Dieta wegetariańska w ciąży

Dieta wegetariańska w ciąży

 

Dieta wegetariańska polega na wykluczeniu produktów pochodzenia zwierzęcego: mięsa czerwonego, drobiu, ryb, owoców morza, jaj, mleka czy nabiału1. Ma wiele odmian i w ostatnim czasie zyskuje na popularności. Czy także kobieta ciężarna może stosować dietę wegetariańską?

Czy dieta wegetariańska jest bezpieczna w ciąży?

Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics, kiedyś ADA) odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na różnych etapach życia w tym kobiet w okresie ciąży2. Polskie zalecenia mówią jednak wyraźnie, że w związku z wysokim zapotrzebowaniem na pełnowartościowe białko, ale również żelazo, wapń, niektóre witaminy z grupy B, kobietom ciężarnym nie jest polecana dieta wegetariańska3. Każda dieta eliminacyjna może nieść ryzyko niedoborów, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, kluczowego czasu dla zdrowia i rozwoju dziecka4.

Dieta wegańska w ciąży

Wątpliwości naukowców budzi stosowanie diety wegańskiej w okresie ciąży, ponieważ jest to dieta skomplikowana i trudna do zbilansowania, co może skutkować deficytem ważnych składników odżywczych. Ciężarne wegetarianki, a zwłaszcza weganki powinny być w stałym kontakcie z dietetykiem i lekarzem, by ustalić odpowiednią suplementację oraz właściwie zbilansować dietę i nie dopuścić do niedoborów5.

Zalecenia żywieniowe dla wegetarian

Grupy pokarmowe w diecie wegetariańskiej wyglądają następująco6:

  • 35-60% produkty zbożowe – w diecie wegetariańskiej należy uwzględnić 6 porcji produktów zbożowych dziennie. Porcja to 1 kromka chleba, ½ szklanki gotowanej kaszy, ryżu lub makaronu razowego.
  • 20-25% warzywa – minimum 4 porcje warzyw każdego dnia. Porcja to ½ szklanki surowych warzyw, ½ szklanki soku z warzyw.
  • 5-15% rośliny strączkowe – 5 porcji produktów bogatych w białko
  • 5-15% owoce oraz małe ilości orzechów, pestek, olejów roślinnych– 2 porcje owoców. Porcja to 1 średni owoc, ½ szklanki soku owocowego, 60 g suszonych owoców.
  • 0-10% inne produkty bogate w białko - 5 porcji. Porcja to: ½ szklanki tofu lub tempehu, 2 łyżeczki masła orzechowego, 60 g orzechów, 1 jajko, ½ szklanki mleka krowiego lub jogurtu, 20 g sera.

W zależności od kaloryczności diety ilość porcji na dzień poszczególnych produktów w diecie wegetariańskiej wygląda następująco:

Liczba zalecanych porcji poszczególnych grup produktów spożywczych w zależności od wartości energetycznej diety laktooowowegetariańskiej6.

Grupa produktów

2000 kcal

2500 kcal

Produkty zbożowe

6

9

Rośliny strączkowe

3

3

Warzywa

8

9

Owoce

4

4

Orzechy, nasiona

1

2

Oleje roślinne

2

2

Produkty  mleczne

2

2

Jaja

1/2

1/2

 

Czym zastąpić mięso

Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także witamin B1, B2, PP, B12, cynku i przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza, na które zapotrzebowanie w czasie ciąży wzrasta o około 60%5. Tłuste ryby morskie dostarczają do organizmu kobiety ciężarnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do rozwoju siatkówki oka i mózgu dziecka, oraz witaminy D, a także są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu i witamin z grupy5. Dlatego wykluczając te grupy produktów należy zwrócić uwagę na inne źródła tych składników a dopiero w drugiej kolejności rozważyć suplementację. 

Weganie z powodzeniem stosują tofu, grzyby, wzbogacane produkty roślinne, oleje, orzechy i pestki, soję, fasolę czy inne rośliny strączkowe a wegetarianie dodatkowo włączają do diety mleko i produkty mleczne oraz jaja. Rośliny strączkowe grają kluczową rolę w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jednak dla niektórych kobiet w ciąży spożycie tej grupy produktów może to być problemem. Ich trawienie może sprawiać trudności zwłaszcza na początku trzeciego trymestru ciąży, gdy zwykle nasilają się objawy takie jak: pieczenie w żołądku, czyli zgaga, zaparcia czy wzdęcia5.

W ramach prawidłowego odżywiania w ciąży należy unikać przetworzonej żywności5, w tym także gotowych zamienników mięsa, bogatych w sól i tłuszcz. Podobnie dania z seitanu – mimo że są smaczne i dobrze udają mięso, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych7. Zwłaszcza, że zazwyczaj seitan podawany jest z dodatkiem soli i smażony w głębokim tłuszczu. Kluczowym składnikiem, o którym należy pamiętać przy wykluczeniu mięsa jest witamina B. Znajduje się ona tylko w produktach zwierzęcych8, więc wegetarianie mogą dostarczyć ją wraz z produktami mlecznymi i jajami, a weganie muszą suplementować. Istnieją przesłanki, że witamina B12 zawarta w chlorelli prawdopodobnie występuje w formie aktywnej9, jednak przyjmowanie tej witaminy w formie suplementu jest bezpieczniejsze i bardziej pewne.

 

Zapotrzebowanie w okresie ciąży

W ciąży zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest o wiele wyższe, wzrasta m.in. na białko, tłuszcze, żelazo, cynk, witaminę B12, kwas foliowy i jod5. Z tego powodu zbilansowanie diety jest jeszcze trudniejsze w przypadku diety wegetariańskiej, gdy trzeba wykluczyć całe grupy produktów. Składniki, które mogą być niedoborowe w diecie wegetariańskiej to przede wszystkim żelazo, wapń, witamina D, witamina B12, selen, cynk, jod, kwasy omega-36.

 
Źródłem tych koniecznych składników dla ciężarnej  w diecie wegetariańskiej mogą być:

  • Białko – nasiona roślin strączkowych – fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, tofu, oraz orzechy i pestki, jajka, mleko, jogurt lub ser6,
  • Żelazo – fasola, soczewica, ciecierzyca, soja, orzechy i pestki, pieczywo pełnoziarniste na zakwasie, kasze, ryż, zielone warzywa liściaste, suszone pomidory i owoce, żółtko jaja, glony6. Ze względu na to, że zapotrzebowanie na żelazo wzrasta o ponad połowę w czasie ciąży, należy bardzo uważnie monitorować poziom żelaza we krwi i w razie potrzeby włączyć suplementację10,
  • Selen – czosnek, grzyby, produkty zbożowe, drożdże, nasiona roślin strączkowych6,
  • Kwas foliowy – nasiona roślin strączkowych, zielone warzywa liściaste, orzechy i pestki11. W okresie przygotowań do ciąży oraz w jej pierwszym trymestrze kwas foliowy powinien być suplementowany10,
  • Witamina C - owoce, zielone liście warzyw, ziemniaki, pomidory, papryka, natka pietruszki12,
  • Jod – suplementy, sól jodowana, wodorosty – nori, wakame, dulse6,
  • Cynk –  sery podpuszczkowe (uwaga: w ciąży niektóre gatunki sera są niewskazane ze względu na ryzyko listeriozy), ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaja, przy czym jest lepiej przyswajalny z produktów zwierzęcych niż roślinnych8,
  • Witamina B12 – tylko produkty zwierzęce: mięso, ryby, nabiał, jaja, podroby, wobec tego wegetarianie i weganie są w grupie ryzyka8,
  • Kwasy omega 3 – najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie, ale wielonienasycone kwasy tłuszczowe można również znaleźć w takich produktach jak wodorosty, orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, chia, siemię lniane, olej rzepakowy i lniany5.

Suplementacja diety wegetariańskiej w ciąży

Ciężarne wegetarianki, jak wszystkie kobiety w ciąży, powinny suplementować kwasy omega-313 i witaminę D14. Dodatkowo suplementacja witaminy B12 jest szczególnie bardzo ważna u ciężarnych weganek. Przyjmując preparaty witaminowo-mineralne zawsze skonsultuj się z lekarzem, gdyż zarówno ich niedobór, jak i nadmiar mogą być groźne dla rozwoju dziecka5. Na rynku istnieją specjalne preparaty przeznaczone dla wegetarian lub wegan, z odpowiednim oznaczeniem na etykiecie.

Kwas DHA

Kluczowym składnikiem w ciąży jest kwas DHA, gdyż jest on głównym materiałem budulcowym mózgu5. Według najnowszego stanowiska Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczącego suplementacji witamin i mikroelementów kobiety ciężarne powinny spożywać DHA w ilości 200–300 mg na dobę15. Ilość  DHA która powinna być suplementowana przez kobiety ciężarne to 200 mg dziennie16, a w przypadku niskiego lub braku spożycia ryb przez kobietę ciężarną warto włączyć wyższą dawkę 400‒600mg DHA dziennie17. Źródłem DHA w suplementach dla kobiet w ciąży są oleje rybne lub algowe5.

Wapń

Kobiety w ciąży, które ograniczają spożycie mleka i przetworów mlecznych, powinny bezwzględnie zasięgnąć porady lekarza w sprawie suplementacji wapniem oraz dowiedzieć się od dietetyka, jakie inne produkty żywnościowe są bogate w ten ważny pierwiastek5.

Żelazo

Zazwyczaj nawet dieta tradycyjna nie wystarcza, aby pokryć wysokie dzienne zapotrzebowanie na żelazo w ciąży na poziomie 27 mg18, dobrze jest zatem sięgnąć po suplementy, ale zawsze w porozumieniu z lekarzem ginekologiem5.

Witamina D

Witamina D powinna być suplementowana przez wszystkie kobiety w ciąży w ilości 1500-2000 IU/d19. Każda kobieta powinna też co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem przyjmować dawkę 0,4 mg kwasu foliowego dziennie i kontynuować suplementację do końca drugiego trymestru ciąży20.

Jod

Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie na jod, odpowiednie dzienne spożycie należy zapewnić przez suplementację preparatami jodku potasu w ilości 150 μg dla całej populacji ciężarnych21. Podczas ciąży zapotrzebowanie na magnez znacznie wzrasta, dieta nie zawsze pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dlatego Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca kobietom w ciąży suplementację magnezu w ilości 200‒1000 mg na dobę20.

Witamina B12

Witaminę B12 można znaleźć jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego ciężarne na diecie bezmlecznej i bezmięsnej muszą ją suplementować w ilości 2,6 µg/d22. Objawem niedoboru witaminy B12 to głównie niedokrwistość, jednak symptomy niedostatku tej ważnej witaminy ujawniają się dość późno, ponieważ zapasy gromadzone są w wątrobie i potrzeba około 2 lat, by się wyczerpały8.

Dieta wegetariańska: zalecenia

Jeśli kobieta ciężarna stosuje dietę odbiegającą od tradycyjnej m.in. dietę wegetariańską, musi zadbać o to, by jej przebieg kontrolował zarówno lekarz, jak i dietetyk5. Ważne by regularnie wykonywać wskazane przez lekarza prowadzącego badania laboratoryjne i dbać o prawidłowe zbilansowanie produktów, a w przypadku nieprawidłowych wyników badań (niski poziom czerwonych krwinek, hemoglobiny), lekarz może zalecić dla bezpieczeństwa dziecka wprowadzenie do diety produktów mięsnych5.
 

 

Przypisy Rozwiń
  • 1. Szajewska H., Horvath A., Żywienie i leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży, Medycyna Praktyczna, Kraków 2017
  • 2. Melina V. i wsp., Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets, J Acad Nutr Diet. 2016 , 116(12), 1970-1980.
  • 3. Wendolowicz, A., Stefanska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 4. Poradnik karmienia piersią według zaleceń Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • 5. a. b. c. d. e. f. g. h. i. j. k. l. m. n. Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2013
  • 6. a. b. c. d. e. f. g. Stolińska H., Prawidłowe bilansowanie diet wegetariańskich, Polish Journal of Nutrition 2015, 1 (01), 35-42
  • 7. Wieser H., Chemistry of gluten proteins. Food microbiology, 2007, 24.2: 115-119
  • 8. a. b. c. d. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa, 2017
  • 9. Merchant R. i wsp., Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa lowers serum methylmalonic acid in vegans and vegetarians with a suspected vitamin B12 deficiency. Journal of Medicinal Food, 2015, 18.12: 1357-1362
  • 10. a. b. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży Ginekologia polska nr 7/2011
  • 11. Cieślik E., Kościej A. Kwas foliowy – występowanie i znaczenie, Probl Hig Epidemiol 2012, 93(1): 1-7
  • 12. Maćkowiak K, Torliński L., Współczesne poglądy na rolę witaminy C w fizjologii i patologii człowieka, Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356
  • 13. Czerwionka-Szaflarska M., Charzewska J., Chybicka A. i wsp. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tluszczowych omega-3 w populacji kobiet ciezarnych, karmiacych piersia oraz niemowlat i dzieci do lat 3. Pediatr Pol 2011; 85(6): 597–603
  • 14. Płudowski P., i wsp. Witamina D Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów– wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy Medyczne. Pediatria, 2013, 10: 573-578
  • 15. Stanowisko Grupy Ekspertów w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, ,,Ginekologia Polska" 2011, 82 (7), s. 550‒553
  • 16. Szajewska H. i wsp., Karmienie piersią. Stanowisko PTGHiŻD. Standardy Medyczne Pediatria, 2016, 13.1 9-24
  • 17. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega‒3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat trzech, Standardy Medyczne. Pediatria 2010, 7 (5/6), s. 729‒736
  • 18. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa, 2017
  • 19. Płudowski P., i wsp. Witamina D Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów– wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. Standardy Medyczne. Pediatria, 2013, 10: 573-578.
  • 20. a. b. Stanowisko Grupy Ekspertów w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży, Ginekologia Polska 2011, 82 (7), s. 550‒553
  • 21. Wendolowicz A., Stefanska E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 22. Jarosz M. Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja IŻŻ, Warszawa 2012
Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.