Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyki (Academy of Nutrition and Dietetics, kiedyś ADA) odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na różnych etapach życia w tym kobiet w okresie ciąży2. Polskie zalecenia mówią jednak wyraźnie, że w związku z wysokim zapotrzebowaniem na pełnowartościowe białko, ale również żelazo, wapń, niektóre witaminy z grupy B, kobietom ciężarnym nie jest polecana dieta wegetariańska3. Każda dieta eliminacyjna może nieść ryzyko niedoborów, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka, kluczowego czasu dla zdrowia i rozwoju dziecka4.
Wątpliwości naukowców budzi stosowanie diety wegańskiej w okresie ciąży, ponieważ jest to dieta skomplikowana i trudna do zbilansowania, co może skutkować deficytem ważnych składników odżywczych. Ciężarne wegetarianki, a zwłaszcza weganki powinny być w stałym kontakcie z dietetykiem i lekarzem, by ustalić odpowiednią suplementację oraz właściwie zbilansować dietę i nie dopuścić do niedoborów5.
Grupy pokarmowe w diecie wegetariańskiej wyglądają następująco6:
W zależności od kaloryczności diety ilość porcji na dzień poszczególnych produktów w diecie wegetariańskiej wygląda następująco:
Grupa produktów |
2000 kcal |
2500 kcal |
Produkty zbożowe |
6 |
9 |
Rośliny strączkowe |
3 |
3 |
Warzywa |
8 |
9 |
Owoce |
4 |
4 |
Orzechy, nasiona |
1 |
2 |
Oleje roślinne |
2 |
2 |
Produkty mleczne |
2 |
2 |
Jaja |
1/2 |
1/2 |
Mięso jest dobrym źródłem wysokowartościowego białka, a także witamin B1, B2, PP, B12, cynku i przede wszystkim łatwo przyswajalnego żelaza, na które zapotrzebowanie w czasie ciąży wzrasta o około 60%5. Tłuste ryby morskie dostarczają do organizmu kobiety ciężarnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do rozwoju siatkówki oka i mózgu dziecka, oraz witaminy D, a także są naturalnym źródłem jodu w pożywieniu i witamin z grupy5. Dlatego wykluczając te grupy produktów należy zwrócić uwagę na inne źródła tych składników a dopiero w drugiej kolejności rozważyć suplementację.
Weganie z powodzeniem stosują tofu, grzyby, wzbogacane produkty roślinne, oleje, orzechy i pestki, soję, fasolę czy inne rośliny strączkowe a wegetarianie dodatkowo włączają do diety mleko i produkty mleczne oraz jaja. Rośliny strączkowe grają kluczową rolę w diecie wegetariańskiej i wegańskiej, jednak dla niektórych kobiet w ciąży spożycie tej grupy produktów może to być problemem. Ich trawienie może sprawiać trudności zwłaszcza na początku trzeciego trymestru ciąży, gdy zwykle nasilają się objawy takie jak: pieczenie w żołądku, czyli zgaga, zaparcia czy wzdęcia5.
W ramach prawidłowego odżywiania w ciąży należy unikać przetworzonej żywności5, w tym także gotowych zamienników mięsa, bogatych w sól i tłuszcz. Podobnie dania z seitanu – mimo że są smaczne i dobrze udają mięso, nie mają praktycznie żadnych wartości odżywczych7. Zwłaszcza, że zazwyczaj seitan podawany jest z dodatkiem soli i smażony w głębokim tłuszczu. Kluczowym składnikiem, o którym należy pamiętać przy wykluczeniu mięsa jest witamina B. Znajduje się ona tylko w produktach zwierzęcych8, więc wegetarianie mogą dostarczyć ją wraz z produktami mlecznymi i jajami, a weganie muszą suplementować. Istnieją przesłanki, że witamina B12 zawarta w chlorelli prawdopodobnie występuje w formie aktywnej9, jednak przyjmowanie tej witaminy w formie suplementu jest bezpieczniejsze i bardziej pewne.
W ciąży zapotrzebowanie na składniki odżywcze jest o wiele wyższe, wzrasta m.in. na białko, tłuszcze, żelazo, cynk, witaminę B12, kwas foliowy i jod5. Z tego powodu zbilansowanie diety jest jeszcze trudniejsze w przypadku diety wegetariańskiej, gdy trzeba wykluczyć całe grupy produktów. Składniki, które mogą być niedoborowe w diecie wegetariańskiej to przede wszystkim żelazo, wapń, witamina D, witamina B12, selen, cynk, jod, kwasy omega-36.
Źródłem tych koniecznych składników dla ciężarnej w diecie wegetariańskiej mogą być:
Ciężarne wegetarianki, jak wszystkie kobiety w ciąży, powinny suplementować kwasy omega-313 i witaminę D14. Dodatkowo suplementacja witaminy B12 jest szczególnie bardzo ważna u ciężarnych weganek. Przyjmując preparaty witaminowo-mineralne zawsze skonsultuj się z lekarzem, gdyż zarówno ich niedobór, jak i nadmiar mogą być groźne dla rozwoju dziecka5. Na rynku istnieją specjalne preparaty przeznaczone dla wegetarian lub wegan, z odpowiednim oznaczeniem na etykiecie.
Kluczowym składnikiem w ciąży jest kwas DHA, gdyż jest on głównym materiałem budulcowym mózgu5. Według najnowszego stanowiska Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego dotyczącego suplementacji witamin i mikroelementów kobiety ciężarne powinny spożywać DHA w ilości 200–300 mg na dobę15. Ilość DHA która powinna być suplementowana przez kobiety ciężarne to 200 mg dziennie16, a w przypadku niskiego lub braku spożycia ryb przez kobietę ciężarną warto włączyć wyższą dawkę 400‒600mg DHA dziennie17. Źródłem DHA w suplementach dla kobiet w ciąży są oleje rybne lub algowe5.
Kobiety w ciąży, które ograniczają spożycie mleka i przetworów mlecznych, powinny bezwzględnie zasięgnąć porady lekarza w sprawie suplementacji wapniem oraz dowiedzieć się od dietetyka, jakie inne produkty żywnościowe są bogate w ten ważny pierwiastek5.
Zazwyczaj nawet dieta tradycyjna nie wystarcza, aby pokryć wysokie dzienne zapotrzebowanie na żelazo w ciąży na poziomie 27 mg18, dobrze jest zatem sięgnąć po suplementy, ale zawsze w porozumieniu z lekarzem ginekologiem5.
Witamina D powinna być suplementowana przez wszystkie kobiety w ciąży w ilości 1500-2000 IU/d19. Każda kobieta powinna też co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem przyjmować dawkę 0,4 mg kwasu foliowego dziennie i kontynuować suplementację do końca drugiego trymestru ciąży20.
Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie na jod, odpowiednie dzienne spożycie należy zapewnić przez suplementację preparatami jodku potasu w ilości 150 μg dla całej populacji ciężarnych21. Podczas ciąży zapotrzebowanie na magnez znacznie wzrasta, dieta nie zawsze pokrywa zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dlatego Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca kobietom w ciąży suplementację magnezu w ilości 200‒1000 mg na dobę20.
Witaminę B12 można znaleźć jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego, dlatego ciężarne na diecie bezmlecznej i bezmięsnej muszą ją suplementować w ilości 2,6 µg/d22. Objawem niedoboru witaminy B12 to głównie niedokrwistość, jednak symptomy niedostatku tej ważnej witaminy ujawniają się dość późno, ponieważ zapasy gromadzone są w wątrobie i potrzeba około 2 lat, by się wyczerpały8.
Jeśli kobieta ciężarna stosuje dietę odbiegającą od tradycyjnej m.in. dietę wegetariańską, musi zadbać o to, by jej przebieg kontrolował zarówno lekarz, jak i dietetyk5. Ważne by regularnie wykonywać wskazane przez lekarza prowadzącego badania laboratoryjne i dbać o prawidłowe zbilansowanie produktów, a w przypadku nieprawidłowych wyników badań (niski poziom czerwonych krwinek, hemoglobiny), lekarz może zalecić dla bezpieczeństwa dziecka wprowadzenie do diety produktów mięsnych5.