Twoja waga w ciąży - ile powinnaś ważyć? Skip to main content

Ile powinnaś przytyć, gdy jesteś w ciąży?

Niedawno dowiedziałaś się, że zostaniesz mamą, i zastanawiasz się, ile powinnaś przytyć w kolejnych trymestrach ciąży? Ciąża to szczególny okres dla każdej przyszłej mamy. Rozwijające się dziecko sprawia, że ciało kobiety zmienia się. Są to naturalne procesy, które należy zaakceptować. Czy wiesz, że przyrosty masy Twojego ciała również wpływają na przebieg ciąży i zdrowie dziecka? Sprawdź, co mówią na ten temat specjaliści!

Masa ciała kobiety ciężarnej wzrasta wraz z rozwojem dziecka. Na przyrost masy ciała wpływają fizjologiczne i metaboliczne zmiany zachodzące w organizmie matki, m.in. powiększające się łożysko, wzrost masy płodu, objętości krwi czy płynu owodniowego.

Przyrost kilogramów w ciąży w dużej mierze zależy od masy ciała kobiety przed zapłodnieniem. Prawidłowa masa ciała przyszłej mamy ma istotny wpływ na właściwy przebieg ciąży oraz na urodzenie dziecka o optymalnej masie urodzeniowej.

Prawidłowa masa ciała w ciąży

Najczęściej do oceny masy ciała wykorzystuje się wskaźnik wagowo-wzrostowy Body Mass Index (BMI), który odzwierciedla głównie sposób odżywienia. Na podstawie BMI sprzed ciąży możesz oszacować, ile powinnaś przytyć w czasie ciąży.

BMI = masa ciała przed ciążą w kg / (wzrost w m)2

Ile powinnaś przybrać na wadze w czasie ciąży pojedynczej?
Kiedy zaczynasz ciążę z……powinnaś przybraćW II i III trymestrze ciąży jest to…
Niedowagą< 18,512,5–18 kg0,5 (0,5‒0,6) kg/tydz.
Prawidłową masą ciała18,5–24,911,5–16 kg0,5 (0,4‒0,5) kg/tydz.
Nadwagą25–29,97–11,5 kg0,3 (0,2‒0,3) kg/tydz.
Otyłością≥ 305–9 kg0,2 (0,2‒0,3) kg/tydz.

Orientacyjny przyrost masy ciała w ciąży bliźniaczej: 16 ‒ 20,5 kg

Masa ciała przyszłej mamy powinna być pod stałą kontrolą lekarza prowadzącego ciążę. Nie są wskazane zbyt duże wahania. Przy prawidłowej masie ciała przed ciążą optymalny przyrost w ciąży powinien wynosić 10–14 kg. Wtedy noworodek może osiągnąć właściwą masę urodzeniową ciała wynoszącą około 3,1–3,6 kg.

Na przyrost masy ciała pod koniec ciąży składa się…
ok. 3,5 kgmasa ciała dziecka
ok. 1–1,5 kgmacica
ok. 1‒2 kgpiersi
ok. 1‒1,5 kgpłyn owodniowy
ok. 0,5‒1 kgłożysko
ok. 1,5‒2 kgkrew i dodatkowe płyny
ok. 2–4 kgdodatkowa tkanka tłuszczowa

W I trymestrze ciąży kobieta może przytyć od 0,5 kg do 2 kg. Zdarza się, że niektóre kobiety na tym etapie ciąży, zamiast przytyć, chudną. Jest to najczęściej spowodowane częstymi mdłościami i wymiotami. Spadek masy ciała nie powinien być jednak większy niż 2 kg. W II i III trymestrze masa ciała powinna przyrastać szybciej, około 0,5 kg na tydzień.

Czym grozi nadwaga w ciąży?

Nadmierny przyrost masy ciała u przyszłej mamy niesie z sobą konsekwencje zarówno dla niej, jak i dla samego dziecka. U przyszłej mamy mogą pojawić się takie dolegliwości, jak: bóle kręgosłupa, obrzęki nóg, żylaki, hemoroidy. Nadmiar kilogramów zwiększa ryzyko pojawienia się różnych powikłań ciążowych, m.in.:

  • cukrzycy ciążowej,
  • nadciśnienia tętniczego,
  • makrosomii noworodka (masa urodzeniowa większa niż 4 kg),
  • przedwczesnego porodu,
  • porodu z zastosowaniem cięcia cesarskiego.

Jeśli mama nie zrzuci po ciąży nadprogramowych kilogramów, u niej również może pojawić się długoterminowa otyłość, a w późniejszym czasie cukrzyca i zmiany miażdżycowe.

Czym grozi niedowaga w ciąży?

Niedowaga w ciąży jest równie groźna jak nadwaga. Zbyt niski przyrost masy ciała w ciąży wpływa bezpośrednio na ryzyko przedwczesnego porodu i niską masę urodzeniową noworodka (≥ 2,5 kg). Ma to realny wpływ na zachorowalność i umieralność okołoporodową. Częściej u dzieci występują zaburzenia oddychania, niedokrwistość. Niska masa urodzeniowa stanowi również czynnik ryzyka chorób w późniejszym wieku dziecka, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia.

Kobieta w ciąży nie powinny się odchudzać. Stosowanie diet o obniżonej kaloryczności w tym okresie zwiększa ryzyko niedożywienia płodu i powstawania wad rozwojowych, np. układu nerwowego.

Piśmiennictwo:

  1. Institute of Medicine and National Research Council, 2009. Weight Gain During Pregnancy. Reexamining the Guidelines, National Research Council.
  2. Jarosz M. 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Instytut Żywności i Żywienia.
  3. Świątkowska D. 2012, Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.