Czy wiesz, że 1000 pierwszych dni życia dziecka czyli od poczęcia przez pierwsze lata to okres najintensywniejszego rozwoju i wzrostu dziecka? Ten etap już nigdy się nie powtórzy! Dowiedz się dlaczego 1000 pierwszych dni ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w dorosłym życiu.
Sposób żywienia kobiety w okresie ciąży ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i zdrowie dziecka w ciągu całego życia - to właśnie w tym momencie rozpoczyna się proces kształtowania jego zdrowych nawyków żywieniowych.
jedz dla dwojga jakość diety jest kluczowa
odpowiednia suplementacja m.in. kwasem foliowym i witaminą D wspiera prawidłowy rozwój dziecka
dla kobiety w ciąży
Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia. Jest idealnie dostosowane do możliwości niedojrzałego układu pokarmowego dziecka - jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju
matczyne mleko chroni niemowlę przed chorobami i infekcjami
karmienia piersią
Do przygotowywania potraw dla dzieci należy wykorzystywać najwyższej jakości produkty Warto wybierać żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci z oznaczeniem wieku na opakowaniu, zgodnie z prawem polskim i europejskim spełnia o wiele surowsze normy jakości.
posiłki podawane maluchom powinny być różnorodne i pełnowartościowe
sposób i kolejność rozszerzania diety zgodnie ze schematem żywienia niemowląt
żywienia niemowląt
Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju każdego dziecka, a jej niedobór może być przyczyną występowania wad postawy u dziecka, kruchości kości, złego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, a także osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności. Niezbędną suplementację skonsultuj z lekarzem.
naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (śledź, łosoś, halibut)
niedobór można uzupełniać produktami spożywczymi, wzbogaconymi o wit. D - jak np. mleko modyfikowane czy kaszki zbożowe
czy dieta Twojego dziecka zawiera odpowiednią ilość witaminy D.
W prawidłowym żywieniu dziecka ważna jest regularność spożywania posiłków, ich odpowiednia liczba i wysoka wartość odżywcza. Niemowlę i małe dziecko wymagają specjalnego sposobu żywienia, dopasowanego do wyjątkowych potrzeb młodego organizmu. Sposób żywienia starszych członków rodziny nie pokryje wysokiego zapotrzebowania malucha na składniki odżywcze.
na zbilansowaną dietę dziecka składają się 3 posiłki podstawowe oraz 2 uzupełniające, podawane co 3-4 godziny
regularna aktywność fizyczna od najmłodszych lat to profilaktyka szeregu chorób przewlekłych
pragnienie najlepiej ugasi woda, dlatego staraj się podawać ją dziecku regularnie przez cały dzień
Z badań wynika, że już 83% dzieci po 1. roku życia otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa nadmierną ilość cukru. Podawanie niesłodzonych i niesolonych pokarmów zaleca się z powodu długofalowego wpływu na zdrowie dziecka oraz kształcenia właściwych nawyków żywieniowych w późniejszym życiu.
Od narodzin do 3. roku życia masa mózgu dziecka powiększa się 4 razy, docelowe wartości osiągnie dopiero w 5. roku życia! W okresie 1000 pierwszych dni co sekundę w mózgu dziecka wytwarzają się 2 miliony nowych połączeń.
W chwili narodzin układ odpornościowy jest jeszcze niedojrzały, rozwija się z wiekiem. Aż 2 lata trwa najintensywniejszy rozwój kluczowego elementu układu odpornościowego: bariery jelitowej. Narządy układu odpornościowego są w pełni rozwinięte dopiero w wieku ok. 12 lat, a poziom przeciwciał osiąga wartości docelowe w wieku 15 lat.
W okresie niemowlęcym działanie układu pokarmowego jest jeszcze niedoskonałe w bardzo wielu aspektach. Pierwsze trzy lata życia to czas, kiedy mechanizmy biorące udział w procesach trawienia i wchłaniania są niedostatecznie sprawne. Enzymy trawienne nie są w pełni aktywne, a wartości odpowiadające osobom dorosłym dziecko osiąga nawet dopiero w wieku 3 lat.
1000 pierwszych dni życia to czas, w którym dochodzi do programowania metabolizmu i utrwalenia wielu procesów fizjologicznych odpowiedzialnych za kontrolę apetytu i regulację energetyczną. Przez pierwsze trzy lata życia mniejsza jest aktywność enzymów produkowanych w wątrobie, odpowiedzialnych za metabolizm związków szkodliwych, a niedojrzałe nerki nie wydalają jeszcze sprawnie toksyn.
Nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają dużą szansę przetrwania do dorosłego życia! Najbardziej otwarte na nowe smaki są niemowlęta w wieku 4-7 miesięcy. Możliwe jest skuteczne nauczenie akceptacji smaków np. początkowo nielubianego warzywa, jeżeli dziecko otrzyma szansę przyzwyczajenia się (wielokrotne podawanie).
Dbaj o jakość i bezpieczeństwo wybieranych produktów oraz
komponowanie diety dziecka przez
życia ze wzglądu na jego wyjątkowo wrażliwy organizm:
życia ze wzglądu na jego wyjątkowo wrażliwy organizm:
Karm swoje dziecko wyłącznie piersią
przez pierwszych 6 miesięcy życia
Wybieraj bezpieczną żywność przeznaczoną specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która posiada oznaczenie wieku na opakowaniu
Jeśli chcesz zaspokoić pragnienie dziecka, podawaj
mu do picia wyłącznie wodę
Prawidłowe żywienie w tym kluczowym okresie to najlepszy sposób na wykorzystanie niepowtarzalnego okna możliwości w rozwoju Twojego dziecka. Dbaj o dietę dziecka przez 1000 pierwszych dni.
Masz realny wpływ na zdrowie Twojego dziecka, długość i jakość jego życia!
Zapoznaj się z artykułami, aby poszerzyć swoją wiedzę na temat żywienia.
Poznaj zasady prawidłowego żywienia swojego dziecka w trakcie 1000 pierwszych dni.