jedz dla dwojga jakość diety jest kluczowa
Czy wiesz, że 1000 pierwszych dni życia dziecka czyli od poczęcia przez pierwsze lata to okres najintensywniejszego rozwoju i wzrostu dziecka? Ten etap już nigdy się nie powtórzy! Dowiedz się dlaczego 1000 pierwszych dni ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia dziecka teraz i w dorosłym życiu.
Czy wiesz, że w okresie 1000 pierwszych dni życia dziecka kształtują się nawyki żywieniowe? Poprzez prawidłowe żywienie w okresie tego intensywnego rozwoju masz realny oraz długotrwały wpływ na zdrowie dziecka teraz i w przyszłości. Poznaj 6 złotych zasad:
Sposób żywienia kobiety w okresie ciąży ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój płodu i zdrowie dziecka w ciągu całego życia – to właśnie w tym momencie rozpoczyna się proces kształtowania jego zdrowych nawyków żywieniowych.
jedz dla dwojga jakość diety jest kluczowa
Pamiętaj o niezbędnej suplementacji kwasem foliowym i wit. D. Zwracaj uwagę na zawartość jodu, żelaza i DHA w swojej diecie
dla kobiety w ciąży
Mleko matki to idealna kompozycja składników odżywczych, która dostosowuje się do potrzeb rosnącego organizmu dziecka. Mleko matki wspiera odporność i wpływa na prawidłowy rozwój niemowlęcia.
wyłączne karmienie piersią do 6. miesiąca życia
mleko matki wspiera odporność i chroni niemowlę przed niektórymi chorobami i infekcjami
karmienia piersią
Do przygotowania potraw dla najmłodszych należy wykorzystywać produkty najwyższej jakości. Warto wybierać żywność z oznaczeniem wieku na opakowaniu (np. po 6. miesiącu), która zgodnie z prawem polskim i europejskim musi spełniać znacznie surowsze normy dotyczące bezpieczeństwa i jakości żywności.
posiłki podawane maluchom powinny być różnorodne i pełnowartościowe
sposób i kolejność rozszerzania diety zgodnie ze schematem żywienia niemowląt
żywienia niemowląt
Bez względu na to czy niemowlę jest karmione piersią czy mlekiem modyfikowanym, suplementacja w pierwszym roku życia jest niezbędna. Witamina D jest niezbędna do prawidłowego rozwoju każdego dziecka, a jej niedobór może być przyczyną występowania wad postawy u dziecka, kruchości kości, złego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego, a także osłabienia organizmu i zmniejszenia odporności. Niezbędną suplementację skonsultuj z lekarzem.
naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (łosoś norweski, dorsz, pstrąg hodowlany)
niedobór można uzupełniać produktami spożywczymi, wzbogaconymi o wit. D – jak np. mleko modyfikowane czy kaszki zbożowe
W prawidłowym żywieniu dziecka ważna jest regularność spożywania posiłków, ich odpowiednia liczba i wysoka wartość odżywcza. Niemowlę i małe dziecko wymagają specjalnego sposobu żywienia, dopasowanego do wyjątkowych potrzeb młodego organizmu. Sposób żywienia starszych członków rodziny nie pokryje wysokiego zapotrzebowania malucha na składniki odżywcze.
na zbilansowaną dietę dziecka składają się 3 posiłki podstawowe oraz 2 uzupełniające, podawane co 3-4 godziny
regularna aktywność fizyczna od najmłodszych lat to profilaktyka szeregu chorób przewlekłych
pragnienie najlepiej ugasi woda, dlatego staraj się podawać ją dziecku regularnie przez cały dzień
Z badań wynika, że już 83% dzieci po 1. roku życia otrzymuje posiłki dosalane, a 75% spożywa nadmierną ilość cukru. Podawanie niesłodzonych i niesolonych pokarmów zaleca się z powodu długofalowego wpływu na zdrowie dziecka oraz kształcenia właściwych nawyków żywieniowych w późniejszym życiu.
nadmiar soli zwiększa ryzyko nadciśnienia w późniejszym życiu
nadmiar cukru powoduje próchnicę, nadwagę, zaburzenia łaknienia
żywienia dzieci w wieku 1-3
intensywnie rozwija się jego mózg
Od momentu narodzin, w ciągu pierwszego roku życia dziecka, wielkość jego mózgu zwiększa się prawie trzykrotnie, by w wieku 5 lat osiągnąć wagę mózgu osoby dorosłej. W okresie 1000 pierwszych dni co sekundę w mózgu dziecka wytwarzają się 2 miliony nowych połączeń. Ogromne znaczenie dla budowy komórek nerwowych i mają nienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 i omega-6, które są niezbędne zarówno do rozwoju mózgu, jak i tkanki nerwowej oraz wzroku – np. kwas DHA wchodzi w skład błon komórkowych i powinien być dostarczany dziecku wraz z pożywieniem.
kształtuje się układ odpornościowy
Układ odpornościowy dziecka intensywnie się rozwija już od chwili porodu i trwa nawet do 12. roku życia. Aż około 70% komórek odpornościowych znajduje się w przewodzie pokarmowym, a sposób żywienia niemowlęcia stanowi nieodłączny element kształtowania się odporności dziecka. Cennym źródłem składników odżywczych, które wspierają układ odpornościowy jest mleko matki, w którego składzie znajdują się też m.in. bakterie probiotyczne (np. Bifidobacterium breve) czy oligosacharydy mleka matki (HMO). Składnikami, które wspierają odporność są także witaminy A, C, D, a także żelazo i DHA.
dojrzewa układ pokarmowy
W okresie niemowlęcym układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i nie jest jeszcze w pełni dojrzały. 1000 pierwszych dni, to czas, kiedy mechanizmy biorące udział w procesach trawienia są niedostatecznie sprawne. Biorąc pod uwagę niedojrzałość układu pokarmowego i zwiększoną zdolność wchłaniania szkodliwych substancji w przewodzie pokarmowym warto kierować się jakością i bezpieczeństwem przy wyborze żywności.
programuje się metabolizm
1000 pierwszych dni życia to czas, w którym dochodzi do programowania metabolizmu i utrwalenia wielu procesów fizjologicznych odpowiedzialnych za kontrolę apetytu i regulację energetyczną. Przez pierwsze trzy lata życia mniejsza jest aktywność enzymów produkowanych w wątrobie, odpowiedzialnych za metabolizm związków szkodliwych, a niedojrzałe nerki nie wydalają jeszcze sprawnie toksyn, dlatego warto upewnić się, że dieta dziecka jest dopasowana do jego wieku.
kształtują się zdrowe nawyki żywieniowe
Nawyki żywieniowe ukształtowane we wczesnym dzieciństwie mają dużą szansę by przetrwać do dorosłego życia Najbardziej otwarte na nowe smaki są niemowlęta w wieku 4-7 miesięcy, ale badania pokazują, że już z wraz z mlekiem matki niemowlęta poznają nowe aromaty zależne od diety kobiety karmiącej. Dziecko uczy się nowych smaków poprzez wielokrotne podawanie ich, wiec akceptacja niektórych warzyw może nastąpić nawet po kilkunastokrotnym podawaniu danego produktu. W okresie 13.-36. miesiąca życia występuje tzw. krytyczny okres, w którym szczególnie kształtują się nawyki żywieniowe, dlatego tak ważne jest by dieta malucha była różnorodna i prawidłowo zbilansowana.
Poznaj zasady prawidłowego żywienia swojego dziecka w trakcie 1000 pierwszych dni.