Skip to main content

Partnerzy

Rozwiń

Z naszego wieloletniego doświadczenia wynika, że to właśnie żywienie jest podstawą kształtowania się zdrowia dziecka w przyszłości.„Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” (IPCZD) to jeden z największych szpitali pediatrycznych w Polsce, w którym leczone są dzieci z całego kraju. Placówka pełni podwójną rolę: instytutu naukowego podległego bezpośrednio Ministerstwu Zdrowia oraz wysokospecjalistycznego szpitala. 

Do leczenia zaburzeń żywienia podchodzimy kompleksowo. Nad każdym chorym dzieckiem pracują całe zespoły specjalistów, m.in. gastroenterolodzy, dietetycy, psycholodzy, logopedzi, diabetolodzy, kardiolodzy oraz rehabilitanci.

W ramach całościowego podejścia do problemu chcemy nie tylko wyleczyć istniejące już u dziecka objawy, ale też zapobiegać kolejnym schorzeniom i, co najważniejsze, edukować. Właśnie z tego powodu zdecydowaliśmy się zostać partnerem Programu '1000 Pierwszych dni dla zdrowia’, który całościowo i zgodnie z najlepszą współczesną wiedzą medyczną traktuje o tematyce żywienia najmłodszych

Rozwiń

Instytut Matki i Dziecka jest jednym z pierwszych szpitali w powojennej historii Polski, za którym obecnie stoi już ponad siedemdziesiąt lat tradycji. Szpital ten od lat cieszy się ugruntowaną pozycją w kraju i za granicą, a jego kadra to naukowcy, wybitni lekarze i specjaliści z różnych dziedzin, a także wykwalifikowane pielęgniarki i położne. Główne pola działalności Instytutu to opieka zdrowotna, nauka i edukacja, opiniowanie produktów oraz profilaktyka poprzez prowadzenie i uczestniczenie w programach CSR.

Instytut stał się pionierem w wielu dziedzinach związanych ze zdrowiem kobiet w ciąży, dzieci, a nawet całych rodzin. To właśnie tu powstał pierwszy w Polsce oddział i poradnia dla wcześniaków, wprowadzono powszechne badania przesiewowe noworodków, opracowano i wprowadzono książeczkę zdrowia dziecka, a także była to pierwsza placówka, w której pozwolono ojcom wziąć udział w porodzie oraz wprowadzono system room-in, który pozwala na przebywanie dziecka po urodzeniu we wspólnej sali z matką. Instytut był również współtwórcą onkologii dziecięcej, a także kompleksowego systemu opieki nad kobietą ciężarną. Stąd również wywodzi się, używane dziś na całym świecie pojęcie „medycyny wieku rozwojowego”.

W ramach współpracy partnerskiej Instytutu Matki i Dziecka oraz programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” powstał :

  • Poradnik żywienia kobiet w ciąży”, który ma pomoc przyszłym matkom i ich dzieciom możliwie najzdrowiej i najwłaściwiej odżywiać się w czasie ciąży, mając na uwadze szczególny wpływ, jaki właściwa dieta matki wywiera na dziecko. W czasie ciąży oraz w okresie wczesnego dzieciństwa organizm jest bardzo wrażliwy na nadmiar lub niedobór składników odżywczych. Nieodpowiedni ich poziom może prowadzić do trwałych zmian w procesach metabolicznych i przez to zwiększać u dziecka predyspozycję np. do otyłości w późniejszym okresie życia. Dbając o prawidłowe żywienie od pierwszych dni życia dziecka zgodnie z ideą programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia” możemy decydować o stanie jego zdrowia w późniejszych latach.

 

  • „Poradnik Żywienia Dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”, zostały przedstawione szczegółowo zasady żywienia istotne przy planowaniu diety małego dziecka. Żywienie może opierać się na schematach i wówczas przykładowe jadłospisy są bardzo pomocne w jego planowaniu. Wydaje się jednak, że indywidualne podejście do każdego dziecka, uwzględniające jego metabolizm i preferencje jest bardzo ważne. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia przygotowany przez zespół Autorek pod kierunkiem Profesor Haliny Weker wychodzi naprzeciw oczekiwaniom rodziców i opiekunów, a także lekarzy oraz dietetyków.

 

 

Rozwiń

Szpital Specjalistyczny im. Świętej Rodziny przy ul. Madalińskiego 25 w Warszawie to ciesząca się zaufaniem pacjentów placówka o ponad 60-letniej tradycji, która otacza fachową opieką m.in. kobiety w ciąży i mamy. Misją Szpitala im. Świętej Rodziny jest: „Aby powrót do zdrowia przebiegał w przyjaznej atmosferze, z zapewnieniem intymności, godności i poszanowania praw pacjentek, ich dzieci i rodzin”.

Szpital powstał w 1953 roku, początkowo jako zaplecze kliniczne Instytutu Matki i Dziecka. W 1993 roku szpital stał się samodzielną jednostką ochrony zdrowia. Pięć lat później nastąpiło uroczyste nadanie szpitalowi jego obecnej nazwy: Szpital im. Świętej Rodziny.

W 2007 roku dołączył do wąskiego grona placówek medycznych wyróżnionych tytułem „Szpital Przyjazny Dziecku”, przyznawanym przez Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią, a w 2009 roku został finalistą rankingu „Bezpieczny Szpital” zorganizowanego przez „Rzeczpospolitą” we współpracy z Centrum Monitorowania Jakości w Służbie Zdrowia.

Szpital oferuje kompleksową opiekę nad kobietą w ciąży fizjologicznej i powikłanej, w czasie porodu oraz po porodzie a także nad nowo narodzonym dzieckiem (tylko w bardzo nielicznych przypadkach np. wad genetycznych noworodki są przewożone do innych placówek,). Przy szpitalu działa Szkoła Rodzenia oraz poradnie przyszpitalne: Poradnia Ginekologiczno-Położnicza, Poradnia Neonatologiczna, Poradnia Laktacyjna oraz Poradnia Onkologiczna. Szpital oferuje pacjentkom opiekę nad ciążą fizjologiczną i ciążą zagrożoną.

Rozwiń

Podstawową rolą opiekuńczo-wychowawczą żłobka jest zapewnienie swoim podopiecznym warunków do optymalnego rozwoju fizycznego, psychicznego i społecznego. Na całokształt tych działań składa się wiele czynników. Wśród nich wysokie miejsce w hierarchii potrzeb maluszka zajmuje prawidłowe żywienie, które ma ogromny wpływ na jego prawidłowy rozwój i kondycję w okresie dojrzewania i życiu dorosłym.

Dlatego też w każdej z naszych placówek we współpracy z rodzicami uczymy najmłodszych konsumentów prawidłowych nawyków żywieniowych realizując najnowsze zalecenia dietetyki pediatrycznej. Program 1000 pierwszych dni dla zdrowia, którego realizatorem jest Fundacja NUTRICIA, jest zgodny z naszymi celami żywieniowymi określonymi w Misji zespołu, dlatego zdecydowaliśmy się być jego partnerem. W naszych żłobkach obowiązują ujednolicone zasady planowania wyżywienia opracowane przez dietetyka, stanowiące praktyczną formę realizacji fizjologicznych norm żywieniowych. Nad właściwą realizacją tych zasad w placówkach czuwają intendenci.

Chętnie podejmujemy inicjatywy promujące zdrowe odżywianie. Ze swojej strony gwarantujemy, że zdrowe żłobkowe menu to posiłki samodzielnie przygotowane na bazie kontrolowanej jakość surowca z zastosowaniem zalecanych dla dzieci technik kulinarnych. Dzięki urozmaiconemu i właściwie zbilansowanemu jadłospisowi, jak również kolorowymi i estetycznie serwowanym porcjom dzieci poznają nowe smaki i zapachy, a zapamiętując je kształtują swoje przyszłe preferencje żywieniowe. Do wzbogacania smaku potraw używane są tylko przyprawy ziołowe, pieprz oraz ograniczona ilość soli. Zupy gotujemy na wywarach warzywnych bez kości (nie używamy tzw. kostek rosołowych ani innych przypraw z glutaminianem sodu oraz produktów typu instant). Posiłki przygotowywane są na bieżąco, bezpośrednio przed podaniem. Soki, napoje owocowe, ciasta, ciasteczka oraz inne desery (budynie, kisiele, serki twarogowe z dodatkami itp.) przygotowujemy samodzielnie w oparciu o naturalne surowce i półprodukty z kontrolowaną ilością cukru. Ponadto nie serwujemy dzieciom słodyczy (cukierków, batoników, czekolad itp.).

Właściwe podejście praktyczno-psychologiczne opiekunów do małych dzieci w jadalni sprawia, że posiłki w żłobku są przyjemnością a nie tylko konieczną potrzebą fizjologiczną. Przyjaźni opiekunowie gwarantują maluszkom swobodę w kształtowaniu umiejętności samodzielnego jedzenia rączkami, a później posługiwania się łyżeczką. Personel uczestniczący przy karmieniu szanuje apetyt dziecka nie zmuszając dzieci do jedzenia. W żłobku obowiązuje ustalony harmonogram dnia uwzględniający stałe pory posiłków. Nie ma podjadania między posiłkami. Do picia serwujemy niegazowaną wodę źródlaną. Ponadto w żłobku uczymy dzieci zdrowych nawyków higienicznych, w tym mycia rąk przed posiłkiem i ząbków po posiłku.