Badanie - Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci Skip to main content

Badanie – Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci

Badanie - Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci

Po urodzeniu dzieci odrzucają smak słony lub są na niego obojętne. Preferencja smaku słonego rodzi się w ciągu pierwszych 6 miesięcy po narodzinach – jak pokazało badanie

„Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci”1 przeprowadzone w 2011 r. Celem było zbadanie związku pomiędzy wczesną ekspozycją dziecka na sód i rozwojem preferencji smaku słonego. Wnioski, które z niego płyną są bardzo istotne – pokazują bowiem, że rodzice mogą realnie wpływać na kształtowanie preferencji smakowych dzieci w pierwszych miesiącach życia.

Na czym polegało badanie?

W 3 etapach badano reakcje dzieci na smak słony.

W pierwszym etapie sprawdzano akceptację smaku słonego u niemowląt po 2. miesiącu życia. Otrzymywały one 2 osobne roztwory soli kuchennej o różnym stężeniu: 0,17 mol/l oraz 0,34 mol/l (to drugie stężenie było określane przez dorosłych jako „smak zdecydowanie słony”). Badane niemowlęta przyjmowały obojętnie roztwór soli kuchennej o stężeniu 0,17 mol/l, natomiast odrzucały butelkę zawierającą roztwór o stężeniu 0,34 mol/l.

W drugim etapie oceniano akceptację smaku słonego u tych samych dzieci po 6. miesiącu życia. W tym czasie w diecie części niemowląt pojawiły się przekąski skrobiowe (paluszki, precle). Tak jak w poprzednim etapie, badane niemowlęta otrzymywały do spożycia takie same dwa roztwory soli kuchennej (0,17 i 0,34 mol /l). U dzieci, które otrzymywały przekąski skrobiowe zauważono znaczącą zmianę – z obojętności oraz odrzucenia (w przypadku większego stężenia), które obserwowano w pierwszym etapie przeszły one do preferencji dla smaku słonego w 6. miesiącu życia. U dzieci, które w tym czasie nie otrzymywały słonych przekąsek nie wystąpiła podobna zmiana preferencji. Przy tym okazało się, iż niemowlęta, do których diety wprowadzono przekąski skrobiowe, spożywały o 55% więcej soli niż te, które nie spożywały takich posiłków.

W trzecim etapie, część dzieci biorących udział w badaniu poddano dodatkowej ocenie na podstawie kwestionariusza żywienia. Okazało się, iż preferencja smaku słonego w wieku 6 miesięcy utrzymała się również w wieku przedszkolnym. Zaobserwowano przy tym, iż dzieci, do których diety wprowadzono przekąski skrobiowe w pierwszym półroczu życia, w wieku przedszkolnym częściej zlizywały sól z powierzchni żywności.

Jak zapobiegać rozwojowi preferencji do smaku słonego?

Rozwojowi preferencji do smaku słonego można zapobiegać poprzez ograniczenie spożycia sodu w codziennej diecie dziecka w pierwszych miesiącach życia, niedosalanie posiłków i niepodawanie „dorosłych” przekąsek skrobiowych typu paluszki, krakersy, słone ciasteczka.

Ukształtowane we wczesnych miesiącach życia dziecka preferencje związane ze smakiem słonym pozostają jako trwałe przyzwyczajenia również w późniejszych latach życia dziecka. Takie nawyki mogą skutkować upodobaniem do niezdrowych słonych przekąsek oraz nadmiernego używania soli w życiu dorosłym. Nadmiar soli w diecie może być przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nadciśnienia.

Jak zmniejszać ilość soli w diecie Twojego dziecka? Przeczytaj nasz artykuł: Sól – składnik, który należy ograniczać.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.