Spis treści
Po urodzeniu dzieci odrzucają smak słony lub są na niego obojętne. Preferencja smaku słonego rodzi się w ciągu pierwszych 6 miesięcy po narodzinach – jak pokazało badanie
„Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci”1 przeprowadzone w 2011 r. Celem było zbadanie związku pomiędzy wczesną ekspozycją dziecka na sód i rozwojem preferencji smaku słonego. Wnioski, które z niego płyną są bardzo istotne – pokazują bowiem, że rodzice mogą realnie wpływać na kształtowanie preferencji smakowych dzieci w pierwszych miesiącach życia.
W 3 etapach badano reakcje dzieci na smak słony.
W pierwszym etapie sprawdzano akceptację smaku słonego u niemowląt po 2. miesiącu życia. Otrzymywały one 2 osobne roztwory soli kuchennej o różnym stężeniu: 0,17 mol/l oraz 0,34 mol/l (to drugie stężenie było określane przez dorosłych jako „smak zdecydowanie słony”). Badane niemowlęta przyjmowały obojętnie roztwór soli kuchennej o stężeniu 0,17 mol/l, natomiast odrzucały butelkę zawierającą roztwór o stężeniu 0,34 mol/l.
W drugim etapie oceniano akceptację smaku słonego u tych samych dzieci po 6. miesiącu życia. W tym czasie w diecie części niemowląt pojawiły się przekąski skrobiowe (paluszki, precle). Tak jak w poprzednim etapie, badane niemowlęta otrzymywały do spożycia takie same dwa roztwory soli kuchennej (0,17 i 0,34 mol /l). U dzieci, które otrzymywały przekąski skrobiowe zauważono znaczącą zmianę – z obojętności oraz odrzucenia (w przypadku większego stężenia), które obserwowano w pierwszym etapie przeszły one do preferencji dla smaku słonego w 6. miesiącu życia. U dzieci, które w tym czasie nie otrzymywały słonych przekąsek nie wystąpiła podobna zmiana preferencji. Przy tym okazało się, iż niemowlęta, do których diety wprowadzono przekąski skrobiowe, spożywały o 55% więcej soli niż te, które nie spożywały takich posiłków.
W trzecim etapie, część dzieci biorących udział w badaniu poddano dodatkowej ocenie na podstawie kwestionariusza żywienia. Okazało się, iż preferencja smaku słonego w wieku 6 miesięcy utrzymała się również w wieku przedszkolnym. Zaobserwowano przy tym, iż dzieci, do których diety wprowadzono przekąski skrobiowe w pierwszym półroczu życia, w wieku przedszkolnym częściej zlizywały sól z powierzchni żywności.
Rozwojowi preferencji do smaku słonego można zapobiegać poprzez ograniczenie spożycia sodu w codziennej diecie dziecka w pierwszych miesiącach życia, niedosalanie posiłków i niepodawanie „dorosłych” przekąsek skrobiowych typu paluszki, krakersy, słone ciasteczka.
Ukształtowane we wczesnych miesiącach życia dziecka preferencje związane ze smakiem słonym pozostają jako trwałe przyzwyczajenia również w późniejszych latach życia dziecka. Takie nawyki mogą skutkować upodobaniem do niezdrowych słonych przekąsek oraz nadmiernego używania soli w życiu dorosłym. Nadmiar soli w diecie może być przyczyną wielu groźnych chorób, w tym nadciśnienia.
Jak zmniejszać ilość soli w diecie Twojego dziecka? Przeczytaj nasz artykuł: Sól – składnik, który należy ograniczać.