Czym są galaktooligosacharydy GOS/FOS Skip to main content

Czym są galaktooligosacharydy GOS/FOS

Co to są GOS i FOS? Galaktooligosacharydy i ich źródła

GOS jest to skrót od słowa galaktooligosacharydy, które określa związki oligosacharydów, (węglowodanów złożonych z wielu cząstek cukrów prostych) z galaktozą. Przypatrując się galaktooligosacharydom dokładniej zauważymy, że w ich skład wchodzi m.in. galaktoza i laktoza. W naturze najlepszym źródłem galaktooligosacharydów jest mleko mamy, które określane są jako tzw. HMO (ang. Human Milk Oligosaccharides) czyli oligosacharydy mleka kobiecego. Enzymy pokarmowe niemowlęcia ich nie trawią, jednak związki te stanowią pożywkę do wzrostu bakterii probiotycznych, m.in. z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium.  Stąd też  galaktooligosacharydy z mleka mamy określane są jako prebiotyki mleka kobiecego, a ich obecność wspiera rozwój śluzówki, m.in. przez budowę jej bariery, co przekłada się na wspieranie rozwoju odporności u niemowlęcia oraz zmniejsza ryzyko rozwoju alergii.

FOS pochodzi od słowa fruktooligosacharydy i oznacza związki zbudowane z kilku cząsteczek fruktozy, przyłączonej do cząsteczki sacharozy. Naturalnym źródłem FOS są warzywa, takie jak: cykoria, szparagi, buraki cukrowe, cebula, czosnek, por oraz pszenica, miód i banany.

GOS/FOS w proporcjach 9:1 są unikatową kompozycją oligosacharydów, którą wzbogaca się mleka modyfikowane dla niemowląt i małych dzieci.

W jakim celu GOS/FOS dodaje się do mleka modyfikowanego?

W procesie modyfikacji mleka, obok innych koniecznych zmian jego składu zostają dodane związki naśladujące prebiotyczne działanie HMO (ang. Human Milk Oligosaccharides). Taką kompozycją są oligosacharydy GOS/FOS w proporcji 9:1. Działanie prebiotyków GOS/FOS jest wielokierunkowe i dotyczy kilku aspektów. Po pierwsze wspiera mikrobiotę jelitową i stymuluje rozwój korzystnych bakterii w przewodzie pokarmowym malucha. Co ważne kompozycja GOS/FOS poprzez wpływ na mikrobiotę jelitową zmniejsza też ryzyko rozwoju alergii oraz częstości infekcji.

Dieta maluszków często zawiera zbyt mało produktów zbożowych z pełnego ziarna, warzyw i owoców, a GOS/FOS jako frakcja  rozpuszczalna w wodzie działają delikatnie na jelita maluszka usprawniając ich perestaltykę. Wyniki badań wykazały, że dodatek GOS/FOS poprawił konsystencję stolca i częstość jego oddawania u niemowląt cierpiących na zaparcia. Oligosacharydy w mleku modyfikowanym w kompozycji GOS/FOS jest często składnikiem preparatów specjalistycznych stosowanych w przypadku kolki, zaparcia czy ulewania.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.