Spis treści
Mleko matki jest najwłaściwszym pokarmem dla noworodka. Zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka – z wyjątkiem witaminy D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza.
Dzięki składnikom, które wspomagają mechanizmy odpornościowe dziecka mleko to chroni przed chorobami i infekcjami. Jest przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka.
Mleko matki zawiera składniki odżywcze takie jak:
Z uwagi na to, że niedobór witaminy D jest często spotykany w grupie najmłodszych, rekomenduje się by maluchy karmione mlekiem mamy już od pierwszych po narodzinach były suplementowane zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie ma wątpliwości, że skład pokarmu kobiecego zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowlęcia i zapewnia jego właściwy wzrost oraz rozwój
Wśród wymienionych składników warto podkreślić białka zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Przeważają w nich białka serwatkowe, które są łatwo trawione i w całości wykorzystywane przez organizm dziecka. Na uwagę zasługują również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – DHA oraz AA, których zawartość w mleku kobiecym jest zależna od diety matki. Wpływają one na rozwój układu nerwowego niemowlęcia, mózgu oraz wzroku.
Co jeszcze jest w mleku matki? W pokarmie kobiecym znajdują się również czynniki zapobiegające infekcjom. Niektóre z nich zwiększają odporność dziecka i chronią przed infekcją.
Podsumowując, w naturalnym pokarmie matki znajdują się: kwasy tłuszczowe, enzymy, prebiotyki, hormony oraz czynniki wzrostu, które mają pozytywny wpływ na rozwój dziecka. Niemowlę karmione mlekiem mamy otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych, by w ciągu pierwszych sześciu miesięcy podwoić swoją masę urodzeniową.