Skip to main content

Najważniejsze składniki kobiecego pokarmu

Mleko matki jest najwłaściwszym pokarmem dla noworodka. Zawiera wszystkie składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego rozwoju dziecka – z wyjątkiem witaminy D i K, które należy suplementować zgodnie z zaleceniami lekarza.

Dzięki składnikom, które wspomagają mechanizmy odpornościowe dziecka mleko to chroni przed chorobami i infekcjami. Jest przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka.

Co zawiera mleko matki?

Mleko matki zawiera składniki odżywcze takie jak:

Z uwagi na to, że niedobór witaminy D jest często spotykany w grupie najmłodszych, rekomenduje się by maluchy karmione mlekiem mamy już od pierwszych po narodzinach były suplementowane zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie ma wątpliwości, że skład pokarmu kobiecego zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowlęcia i zapewnia jego właściwy wzrost oraz rozwój

Wśród wymienionych składników warto podkreślić białka zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Przeważają w nich białka serwatkowe, które są łatwo trawione i w całości wykorzystywane przez organizm dziecka. Na uwagę zasługują również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – DHA oraz AA, których zawartość w mleku kobiecym jest zależna od diety matki. Wpływają one na rozwój układu nerwowego niemowlęcia, mózgu oraz wzroku.
Co jeszcze jest w mleku matki?  W pokarmie kobiecym znajdują się również czynniki zapobiegające infekcjom. Niektóre z nich zwiększają odporność dziecka i chronią przed infekcją.

Idealny pokarm mamy

Podsumowując, w naturalnym pokarmie matki znajdują się: kwasy tłuszczowe, enzymy, prebiotyki, hormony oraz czynniki wzrostu, które mają pozytywny wpływ na rozwój dziecka. Niemowlę karmione mlekiem mamy otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych, by w ciągu pierwszych sześciu miesięcy podwoić swoją masę urodzeniową.