Dzięki składnikom, które wspomagają mechanizmy odpornościowe dziecka mleko to chroni przed chorobami i infekcjami. Jest przy tym lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez niedojrzały układ pokarmowy dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka.
Mleko matki zawiera składniki odżywcze takie jak: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy (poza witaminą D i K) , składniki mineralne oraz unikatowe czynniki jak przeciwciała czy “biotyki”. Z uwagi na to, że niedobór witaminy D jest często spotykany w grupie najmłodszych, rekomenduje się by maluchy karmione mlekiem mamy już od pierwszych po narodzinach były suplementowane zgodnie z zaleceniami lekarza. Nie ma wątpliwości, że skład pokarmu kobiecego zaspokaja potrzeby żywieniowe niemowlęcia i zapewnia jego właściwy wzrost oraz rozwó 1.
Wśród wymienionych składników warto podkreślić białka zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Przeważają w nich białka serwatkowe, które są łatwo trawione i w całości wykorzystywane przez organizm dziecka. Na uwagę zasługują również długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe – DHA oraz AA, których zawartość w mleku kobiecym jest zależna od diety matki. Wpływają one na rozwój układu nerwowego niemowlęcia, mózgu oraz wzroku.
Co jeszcze jest w mleku matki? W pokarmie kobiecym znajdują się również czynniki zapobiegające infekcjom. Niektóre z nich zwiększają odporność dziecka i chronią przed infekcją.
W naturalnym pokarmie znajdują się: kwasy tłuszczowe, enzymy, prebiotyki, hormony oraz czynniki wzrostu, które mają pozytywny wpływ na rozwój dziecka.
Niemowlę karmione mlekiem mamy otrzymuje odpowiednią ilość składników odżywczych, by w ciągu pierwszych sześciu miesięcy podwoić swoją masę urodzeniową.