Naturalnym źródłem witaminy D jest jej synteza w skórze. Występuje ona pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, wyniki badań1 pokazują, że rzeczywistą skuteczność syntezy skórnej obserwuje się jedynie u dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych (ale nie seniorów), które w okresie letnim często przebywają na otwartej przestrzeni – jeśli nie stosują kremów z filtrem przeciwsłonecznym SPF. Kremy takie są jednak powszechnie stosowane, w związku z ryzykiem zachorowania na raka skóry. Nawet jeśli uda się wytworzyć witaminę D w trakcie wakacji lub urlopu, to jej zasoby wystarczają jedynie na 2-3 kolejne miesiące. W efekcie, w późnych miesiącach jesiennych, przez całą zimę i całą wiosnę, a więc przez większą cześć roku, narażeni jesteśmy na życie w stanie niedoboru witaminy D. A konsekwencją może być obniżona odporność oraz poczucie ogólnego osłabienia.
O tym, dlaczego składnik ten jest tak ważny dla organizmu przeczytasz w artykule: Witamina D. Najważniejsza witamina pod słońcem.
Kolejnym naturalnym źródłem witaminy D jest zróżnicowana dieta, bogata w ryby morskie, mleko, jaja kurze. Niestety zapewnienie właściwej ilości witaminy D wyłącznie w oparciu o produkty spożywcze, wymagałoby spożywania dziennie: kilkuset gramów ryb morskich, kilkudziesięciu jaj kurzych lub kilkunastu litrów mleka krowiego. Jest to zatem niemożliwe. Przeczytaj artykuł na temat najnowszych zaleceń ekspertów: Suplementacja witaminy D przez cały rok.
Warto jednak łączyć suplementację ze zdrową dietą, zawierającą wszystkie składniki odżywcze – w tym również witaminę D.
Skorzystaj z kalkulatora i sprawdź, ile witaminy D, wapnia i jodu jest w diecie Twojego dziecka.