Zdrowa żywność to bezpieczna żywność Skip to main content

RAPORT Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci

Mając na uwadze to, jak ważne jest prawidłowe żywienie i bezpieczeństwo żywności w 1000 pierwszych dni życia powstał materiał Ekspercki, czyli Raport „Bezpieczeństwo żywności, a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”. Dlaczego warto się z nim zapoznać? O tym poniżej.

Karmienie piersią jako najbezpieczniejszy  sposób żywienia od pierwszych chwil życia!

Okres płodowy, niemowlęcy i poniemowlęcy ma ogromny wpływ na całościowy rozwój dziecka oraz zdrowie w dorosłym życiu. Najbezpieczniejszym sposobem żywienia w okresie niemowlęcym jest karmienie piersią. Eksperci zalecają wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka oraz kontynuację tego sposobu żywienia tak długo jak życzą sobie tego matka i dziecko. Po ukończeniu pierwszego półrocza życia karmienie piersią nie jest wystarczające i należy zacząć rozszerzanie diety. Odejście od menu opartego wyłącznie na mleku mamy lub mleku modyfikowanym i stopniowe wprowadzanie posiłków z „rodzinnego stołu” powoduje, że dzieci spożywają coraz więcej różnych pokarmów. Układ pokarmowy, nerki, niektóre funkcje wątroby niemowląt i małych dzieci nie funkcjonują jeszcze tak sprawnie, jak u dorosłych. Organizm maluchów o wiele silniej reaguje na nadmiar i niedobór składników odżywczych oraz na potencjalne zanieczyszczenia zawarte w żywności. To, co maluch je w początkowym okresie życia ma fundamentalny wpływ na zdrowie teraz i w przyszłości, dlatego wybierając żywność dla najmłodszych warto mieć na uwadze jakość i bezpieczeństwo.  

Bezpieczeństwo żywności, czyli…?

Bezpieczna żywność to taka, której spożycie nie stanowi zagrożenia dla życia i zdrowia człowieka. Produkty spożywcze wprowadzane do obrotu muszą spełniać określone wymagania prawne, które określają dopuszczalne poziomy wybranych substancji zanieczyszczających. Z uwagi na to, że niemowlęta i małe dzieci są najbardziej narażoną grupą na potencjalne skutki wywołane przez zanieczyszczenia żywności, produkty im dedykowane mają znacznie bardziej rygorystyczne normy niż żywność ogólnego przeznaczenia.  

Poznaj nowy Raport bliżej!

Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci” zawiera informacje, które pozwolą poszerzyć wiedzę na temat bezpieczeństwa żywności, by dokonywać świadomych wyborów konsumenckich.

Powstał pod red. prof. dr hab. n. med. Piotra Sochy oraz  dr hab. inż. Anny Harton i stanowi  uzupełnienie oraz  aktualizację wcześniejszego wydania z 2014 r. W obecnym materiale poruszane są tematy takie jak:

  1. Rozwój młodego organizmu oraz jego wrażliwych, jeszcze niedojrzałych układów i narządów
  2. Szeroko rozumiane bezpieczeństwo żywności
  3. Opis potencjalnych zanieczyszczeń występujących w żywności
  4. Przybliżenie roli dodatków do żywności oraz o ich ograniczonym zastosowaniu w żywności dedykowanej niemowlętom i małym dzieciom
  5. Obowiązujące rekomendacje i wymagania odnoszące się m.in. do produktów przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci, z oznaczeniem wieku na opakowaniu.
  6. Standardy żywności ekologicznej oraz jej zastosowanie w żywieniu najmłodszych.

Należy podkreślić szczególną wartość obecnej publikacji, która zbiera i opisuje wszystkie aktualne normy i przepisy prawa żywnościowego w tym zakresie. By dowiedzieć się więcej zajrzyj tutaj:

POBIERZ RAPORT

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.