Wzbogacanie żywności dla dzieci - witamy i sole mineralne Skip to main content

Wzbogacanie żywności dla dzieci – witamy i sole mineralne

Wzbogacanie żywności dla dzieci - witamy i sole mineralne

Wzbogacanie oznacza dodawanie do żywności składników mineralnych lub witamin, które ma na celu zwiększenie wartości odżywczej produktu.

Wzbogacanie stosowane jest przede wszystkim w celu zwiększenia spożycia poszczególnych składników w grupach, u których mogą wystąpić niedobory w diecie. Dobrym przykładem takiego wzbogacania jest obowiązkowy dodatek związków jodu do soli kuchennej – ze względu na wcześniej występujący niedobór tego pierwiastka w Polsce.

Niemowlęta i małe dzieci mają wyższe zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin w porównaniu z osobami dorosłymi – w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Ponieważ małe dziecko zjada niewielkie ilości pokarmu, jego żywność powinna być „bardziej odżywcza”. Stąd też na przykład zalecane przez ekspertów wzbogacanie kaszek dla niemowląt w żelazo. Pierwiastek ten jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu. Jego zapasy w organizmie są gromadzone jeszcze w okresie płodowym i zaczynają się wyczerpywać w drugim półroczu życia dziecka, dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z urozmaiconą dietą.

Mleko modyfikowane wzbogacone jest w składniki, które naturalnie występują w mleku kobiecym. Składniki te są nieobecne lub występują w niewystarczającej ilości w mleku krowim, z którego produkowane są preparaty dla niemowląt. Innym przykładem jest wzbogacanie kaszek dla niemowląt i płatków zbożowych dla małych dzieci w wapń i witaminę D, aby zrównoważyć dietę maluchów, która – jak pokazują badania1Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA. – w 80% przypadków jest zbyt uboga w te składniki.

Dodatek witamin, poza funkcją odżywczą, może mieć jeszcze inne funkcje w produkcie. Witaminy C i E mają naturalne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiegają niekorzystnym zmianom tłuszczów czy barwy, a tym samym przedłużają trwałość produktu, do którego zostały dodane. Mus jabłkowy przechowywany w słoiczku zachowuje piękną barwę właśnie dzięki dodanej witaminie C.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.