Popularne nowalijki wiosenne

Warzywa, nowalijki

Przedwiośnie to czas, gdy stragany i sklepy kuszą bogatą ofertą warzywnych nowalijek. Te kolorowe wczesnowiosenne warzywa, kupowane z rozsądkiem i spożywane z umiarem, stanowią wspaniałą kulinarną przygodę dla małych i dużych, urozmaicając nie jeden posiłek!

Rzodkiewka

Rzodkiewka to pierwsza nowalijka pojawiająca się na rynku warzywnym, a uprawiana jest aż do późnej jesieni. Charakteryzuje się dużą wartością odżywczą, jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B i składników mineralnych, jak żelazo, wapń, siarka i magnez. Z uwagi na powolny proces przemiany związków azotowych, w rzodkiewkach obserwuje się zwykle wysokie ilości azotanów. Z tego powodu, nie należy spożywać dużej ilości rzodkiewek jednorazowo, a małym dzieciom, do 3 lat lepiej zrezygnować z ich podawania. Rzodkiewki pozbawione jędrności, zwiędnięte o zaparzonych żółtych liściach mogą zawierać związki azotowe niebezpieczne dla zdrowia.

Sałata

Już w starożytności ceniono sałatę, za jej wysoką wartość odżywczą i smakową. Sałaty szklarniowe i gruntowe zbierane od października do końca marca cechują się większą zawartością azotanów, niż zbierane w pozostałej części roku. Warto wybierać sałaty, które mocno skupiają liście wokół głąbu. Żółte ślady trzonu sałaty świadczą o długotrwałym jej przechowywaniu w niekorzystnych warunkach.

Szczypior

Jest jednym z najmniej wymagającym w uprawie warzywem, które w warunkach domowych może rozwijać się przez cały rok. Z cebulek dymek, umieszczonych w doniczkach wypełnionych ziemią ogrodniczą do uprawy warzyw, po około 3 tygodniach uprawy na domowym parapecie wyrasta delikatny w smaku, pobudzający apetyt i wspomagający trawienie szczypior. Najlepiej spożywać go na surowo, pozwalając maluchom na samodzielne dekorowanie potraw.

Warzywa kapustne

W głąbie kapusty i na jej zewnętrznych, najbardziej odstających liściach, gromadzi się najwięcej szkodliwych dla zdrowia azotanów. Młoda kapusta, w postaci świeżej lub duszonej, w niewielkich ilościach może pojawić się w diecie dziecka po ukończeniu pierwszego roku życia.

Młoda marchew

Największe ilości niekorzystnych dla zdrowia związków gromadzi się tuż pod skórką warzyw korzeniowych oraz w pobliżu łodygi. Z tej przyczyny, przed podaniem młodej marchewki najmłodszym dzieciom, należy ją dokładnie umyć i obrać lub wyszorować ostrym zmywakiem oraz odciąć górny koniec, a także ugotować. Woda z gotowania młodej marchewki nie powinna być wykorzystywana do przygotowania innych potraw. Maluszkom przed pierwszymi urodzinami nie należy podawać soku z młodej marchewki.

Młode ziemniaczki

Pierwsze młode polskie ziemniaczki pojawiają się na przełomie maja i czerwca. Charakteryzują się niewielkim rozmiarem i cienką, łuszczącą się skórką. Jak inne nowalijki, szybko tracą świeżość i dlatego nie nadają się do długiego przechowywania. Najlepsze jakościowo będą nieposiniaczone, niemyte, a wyłącznie ręcznie oczyszczone młode okazy. Warto zwrócić uwagę, że od marca na rynku polskim można nabyć ziemniaki oznaczone jako wczesne, które są importowane z krajów śródziemnomorskich, a pod względem walorów smakowych i odżywczych nie dorównują ziemniakom młodym.

Młode ogórki

Ogórki, obok pomidorów mają najmniejszą zdolność do gromadzenia azotanów. Polskie, szklarniowe ogórki pojawiają się na rynku pod koniec marca, a gruntowe w maju. Należy wybierać ogórki mniejsze, jędrne, o twardych końcach, bez plam i przebarwień. Ogórki nienaturalnie grube i długie mogą zawierać duże i twarde do pogryzienia przez małe dzieci pestki. Większość maluchów uwielbia ogórki jedzone na surowo i w mizerii.

Kilka rad na koniec

Warzywa, niezależnie od czasu uprawy i zbioru powinny stanowić podstawę codziennej diety. Urozmaicenie to ważna zasada, jaką należy się kierować w ich wyborze. Kupując, należy dokładnie oglądać warzywa, a przed podaniem dziecku odpowiednio przygotować. Uprawa warzyw w przydomowych ogródkach lub na okiennych parapetach, gwarantuje wolne od chemicznych związków plony i cieszy oko.

Piśmiennictwo

  1. Baran A., Jasiewicz C. Zawartość wybranych składników mineralnych w rzodkiewce zakupionej na placach targowych Krakowa. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 1, str. 25–3
  2. Marcela Krawiec, Agata Dziwulska-Hunek, Krzysztof Kornarzyński, Salwina Palonka ; “Effect of selected physical factors on radish (Raphanus sativus L.) seeds germination”; Acta Agroph. 2012, 19(4), 737–748.
  3. Rozporządzenie Komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (z późniejszymi zmianami).
  4. Hallmann E., Rembiałkowska E. Nowalijki – za i przeciw. Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, Wszechnica Żywieniowa SGGW, 2008.
  5. Murawa D., Banaszkiewicz T., Majewska E., Błaszczuk B., Sulima J. Zawartość azotanów (III) i (V) w wybranych gatunkach warzyw i ziemniakach dostępnych w handlu w Olsztynie w latach 2003-2004. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLI, 2008, 1, str. 67 – 71.
  6. Śmiechowska M., Przybyłowski P. Zawartość azotanów (V) oraz azotanów (III) we wczesnych warzywach z uprawy ekologicznej. Roczn. AR w Poznaniu, CCCXXIII Ogrodnictwo, 2000, 31, cz. 1, 521-525.
  7. Śmiechowska M., El-Sayed Mostafa U., Newerli-Guz J. The content of nitrates and nitrites in food products for children. Egyp. J. of Nutr., 2001, Vol. XVI, No. 1, 63-81.
Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.