Wzbogacanie oznacza dodawanie do żywności składników mineralnych lub witamin, które ma na celu zwiększenie wartości odżywczej produktu.
Wzbogacanie stosowane jest przede wszystkim w celu zwiększenia spożycia poszczególnych składników w grupach, u których mogą wystąpić niedobory w diecie. Dobrym przykładem takiego wzbogacania jest obowiązkowy dodatek związków jodu do soli kuchennej – ze względu na wcześniej występujący niedobór tego pierwiastka w Polsce.
Niemowlęta i małe dzieci mają wyższe zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin w porównaniu z osobami dorosłymi – w przeliczeniu na kilogram masy ciała. Ponieważ małe dziecko zjada niewielkie ilości pokarmu, jego żywność powinna być „bardziej odżywcza”. Stąd też na przykład zalecane przez ekspertów wzbogacanie kaszek dla niemowląt w żelazo. Pierwiastek ten jest ważny dla prawidłowego rozwoju mózgu. Jego zapasy w organizmie są gromadzone jeszcze w okresie płodowym i zaczynają się wyczerpywać w drugim półroczu życia dziecka, dlatego tak ważne jest dostarczanie go wraz z urozmaiconą dietą.
Mleko modyfikowane wzbogacone jest w składniki, które naturalnie występują w mleku kobiecym. Składniki te są nieobecne lub występują w niewystarczającej ilości w mleku krowim, z którego produkowane są preparaty dla niemowląt. Innym przykładem jest wzbogacanie kaszek dla niemowląt i płatków zbożowych dla małych dzieci w wapń i witaminę D, aby zrównoważyć dietę maluchów, która – jak pokazują badania1Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA. – w 80% przypadków jest zbyt uboga w te składniki.
Dodatek witamin, poza funkcją odżywczą, może mieć jeszcze inne funkcje w produkcie. Witaminy C i E mają naturalne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu zapobiegają niekorzystnym zmianom tłuszczów czy barwy, a tym samym przedłużają trwałość produktu, do którego zostały dodane. Mus jabłkowy przechowywany w słoiczku zachowuje piękną barwę właśnie dzięki dodanej witaminie C.