Anemia w ciąży

Anemia w ciąży

 

Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w czasie ciąży wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych. Niestety w wyniku niedoboru tych składników w diecie, w czasie ciąży rozwijają się schorzenia, które mogą mieć wpływ na jej przebieg. Jednym z nich jest anemia ciążowa, wynikająca z niedoboru żelaza. Jest ona wynikiem niewystarczającego spożycia żelaza w stosunku do zapotrzebowania oraz wyczerpania się jego zapasów ustrojowych.      

Skutki niedoboru żelaza

Niedobór żelaza, zmniejszające się stężenie hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek prowadzą do zmniejszenia możliwości skutecznego transportowania tlenu. Może to prowadzić do wystąpienia wad rozwojowych, przedwczesnego porodu, zaburzeń pracy tarczycy oraz problemów z donoszeniem ciąży lub poronień.

Zapotrzebowanie na żelazo w trakcie ciąży

Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży zwiększa się rosnąco, co wynika z intensywnego wzrostu płodu i łożyska. Wynosi ono aż 27 mg/dobę, jest to o połowę więcej niż przed ciążą! Zazwyczaj sama dieta nie wystarcza, aby pokryć tak wysokie dzienne zapotrzebowanie na żelazo w ciąży. W przypadku stwierdzenia anemii, czyli niedoborów żelaza w ciąży, należy działać szybko i jest to praktycznie niemożliwe, aby wyleczyć niedokrwistość ciężarnej za pomocą samej diety. Najskuteczniejszym wyjściem jest zatem sięgnięcie po suplementy, ale zawsze w porozumieniu z lekarzem ginekologiem. Nie przyjmuj preparatów z żelazem na własną rękę. Tylko lekarz na podstawie wyników badań może ustalić optymalną dawkę dla Ciebie i Twojego dziecka tak, aby uniknąć przedawkowania. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne odradza stosowania wysokich dawek żelaza w preparatach multiwitaminowych z mikroelementami: wpływa to na gorsze wchłanianie żelaza, co daje odwrotny efekt od zamierzonego. Często suplementacji żelaza towarzyszą bóle brzucha i zaparcia. Możesz złagodzić nieco działania uboczne, jeśli nie będziesz zażywać preparatu na pusty żołądek, lecz po posiłku.

Anemia w ciąży – co jeść?

Mimo stosowania zalecanej przez lekarza suplementacji ważne, by w diecie ciężarnej pojawiły się produkty bogate w żelazo:

  • mięso, szczególnie czerwone
  • ryby i owoce morza
  • produkty pełnoziarniste: pieczywo, kasze gruboziarniste (jaglana, gryczana, pęczak), płatki owsiane
  • szpinak i jarmuż
  • owoce suszone (szczególnie suszone morele i figi)
  • nasiona roślin strączkowych (soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, groch)
  • tofu
  • nasiona i orzechy (szczególnie pestki dyni i sezam)
  • żółtko jaja
  • kakao

Żelazo ma zdecydowanie lepszą przyswajalność z produktów pochodzenia zwierzęcego (15-35%). Czynnikiem, który zwiększa wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych, jest witamina C, dlatego wraz z produktami bogatymi w żelazo dobrze zaplanować w diecie produkty będące jej źródłem:

czerwona papryka, natka pietruszki, jarmuż, kiwi, brokuły, truskawki, pomarańcze, grejpfruty. Najlepiej spożywać je w formie surowej i łącząc w jednym posiłku z produktami bogatymi w żelazo.

Autor: mgr inż. Marta Lutak - edukatorka żywieniowa programu "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy"

Źródła:

  1. Agnieszka Falkowska, Lucyna Ostrowska, Niedokrwistość u kobiet ciężarnych, Nowa Medycyna 3/2010, 96-103
  2. Natasza Siemienas, Leczenie żywieniowe przy niedoborze żelaza, Food forum nr 1 (7) 2015
  3. dr Angelika Kargulewicz, Niedobory żelaza. Od zmęczenia do anemii, Food forum nr 3 (13) 2016
  4. Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja IŻŻ, Warszawa 2012
  5. Stanowisko Zespołu Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego na temat suplementacji kobiet ciężarnych i karmiących w zakresie witamin i mikroelementów, Ginekol Pol. 2010, 81, 144-148
  6. Poradnik żywienia dla kobiet w ciąży, Instytut Matki i Dziecka, 2014
Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.