Skip to main content

Zaparcia w ciąży – jak sobie z nimi poradzić.

Zaparcia to problem wielu osób we współczesnym świecie. Z uwagi na fizjologię ciąży (zmiany hormonalne oraz rosnąca macicę) zaparcia bardzo często doskwierają także przyszłym mamom.  Ta dolegliwość znacznie obniża komfort życia, a w dłuższym okresie może przyczyniać się do powstawania hemoroidów, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego1Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa. 2Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.. Skąd się biorą zaparcia u ciężarnych i jak można sobie z nimi skutecznie radzić?

Skąd się biorą zaparcia w ciąży?


Odsetek kobiet cierpiących na zaparcia i zatwardzenie w ciąży wzrasta kilkakrotnie w porównaniu z pozostałymi kobietami.3Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323. Na początku III trymestru ciąży zaparcia mogą się nasilić.4Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa. Zaparcia w ciąży pojawiają się na skutek zmian hormonalnych w organizmie, które osłabiają pracę mięśni jelit. Rosnąca macica uciska jelita i przemieszcza je, co również wpływa na powstawanie zaparć, ponieważ spowalnia perystaltykę.5Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323. Dodatkowo ograniczona aktywność fizyczna, obecność powiększających się hemoroidów, suplementacja wapniem czy żelazem nie pozostają obojętne na organizm przyszłej mamy i przyczyniają się do nasilenia problemu z zaparciami.6Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.

Jak za pomocą diety radzić sobie z zaparciami w ciąży?


Najlepszym sposobem na doskwierające zaparcia w ciąży jest racjonalna dieta, bogata w błonnik pokarmowy, kobiety ciężarne powinny spożywać od 20 do 40 g na dobę7Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345. Wybieraj produkty z pełnego przemiału (mąka razowa pełnoziarnista, orkiszowa, pieczywo razowe, kasza gryczana, jęczmienna, ryż pełnoziarnisty, makarony)8Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.. Staraj się jeść regularnie. Wprowadź do jadłospisu świeże warzywa i owoce (np. marchew, brokuły, seler, jabłka, pomarańcze)9Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345 suszone owoce (np. morele, śliwki), a także orzechy i pestki. W codziennej diecie pamiętaj również o mlecznych, naturalnych napojach fermentowanych takich jak kefir, jogurt, kwaśne mleko10Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.. Dodatkowo, w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wodę, a prawidłowe nawodnienie organizmu znacznie ogranicza zaparcia11Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345. Dlatego w ciągu dnia wypij minimum 2,3 do 2,5 litra niesłodzonych płynów.12Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa, 2012.

Zawartość błonnika pokarmowego w wybranych produktach spożywczych 13Kunachowicz H. i inni, 2012. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.

ProduktBłonnik (g/100g produktu)ProduktBłonnik (g/100g produktu)
Otręby pszenne42,4Makarony2,7
Siemie lniane28Szpinak2,7
Fasola (nasiona)15,7Kapusta2,5
Jabłka suszone10,3Brokuły2,5
Płatki jęczmienne9,6Rzodkiewka2,5
Śliwki suszone 9,4Kasza manna2,5
Pummpernikiel9,4Ryż biały 2,4
Ryż brązowy8,7Buraki 2,2
Chleb żytni razowy8,4Kapusta kwaszona2,1
Muesli z owocami suszonymi8,0Kiwi2,1
Porzeczki czarne7,9Gruszka2,1
Orzeszki arachidowe7,3Jabłko2,0
Płatki owsiane6,9Papryka2,0
Maliny6,7Pomarańcze, mandarynki1,9
Bułki grahamki6,7Grejpfrut1,9
Płatki kukurydziane6,6Bułki pszenne1,8
Rodzynki6,5Truskawki1,8
Chleb graham6,4Banany1,7
Groszek zielony6,0Cebula1,7
Chleb chrupki6,0Śliwki1,6
Kasza gryczana5,9Winogrona1,5
Bób5,8Ziemniaki1,5
Brukselka5,4Sałata1,4
Kasza jęczmienna (pęczak)5,4Pomidory1,2
Pietruszka korzeń4,9Wiśnie 1,0
Seler korzeniowy4,9Dżemy, marmolady0,5-2,8
Marchew3,6Mięso i wędliny0,0
Czarne jagody3,2Ryby0,0
Agrest3,0Produkty mleczne0,0

Co jeszcze, oprócz diety pomaga w walce z zaparciami w ciąży?


Oprócz stosowania właściwej diety na zaparcia w ciąży pomaga regularna aktywność fizyczna. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo i nie ma żadnych przeciwskazań, należy włączyć do codziennego planu dnia proste ćwiczenia ruchowe. W czasie ciąży wskazane są spacery, pływanie i aqua aerobik, joga, pilates i fitness skierowany do kobiet ciężarnych. Aby skorzystać z efektów regularnej aktywności fizycznej wystarczy ćwiczyć 30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu.14Torbè D., Torbè A., Ćwiek D., 2013. Aktywność fizyczna kobiet w ciąży o fizjologicznym przebiegu. Nowa Medycyna, 4, 174-179.

Nie stosuj środków przeczyszczających, drażniących jelita, szczególnie bez konsultacji z lekarzem – nie są one wskazane w czasie ciąży.15Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • 2
    Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • 3
    Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.
  • 4
    Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • 5
    Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.
  • 6
    Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.
  • 7
    Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 8
    Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • 9
    Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 10
    Świątkowska D. 2013. Poradnik żywienia kobiet w ciąży. Instytut Matki i Dziecka Klinika Położnictwa i Ginekologii, Warszawa.
  • 11
    Wendołowicz, A., Stefańska, E., Ostrowska, L., 2014. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 20, 3, 341-345
  • 12
    Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej–nowelizacja. IŻŻ, Warszawa, 2012.
  • 13
    Kunachowicz H. i inni, 2012. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • 14
    Torbè D., Torbè A., Ćwiek D., 2013. Aktywność fizyczna kobiet w ciąży o fizjologicznym przebiegu. Nowa Medycyna, 4, 174-179.
  • 15
    Tylec-Osóbka, E., Wojtuń, S., Gil, J., 2012. Podstawowe zasady postępowania w przebiegu chorób układu pokarmowego u kobiet w ciąży. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 8, 4, 315-323.