Kofeina naturalnie występuje w kawie, herbacie oraz w mniejszych ilościach w kakao i czekoladzie. Zawierają ją również napoje energetyzujące, niektóre napoje gazowane typu cola oraz suplementy diety. Kofeina dodawana jest też czasem do leków np. z grupy przeciwbólowych.
Zawartość kofeiny w wybranych napojach
Rodzaj napoju |
Ilość kofeiny |
filiżanka czarnej kawy |
70-140 mg |
filiżanka kawy rozpuszczalnej |
95 mg |
filiżanka espresso |
57 mg |
filiżanka kawy mrożonej |
50-70 mg |
szklanka czarnej sypanej herbaty |
65 mg |
szklanka herbaty w torebkach |
46 mg |
szklanka zielonej herbaty |
31 mg |
butelka (0,33 l) coca-coli |
45 mg |
Kofeina łatwo się wchłania w organizmie i przenika przez łożysko do płynu owodniowego. Dla rozwijającego się płodu nie jest to substancja obojętna. Narządy dziecka m.in. wątroba, nie są w pełni wykształcone i nie potrafią prawidłowo poradzić sobie z jej rozkładem. Dlatego czas metabolizmu kofeiny w organizmie płodu znacznie się wydłuża i wynosi średnio aż 150 godzin (!). Dla porównania u osoby dorosłej jest to ok. 4 godzin. Wydłużony metabolizm stwarza zagrożenie dla rozwoju płodu. Zakłócony przepływ krwi w łożysku utrudnia transport substancji odżywczych od matki do dziecka i może przyczynić się do zmniejszonej masy urodzeniowej. Wysokie dzienne spożycie kofeiny, przekraczające 300 mg na dobę, zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i poronienia.
Kawę w ciąży można zastąpić kawą zbożową lub z cykorii albo wybrać kawę bezkofeinową. Jeżeli przyszła mama nie może obyć się bez prawdziwej kawy, to najlepiej ograniczyć jej ilość do 1 małej filiżanki dziennie. Zamiast tradycyjnej herbaty warto sięgnąć po naturalne herbaty owocowe lub rooibos, które nie zawierają kofeiny. Woda mineralna czy soki owocowe również będą się świetnie komponować z posiłkami.
Piśmiennictwo: