Odsetek kobiet cierpiących na zaparcia i zatwardzenie w ciąży wzrasta kilkakrotnie w porównaniu z pozostałymi kobietami.3 Na początku III trymestru ciąży zaparcia mogą się nasilić.4 Zaparcia w ciąży pojawiają się na skutek zmian hormonalnych w organizmie, które osłabiają pracę mięśni jelit. Rosnąca macica uciska jelita i przemieszcza je, co również wpływa na powstawanie zaparć, ponieważ spowalnia perystaltykę.5 Dodatkowo ograniczona aktywność fizyczna, obecność powiększających się hemoroidów, suplementacja wapniem czy żelazem nie pozostają obojętne na organizm przyszłej mamy i przyczyniają się do nasilenia problemu z zaparciami.6
Najlepszym sposobem na doskwierające zaparcia w ciąży jest racjonalna dieta, bogata w błonnik pokarmowy, kobiety ciężarne powinny spożywać od 20 do 40 g na dobę7. Wybieraj produkty z pełnego przemiału (mąka razowa pełnoziarnista, orkiszowa, pieczywo razowe, kasza gryczana, jęczmienna, ryż pełnoziarnisty, makarony)8. Staraj się jeść regularnie. Wprowadź do jadłospisu świeże warzywa i owoce (np. marchew, brokuły, seler, jabłka, pomarańcze)9 suszone owoce (np. morele, śliwki), a także orzechy i pestki. W codziennej diecie pamiętaj również o mlecznych, naturalnych napojach fermentowanych takich jak kefir, jogurt, kwaśne mleko10. Dodatkowo, w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na wodę, a prawidłowe nawodnienie organizmu znacznie ogranicza zaparcia11. Dlatego w ciągu dnia wypij minimum 2,3 do 2,5 litra niesłodzonych płynów.12
Produkt |
Błonnik (g/100g produktu) |
Produkt |
Błonnik (g/100g produktu) |
Otręby pszenne |
42,4 |
Makarony |
2,7 |
Siemie lniane |
28 |
Szpinak |
2,7 |
Fasola (nasiona) |
15,7 |
Kapusta |
2,5 |
Jabłka suszone |
10,3 |
Brokuły |
2,5 |
Płatki jęczmienne |
9,6 |
Rzodkiewka |
2,5 |
Śliwki suszone |
9,4 |
Kasza manna |
2,5 |
Pummpernikiel |
9,4 |
Ryż biały |
2,4 |
Ryż brązowy |
8,7 |
Buraki |
2,2 |
Chleb żytni razowy |
8,4 |
Kapusta kwaszona |
2,1 |
Muesli z owocami suszonymi |
8,0 |
Kiwi |
2,1 |
Porzeczki czarne |
7,9 |
Gruszka |
2,1 |
Orzeszki arachidowe |
7,3 |
Jabłko |
2,0 |
Płatki owsiane |
6,9 |
Papryka |
2,0 |
Maliny |
6,7 |
Pomarańcze, mandarynki |
1,9 |
Bułki grahamki |
6,7 |
Grejpfrut |
1,9 |
Płatki kukurydziane |
6,6 |
Bułki pszenne |
1,8 |
Rodzynki |
6,5 |
Truskawki |
1,8 |
Chleb graham |
6,4 |
Banany |
1,7 |
Groszek zielony |
6,0 |
Cebula |
1,7 |
Chleb chrupki |
6,0 |
Śliwki |
1,6 |
Kasza gryczana |
5,9 |
Winogrona |
1,5 |
Bób |
5,8 |
Ziemniaki |
1,5 |
Brukselka |
5,4 |
Sałata |
1,4 |
Kasza jęczmienna (pęczak) |
5,4 |
Pomidory |
1,2 |
Pietruszka korzeń |
4,9 |
Wiśnie |
1,0 |
Seler korzeniowy |
4,9 |
Dżemy, marmolady |
0,5-2,8 |
Marchew |
3,6 |
Mięso i wędliny |
0,0 |
Czarne jagody |
3,2 |
Ryby |
0,0 |
Agrest |
3,0 |
Produkty mleczne |
0,0 |
Oprócz stosowania właściwej diety na zaparcia w ciąży pomaga regularna aktywność fizyczna. Jeśli ciąża przebiega prawidłowo i nie ma żadnych przeciwskazań, należy włączyć do codziennego planu dnia proste ćwiczenia ruchowe. W czasie ciąży wskazane są spacery, pływanie i aqua aerobik, joga, pilates i fitness skierowany do kobiet ciężarnych. Aby skorzystać z efektów regularnej aktywności fizycznej wystarczy ćwiczyć 30 minut dziennie, 5 razy w tygodniu.14
Nie stosuj środków przeczyszczających, drażniących jelita, szczególnie bez konsultacji z lekarzem - nie są one wskazane w czasie ciąży.15
Autor: mgr inż. Marta Wójtowicz - edukatorka żywieniowa programu "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy"