Dlaczego w ciąży warto jeść warzywa? Skip to main content

Dlaczego w ciąży warto jeść warzywa?

Zdrowa dieta przyszłej mamy, zawierająca duże ilości zielonych warzyw, pozwala łatwiej pokonać trudność nauczenia małego dziecka jedzenia tych właśnie produktów. 
To, co jesz w trakcie ciąży oraz karmienia piersią, wyrabia w dziecku preferencje dla poszczególnych produktów i kształtuje jego nawyki żywieniowe od najwcześniejszych dni. Już na tym etapie możesz więc zadbać o to, by Twoje dziecko było mniej wybredne i łatwiej akceptowało warzywa oraz inne zdrowe produkty. 

Oswajaj dziecko ze smakami


W ciąży i w trakcie karmienia jedz zdrowe produkty, które lubisz – w tym zielone warzywa, które najbardziej Ci smakują. Kiedy Twoje dziecko zacznie jeść samodzielnie, będzie łatwiej akceptowało smaki, które już zna. 
Jeśli dziecko nie zaakceptuje od razu smaku jakiegoś warzywa, daj mu szansę, by się do niego przyzwyczaiło. Podawaj je kilka razy, czasami nawet kilkanaście, nie zniechęcając się odmową. Niektóre dzieci potrzebują nieco więcej czasu na oswojenie się z nowym smakiem. 

Jako pierwszy wybierz smak warzyw


Dziecko rodzi się z preferencją do smaku słodkiego, dlatego chętniej akceptuje pierwsze owoce w swojej diecie niż warzywa, które w smaku są znacznie delikatniejsze. Dlatego rozpoczynając u dziecka przygodę z nowymi smakami, warto podać mu jako pierwszy przecier warzywny.
Ważne, aby nie rozwijać w dziecku preferencji do smaków słodkich i słonych, które są bardziej wyraziste, a przez to łatwiej akceptowalne. W porównaniu z nimi smak warzyw może wydawać się gorzki lub mdły.
Pamiętaj, że zdrowa dieta w ciąży wpływa nie tylko na prawidłowy rozwój dziecka, ale też kształtuje jego nawyki żywieniowe.