Spis treści
Zmiany zachodzące w organizmie kobiety w czasie ciąży wpływają na zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników pokarmowych. Niestety w wyniku niedoboru tych składników w diecie, w czasie ciąży rozwijają się schorzenia, które mogą mieć wpływ na jej przebieg. Jednym z nich jest anemia ciążowa, wynikająca z niedoboru żelaza. Jest ona wynikiem niewystarczającego spożycia żelaza w stosunku do zapotrzebowania oraz wyczerpania się jego zapasów ustrojowych.
Niedobór żelaza, zmniejszające się stężenie hemoglobiny i liczby czerwonych krwinek prowadzą do zmniejszenia możliwości skutecznego transportowania tlenu. Może to prowadzić do wystąpienia wad rozwojowych, przedwczesnego porodu, zaburzeń pracy tarczycy oraz problemów z donoszeniem ciąży lub poronień.
Zapotrzebowanie na żelazo w czasie ciąży zwiększa się rosnąco, co wynika z intensywnego wzrostu płodu i łożyska. Wynosi ono aż 27 mg/dobę, jest to o połowę więcej niż przed ciążą! Zazwyczaj sama dieta nie wystarcza, aby pokryć tak wysokie dzienne zapotrzebowanie na żelazo. W przypadku stwierdzenia anemii, czyli niedoborów żelaza w ciąży, należy działać szybko. Trudno wyleczyć niedokrwistość ciężarnej za pomocą samej diety. Najskuteczniejszym wyjściem jest sięgnięcie po suplementy, ale zawsze w porozumieniu z lekarzem ginekologiem. Nie przyjmuj preparatów z żelazem na własną rękę. Tylko lekarz na podstawie wyników badań może ustalić optymalną dawkę dla Ciebie i Twojego dziecka tak, aby uniknąć przedawkowania. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne odradza stosowania wysokich dawek żelaza w preparatach multiwitaminowych z mikroelementami: wpływa to na gorsze wchłanianie żelaza, co daje odwrotny efekt od zamierzonego. Często suplementacji żelaza towarzyszą bóle brzucha i zaparcia. Możesz złagodzić nieco działania uboczne, jeśli nie będziesz zażywać preparatu na pusty żołądek, lecz po posiłku.
Mimo stosowania zalecanej przez lekarza suplementacji ważne, by w diecie ciężarnej pojawiły się produkty bogate w żelazo:
Żelazo ma zdecydowanie lepszą przyswajalność z produktów pochodzenia zwierzęcego (15-35%). Czynnikiem, który zwiększa wchłanianie żelaza ze źródeł roślinnych, jest witamina C, dlatego wraz z produktami bogatymi w żelazo dobrze zaplanować w diecie produkty będące jej źródłem:
czerwona papryka, natka pietruszki, jarmuż, kiwi, brokuły, truskawki, pomarańcze, grejpfruty. Najlepiej spożywać je w formie surowej i łącząc w jednym posiłku z produktami bogatymi w żelazo.
Źródła: