Skip to main content

Czym różni się żywność dla niemowląt i małych dzieci od żywności powszechnie stosowanej?

Żywność dla niemowląt i małych dzieci (np. mleko modyfikowane, kaszki, dania w słoiczkach, owoce w tubkach itp.) to osobna, specjalna kategoria żywności. Ze względu na szczególny skład dostosowany do potrzeb małego dziecka i sposób przygotowania wyraźnie różnią się one od powszechnie spożywanych produktów spożywczych1Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014. Wymagania stawiane tym produktom są ściśle regulowane prawnie, a ich przestrzeganie jest nadzorowane2Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014.

Wyjątkowy etap rozwoju

Potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci do 3. roku życia są różne od potrzeb starszych dzieci i dorosłych. Warto pamiętać, że niemowlęta i małe dzieci mają wyższe zapotrzebowanie na wiele składników mineralnych i witamin w porównaniu z osobami dorosłymi. Przykładowo, niemowlę w drugim półroczu życia potrzebuje ponad 5 razy więcej witaminy D i 2 razy więcej wapnia w przeliczeniu na kilogram masy ciała niż dorosły3Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017! Ponieważ małe dziecko zjada niewielkie ilości pokarmu, jego żywność powinna być „bardziej odżywcza”, czyli zawartość niektórych składników (choć nie wszystkich!) bardziej skoncentrowana. Innymi słowy, każdy gram posiłku powinien dostarczać składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i rozwoju!

Skład odpowiedni do potrzeb

Żywność stworzona specjalnie dla najmłodszych musi zagwarantować maluchom wystarczające ilości składników4Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014. Przykładowo, kaszki muszą dostarczyć odpowiednich ilości białka, tłuszczu, węglowodanów, wapnia, witaminy B1, A i D. Posiłki z dodatkiem mięsa powinny dostarczać odpowiednich ilości białka i tłuszczu, a owoce witaminy C. Mleko początkowe, które przez pierwsze miesiące jest jedynym pokarmem dziecka, które nie jest karmione piersią – musi dostarczyć wszystkich składników, które potrzebuje niemowlę, i to w odpowiednich proporcjach. Stąd zwykle aż 45 pozycji w tabeli wartości odżywczej tych produktów.

Jak upewnić się, że żywność jest odpowiednia dla małego dziecka?

Żywność przeznaczoną dla najmłodszych w prosty sposób można odróżnić od innych produktów, które mogą spożywać starsze dzieci – na produkcie, który został wyprodukowany dla niemowlęcia i małego dziecka musi znaleźć się wskazanie wieku, od którego ten produkt można podać maluchowi, np. po 6. miesiącu życia.

Wyjątkowa jakość i bezpieczeństwo

Takie oznaczenie gwarantuje, że to produkt stworzony specjalnie dla maluchów, bezpieczny i najwyższej jakości, jest to wymagane przez prawo polskie i europejskie5Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/WE, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009. Taki produkt musi spełniać wyjątkowo wysokie wymagania w zakresie doboru składników, wysokiej wartości odżywczej a także bardzo surowe normy, o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia. Przykładowo ogólnodostępne produkty zbożowe są podatne na niektóre zanieczyszczenia, m.in. toksyny pleśniowe czy pestycydy, które kumulują się w tkankach6Stolarczyk A., Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 261-267. Zanieczyszczenia te mogą stanowić zagrożenie dla niedojrzałego organizmu dziecka. Dlatego wybieranie kaszki specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, z oznaczeniem wieku, zamiast kaszki manny ogólnego spożycia jest bezpiecznym wyborem. To samo tyczy się warzyw, owoców czy mięsa ze zwykłego sklepu w porównaniu z tymi używanymi do przygotowywania posiłków specjalnie dla niemowląt. A przecież w okresie 1000 pierwszych dni organizm malucha jest wyjątkowo wrażliwy! Dlatego przy wprowadzaniu kolejnych produktów do diety niemowlęcia i małego dziecka należy zwracać uwagę nie tylko na kolejność i rodzaje wprowadzanych produktów, ale także na ich jakość zdrowotną oraz bezpieczeństwo i wybierać te przeznaczone specjalnie dla najmłodszych konsumentów7Stolarczyk A., Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 261-267.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
  • 2
    Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
  • 3
    Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017
  • 4
    Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2014
  • 5
    Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 609/2013 z dnia 12 czerwca 2013 r. w sprawie żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego i środków spożywczych zastępujących całodzienną dietę, do kontroli masy ciała oraz uchylające dyrektywę Rady 92/52/WE, dyrektywy Komisji 96/8/WE, 1999/21/WE, 2006/125/WE i 2006/141/WE, dyrektywę Parlamentu Europejskiego i Rady 2009/39/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 41/2009 i (WE) nr 953/2009
  • 6
    Stolarczyk A., Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 261-267
  • 7
    Stolarczyk A., Produkty zbożowe pod lupą dietetyka. Standardy Medyczne Pediatria, 2018, T. 15, 261-267