Co może kryć się w „dorosłej” żywności? Skip to main content

Co może kryć się w „dorosłej” żywności?

Dużo mówi się o tym, że dziecko nie powinno dostawać produktów z tak zwanej „dorosłej półki”. Dlaczego tak jest? Jakie składniki, których nie powinno dostać dziecko mogą znaleźć się w żywności ogólnodostępnej?

Zwróć uwagę na kilka składników, które często znajdują się w przetworzonej żywności a nie są wskazane dla najmłodszych:

  • sztuczne barwniki – podejrzewa się, że niektóre z nich mogą być przyczyną problemów z koncentracją uwagi u dziecka czy nadpobudliwości psycho-ruchowej
  • syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy – to zamienniki cukru, które (w szczególności syrop glukozowo-fruktozowy ze względu na specyficzne oddziaływanie fruktozy) przyczyniają się do rozwoju otyłości
  • konserwanty chemiczne – mogą podrażniać układ pokarmowy dziecka, powodować wysypkę czy alergie
  • sól i cukier – to składniki, które powinny być ograniczane w diecie dziecka a w żywności przetworzonej mogą znajdować się w dużych ilościach

Pamiętaj, że składniki, które są dozwolone w żywności ogólnego przeznaczenia, nie są odpowiednie dla wrażliwego organizmu malucha. Wiele z produktów dostępnych na półkach nie powinno być spożywanych nawet przez dorosłych!