Zanieczyszczenie żywności groźne dla dzieci Skip to main content

Dlaczego małe dzieci są szczególnie wrażliwe na zanieczyszczenia żywności?

U niemowląt i małych dzieci wciąż dojrzewają narządy odpowiedzialne za usuwanie z organizmu toksycznych substancji. Zmiany w budowie i funkcjonowaniu narządów w pierwszych latach  życia przyczyniają się do tego, że wchłanianie, metabolizm i usuwanie substancji z organizmu malucha z czasem dojrzewa. Należy jednak pamiętać, że proces ten na początku życia dziecka jest  jednak inny niż u dorosłych.


Co to oznacza w praktyce?
Ta sama substancja, która zostanie szybko usunięta z organizmu dorosłego, w organizmie dziecka może pozostać o wiele dłużej. Wynika to z innego pH w żołądku, przez co zmienia się szybkość wchłaniania substancji, niedojrzałości enzymów, które są odpowiedzialne za rozkładanie substancji w organizmie oraz niedojrzałości nerek, które je wydalają.  Np. metale ciężkie ulegają kumulacji, a ich procesy detoksykacyjne szczególnie w organizmach dzieci i niemowląt nie przebiegają tak sprawnie jak u dorosłych. Z tego powodu żywność dla niemowląt i małych dzieci powinna być wolna od zanieczyszczeń metalami ciężkimi lub zawierać je w możliwie najmniejszej ilości, aby nie mogły zagrażać zdrowiu maluchów. Maksymalne dopuszczalne poziomy zanieczyszczeń oraz kryteria czystości mikrobiologicznej określają rozporządzenia unijne, w którym wyszczególniono maksymalne poziomy zanieczyszczeń.