Bezpieczna obróbka termiczna Skip to main content

Jak bezpiecznie obrabiać termicznie żywność dla niemowląt i małych dzieci?

Dobór odpowiednich produktów w diecie dziecka jest bardzo istotny dla komponowania zdrowego menu malucha. Czy sposób przygotowania produktów ma wpływ na wartości odżywcze? Oczywiście! Obróbka termiczna żywności ma na celu pozbycie się potencjalnych mikroorganizmów. Wpływa na konsystencję, smak, kolor, aromat dań, a także może nieznacznie zmienić wartość odżywczą. W początkowym okresie życia dziecka istotne jest, by zadbać o bezpieczeństwo posiłków, które mu podajemy. Dlatego tak ważne jest, by produkt, zanim zostanie podany maluchowi, został odpowiednio przygotowany i sprawdzony pod kątem jakości.

 Jak obróbka termiczna wpływa na wartości odżywcze żywności?

Do obróbki termicznej zaliczamy takie procesy jak: blanszowanie, gotowanie, gotowanie na parze, duszenie, pieczenie, grillowanie, gotowanie w kuchence mikrofalowej czy smażenie. Proces technologiczny, w którym wykorzystuje się wysoką temperaturę ma wiele korzystnych skutków, a należą do nich:

  • zmiękczenie konsystencji produktu
  • poprawa strawności i przyswajalności surowców i składników odżywczych
  • unieczynnienie potencjalnych drobnoustrojów – w tym tych  chorobotwórczych
  • zmiana smaku, barwy i zapachu.

Oprócz wyżej wymienionych zmian warto zwrócić uwagę na to, że długotrwałe działanie wysoką temperaturą ma też wpływ na zmiany w wartości odżywczej. W wyniku działania wysoką temperaturą możemy zaobserwować, że karmelizują się cukry, może dojść do strat białek, a także strat witamin głównie B1, B2, B6 czy witaminy C.

W procesach takich jak smażenie, grillowanie czy długotrwałe pieczenie w wysokich temperaturach, mogą wytworzyć się niekorzystne związki jak akrylamid czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA).

Bez wątpienia do najzdrowszych technik obróbki cieplnej należą gotowanie, gotowanie na parze i duszenie. Techniki te charakteryzują się niższą temperaturą przygotowania potrawy, mniejszą zawartością tłuszczu w potrawie, a więc minimalizuje się ryzyko powstawania szkodliwych związków. By zachować jak najwięcej witamin, np. witaminy C w warzywach i owocach, w trakcie gotowania warto zaczynać przygotowanie od wrzucenia surowców na wrzącą wodę.

Wpływ obróbki termicznej na strawność

Niemowlęta i małe dzieci mają wrażliwy organizm, a ich układ pokarmowy nadal się rozwija. Z tego powodu warto podawać im żywność, która jest dopasowana do ich potrzeb. W początkowym okresie życia, w trakcie rozszerzania diety, warto dopasować konsystencję posiłków do potrzeb rozwojowych i umiejętności dziecka. Przygotowując posiłki dla malucha warto podawać mu dania ugotowane, gotowane na parze, uduszone czy upieczone w rękawie. Potrawy po obróbce termicznej mają zmienioną konsystencję i dzięki temu są łatwiej strawne dla malucha. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy podawać wyłącznie gotowane posiłki. Świeże pomidory, ogórki, owoce czy sałata mogą stanowić dodatek do dań. Produkty do przygotowania domowych posiłków powinny być dokładnie umyte i pochodzić ze znanego źródła.

Z uwagi na wyjątkowe potrzeby żywieniowe malucha, posiłki mu dedykowane są dokładnie przebadane pod kątem jakości i bezpieczeństwa. Co więcej, produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu takie jak produkty w słoiczkach nie mają konserwantów i sztucznych barwników. Ich trwałość uzyskana jest właśnie przez obróbkę termiczną, która neutralizuje drobnoustroje i utrwala żywność.

Niedogotowana żywność prowadzi do zatruć

Niektóre produkty mogą być podawane maluchowi zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Jednak istnieje spora grupa produktów, które powinny być poddane wysokiej temperaturze. Do tej grupy należą między innymi:

  • mięso
  • ryby
  • jaja
  • mleko świeże, niepasteryzowane
  • ziemniaki i  produkty zbożowe

Surowe mięso, zwłaszcza z kurczaka może zawierać bakterie powodujące groźne zatrucia pokarmowe. Do najczęstszych bakteryjnych zatruć pokarmowych spowodowanych spożyciem surowego lub niedopieczonego mięsa z kurczaka, należą choroby wywołane przez Salmonella, Clostridium perfingens, E.coli, Campylobacter. Surowe ryby w diecie maluchów także mogą powodować groźne zatrucia. Z tego powodu zarówno mięso i ryby powinny być poddawane obróbce termicznej.

Oprócz odpowiedniego przygotowania surowców należy dbać o bezpieczeństwo i czystość produktów, które są używane do gotowania. Chodzi tu o: noże, deski do krojenia, talerze, opakowania do przechowywania żywności, a także butelki do mleka, smoczki i części do laktatora.

O tym jak odpowiednio przechowywać mleko dla maluszka pisaliśmy tutaj: https://1000dni.pl/dziecko-1-3-lata/jak-prawidlowo-przygotowac-mleko-modyfikowane.