Kaszka na śniadanie Skip to main content

Kaszka na śniadanie

Czy podawać kaszkę na śniadanie?

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czy to prawda? Zalecenia tego nie potwierdzają, ale nie ulega wątpliwości, że – wszystkie dania (w tym śniadanie!) dla niemowląt i małych dzieci powinny być dobrej jakości jak również dostarczać niezbędnych składników odżywczych dla ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być pełnowartościowy – warto by dostarczał on energii i cennych składników odżywczych. Produkty zbożowe to idealny składnik śniadania – jak wybierać odpowiednie dla najmłodszych?

Jak wybierać produkty zbożowe dla maluchów?
Pamiętaj o:

  • Jakości i bezpieczeństwie: Organizm niemowlęcia i małego dziecka różni się od dorosłego. Jest bardziej wrażliwy na zanieczyszczenia z żywności, a układ odpornościowy i pokarmowy  maluchów nie jest jeszcze tak sprawny. Produkty w diecie najmłodszych powinny pochodzić ze sprawdzonego źródła – te, które są dedykowane niemowlętom i małym dzieciom spełniają szczególne wymagania co do jakości i bezpieczeństwa – znacznie bardziej rygorystyczne od tych, które są dedykowane całej populacji. Co zaliczamy do tej grupy produktów? Między innymi słoiczki, musy, ale też kaszki! Przy wyborze produktu warto zwrócić uwagę na indykację wiekową – to podpowiedź dla Rodziców, ale także gwarancja bezpieczeństwa.
  • Prostym składzie: Wybierając produkty dla najmłodszych warto kierować się składem. Dania dla maluchów powinny być bez cukru, soli, a także zbędnych dodatków do żywności jak sztuczne barwniki, konserwanty czy wzmacniacze smaku.
  • Wartości odżywczej: Z uwagi na to, że maluchy intensywnie rosną i się rozwijają to ich organizm ma szczególne potrzeby żywieniowe. Posiłki dla niemowląt i małych dzieci powinny być bogate w składniki odżywcze, które wspierają ich prawidłowy rozwój – w tym poznawczy.
  • Odpowiedniej konsystencji: Przy rozpoczęciu rozszerzania diety warto uwzględnić konsystencję produktów. Na początek nadadzą się te, które mają gładką teksturę, ale z czasem można ją zmieniać na bardziej grudkowatą poprzez zgniatanie widelcem czy podawanie cząstek. Dla starszaków kaszki mogą posłużyć jako dodatek do dań. Poznaj nasze propozycje na śniadanie z użyciem kaszek!

Czy warto podawać kaszkę na śniadanie?

Jasne, że tak! Kaszki to cenne źródło węglowodanów złożonych i błonnika, czyli bardzo ważnych składników dla prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Węglowodany powinny stanowić ponad połowę zapotrzebowania na energię tak więc produkty jak kasze, kaszki, makarony czy pieczywo z pełnego przemiału powinny być stałym elementem diety maluchów. Dzięki zawartości różnorodnych zbóż, kaszki zbożowe przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci stanowią wartościowe źródło energii, która jest  ważna dla rozwijającego się mózgu, a także aktywności fizycznej 1Weker H. I wsp, Poradnik żywienia dziecka w wieku  od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia, Warszawa 2020.2Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017. Produkty dedykowane najmłodszym mają rygorystyczne normy pod kątem jakości, składu, ale także bezpieczeństwa – te aspekty reguluje prawo polskie i unijne 3Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”  z 2022 r.. Kaszki dla dzieci dzielą się na mleczne, przygotowywane na ciepłej wodzie oraz bezmleczne, które należy przyrządzać na bazie mleka, które aktualnie dziecko pije. Dodatkowo ze względu na wartość odżywczą (dodatek witamin i składników mineralnych) kaszki mleczne są pełnowartościowym posiłkiem i świetnie sprawdzą się jako propozycja śniadaniowa dla dziecka.

Od kiedy kaszki można podawać na śniadanie?

Już od początku rozszerzania diety można wprowadzać produkty zbożowe do diety, podobnie jak warzywa czy owoce. Warto pamiętać, że nowości do menu maluszka wprowadzamy pojedynczo i w małych ilościach. Kaszki to przykład produktów zbożowych rekomendowanych przez Ekspertów – zwłaszcza dla tych najmłodszych 4Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2021, 18:805-822! Kaszka na śniadanie to dobry pomysł dla niemowląt, ale i także dla starszych dzieci!

Trzy przepisy na udane śniadanie dla starszych dzieci z wykorzystaniem kaszki:

  1. Kakaowe placuszki z bananem (około 10 sztuk):
  2. 100 g kaszki zbożowej bez cukru
  3. 100 ml jogurtu naturalnego
  4. 1 jajo
  5. Pół łyżeczki kakao
  6. ½ dojrzałego banana.

Oddziel białko od żółtka. Banana rozgnieć widelcem. Kaszkę, jogurt, kakao i żółtko wymieszaj dokładnie i dorzuć banana. Białko ubij na sztywno i dodaj do reszty składników. Na blaszce do pieczenia uformuj placuszki (około 10 sztuk) i upiecz w 180 stopniach przez około 20 min. Podawaj z kawałkami ulubionych owoców.

  • Kokosowa owsianka z musem owocowym
  • 40 g kaszki owsianej
  • Szklanka mleka, które aktualnie dziecko pije lub napoju kokosowego bez cukru
  • Płaska łyżeczka wiórków kokosowych
  • Pół szklanki musu owocowego np. z malin, truskawek.

Przygotować kaszkę na mleku lub napoju zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodać do kaszki wiórki kokosowe. Owoce zmiksować i podać z ostudzoną jaglanką.

  • Dyniowe gofry z cynamonem
  • 150 g kaszki np. manny
  • 50 ml mleka, które aktualnie dziecko pije lub napoju roślinnego bez cukru np. owsiany
  • 2 małe jaja lub 1 duże
  • 100 g purée z dyni
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego
  • Szczypta cynamonu

W misce przyrządź kaszkę z mlekiem lub napojem i odstaw do wystygnięcia. Białka oddziel od żółtka. Do kaszki dodaj żółtko, proszek do pieczenia, cynamon, olej i purée z dyni. Ubij na sztywno białko i dodaj do masy. Nagrzej mocno gofrownicę i smaż na złoto. Podawaj z ulubionymi owocami lub jogurtem naturalnym.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Weker H. I wsp, Poradnik żywienia dziecka w wieku  od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki i Dziecka, Zakład Żywienia, Warszawa 2020.
  • 2
    Jarosz M., Normy żywienia dla populacji polskiej, IŻŻ, Warszawa, 2017
  • 3
    Raport „Bezpieczeństwo żywności a potrzeby żywieniowe niemowląt i małych dzieci”  z 2022 r.
  • 4
    Szajewska H., Socha P., Horvath A. i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne/Pediatria 2021, 18:805-822

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.