Wybierając żywność powinniśmy zwracać uwagę na składniki, które są w niej zawarte – powinniśmy o tym pamiętać, pomimo pośpiechu czy ogromnej ilości produktów znajdujących się na sklepowych półkach. W przypadku wyboru produktów dla niemowląt i małych dzieci – powinniśmy tak postępować zawsze, ze względu na inny metabolizm oraz wyjątkową wrażliwość organizmu najmłodszych. Zwróćmy uwagę czy produkt nie zawiera niepożądanych składników takich jak: sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty chemiczne, cukier pod różnymi postaciami (syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy) czy sól. Warto wybierać produkty, w których lista składników jest krótka i nie znajdują się w nich niepotrzebne „wypełniacze”. W składzie mogą pojawić się jednak nieznane nam nazwy. Aby dowiedzieć się jakie składniki kryją się pod nieznajomo brzmiącymi hasłami warto przeczytać artykuł: Nieznane składniki w żywności dla niemowląt? Wszystko pod kontrolą!
Jeśli jednak jakiś składnik lub jego ilość wzbudzi nasz niepokój poszukajmy innego produktu. Pamiętajmy też, że w przypadku żywności dla najmłodszych dopuszczalna zawartość soli czy cukru jest ściśle określona. W produktach ogólnego spożycia ich zawartość może być dużo wyższa – zbyt wysoka dla wrażliwego organizmu dziecka.