Na jakie składniki żywności trzeba zwracać szczególną uwagę? Skip to main content

Na jakie składniki żywności trzeba zwracać szczególną uwagę?

Na jakie składniki żywności trzeba zwracać szczególną uwagę?

Wybierając żywność powinniśmy zwracać uwagę na składniki, które są w niej zawarte – powinniśmy o tym pamiętać, pomimo pośpiechu czy ogromnej ilości produktów znajdujących się na sklepowych półkach. W przypadku wyboru produktów dla niemowląt i małych dzieci – powinniśmy tak postępować zawsze, ze względu na inny metabolizm oraz wyjątkową wrażliwość organizmu najmłodszych. Zwróćmy uwagę czy produkt nie zawiera niepożądanych składników takich jak: sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty chemiczne, cukier pod różnymi postaciami (syrop glukozowy, glukozowo-fruktozowy) czy sól. Warto wybierać produkty, w których lista składników jest krótka i nie znajdują się w nich niepotrzebne „wypełniacze”. W składzie mogą pojawić się jednak nieznane nam nazwy. Aby dowiedzieć się jakie składniki kryją się pod nieznajomo brzmiącymi hasłami warto przeczytać artykuł: Nieznane składniki w żywności dla niemowląt? Wszystko pod kontrolą!

Jeśli jednak jakiś składnik lub jego ilość wzbudzi nasz niepokój poszukajmy innego produktu. Pamiętajmy też, że w przypadku żywności dla najmłodszych dopuszczalna zawartość soli czy cukru jest ściśle określona. W produktach ogólnego spożycia ich zawartość może być dużo wyższa – zbyt wysoka dla wrażliwego organizmu dziecka.