Niektóre związki dodawane do żywności dla niemowląt jako źródło witamin i składników mineralnych mają dosyć tajemnicze, „chemiczne” nazwy, które mogą budzić obawy rodziców czytających z uwagą etykiety.
Tymczasem groźnie brzmiący „kwas nikotynowy” czy „nikotynamid” to niacyna, czyli witamina PP. Jest ona niezbędna do prawidłowych przemian metabolicznych w organizmie, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz syntezy hormonów.
Siarczan miedzi, jodek potasu, dwufosforan żelazowy, siarczan cynku to substancje wzbogacające żywność w składniki mineralne, stosowane w Unii Europejskiej, jak i wielu innych krajach.
Choć czytając skład produktu możemy czasem natrafić na nieznane nam składniki, nie należy się ich obawiać – wszystkie związki, które zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia zostały dopuszczone do stosowania w żywności dla niemowląt i małych dzieci zostały dokładnie przebadane, a ich stosowanie jest w pełni bezpieczne dla tej grupy wiekowej.
Wykaz składników odżywczych, które mogą być stosowane do produkcji żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci do pobrania tutaj.