Skip to main content

Fakty i mity dotyczące kaszek. Znasz je wszystkie?

Okres 1000 pierwszych dni życia, to czas najbardziej intensywnego rozwoju i wzrostu dziecka. Przez pierwsze trzy lata intensywnie rozwija się mózg, układ odpornościowy, a także kształtują się prawidłowe nawyki żywieniowe. To teraz mają one szansę utrwalić się na kolejne lata! Najbardziej otwarte na nowe smaki są niemowlęta w okresie rozszerzania diety. To czas, w którym dziecko zaczyna spożywać inne posiłki niż mleko. Jednymi z pierwszych produktów, jakie warto wprowadzić do menu malucha są produkty zbożowe jak kaszki, kleiki, kasze, makarony czy kawałki pieczywa. Kaszki to produkty dedykowane niemowlętom i małym dzieciom, których dotyczą szczególne regulacje prawne związane ze standardami bezpieczeństwa i jakości. W tym artykule obalamy najczęstsze mity dotyczące tej grupy produktów.

Mit nr 1: „Kaszki dla najmłodszych to żywność przetworzona, a więc pozbawiona wszelkich wartości odżywczych”.

Produkty zbożowe typu kaszki dla niemowląt w trakcie tworzenia mają ściśle określone procedury by zapewnić bezpieczeństwo i jakość. Jedyne procesy, jakie zachodzą w trakcie produkcji kaszek to mieszanie z wodą zmielonych zbóż, a następnie gotowanie, suszenie czy kruszenie na drobniejsze elementy.  Dzięki takim procesom mają długą datę przydatności do spożycia i zachowują wartości odżywcze poszczególnych zbóż. Na rynku są dostępne różnorodne produkty, które różnią się od siebie smakiem, dodatkami czy wartością odżywczą. W zależności od rodzaju produktu dodawane są suche składniki jak owoce, oleje lub witaminy czy składniki mineralne jak wapń, jod czy żelazo. Skład i sposób przygotowania produktów dedykowanych najmłodszym jest ściśle regulowana prawnie. Czyni się to po to, by ostateczny produkt był bezpieczny, wysokiej jakości i dopasowany pod potrzeby żywieniowe maluchów. Pamiętaj, że przed zakupem zawsze warto zapoznać się z etykietą by upewnić się, że wybieramy to, co najlepsze dla malucha.

Mit nr 2: „Kaszki dla dzieci mają wiele składników na etykiecie, a produkty naturalne tylko jeden!”

Dłuższy skład przecież nie oznacza gorszą jakość! Niekiedy można znaleźć produkty zrobione z wielu rodzajów zbóż, co dodatkowo urozmaica dietę malucha. Zawsze jednak przy wyborze produktów dla najmłodszych warto kierować się prostym składem! Szukajmy produktów, które zawierają znajome składniki. Kaszki dla niemowląt i małych dzieci powstają ze zbóż, owoców, mleka, olejów roślinnych i dodanych do nich składników mineralnych czy witamin. Unikaj produktów, które mają w składzie cukier, sól, konserwanty czy sztuczne aromaty i wzmacniacze smaku.

Mit 3: „Produkty zbożowe dedykowane dzieciom mają dodatki do żywności jak konserwanty i sztuczne barwniki”.

Zgodnie z przepisami prawa w produktach dla niemowląt i małych dzieci, niedozwolone jest stosowanie: konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku! Niektóre badania sugerują, że dzieci mogą być bardziej narażone na spożycie niektórych dodatków do żywności niż dorośli. A to między innymi z powodu niedojrzałości narządów. Do żywności dedykowanej najmłodszym dozwolony jest dodatek związków wzbogacających (np. witaminy, składniki mineralne), gazów (np. dwutlenek węgla, azot)  oraz wybranych substancji dodatkowych o funkcji tj. kwas cytrynowy czy pektyny.

Mit 4: „Nie ma sensu podawać gotowych kaszek dla niemowląt, skoro mogę podać dziecku to, co je cała rodzina”.

Kaszki to przykład żywności przeznaczonej specjalnie dla niemowląt i małych dzieci, która różni się od żywności ogólnego przeznaczenia. Podlega ona bardzo restrykcyjnym przepisom prawa Unii Europejskiej i prawa polskiego w zakresie składu, jakości oraz bezpieczeństwa. To oznacza, że posiłki dedykowane najmłodszym mają bardziej surowe przepisy dotyczące zanieczyszczeń, pozostałości pestycydów niż te przeznaczone całej populacji. Indykacja wiekowa na opakowaniu, a więc wskazanie, od którego miesiąca można podawać produkt maluchowi to gwarancja bezpieczeństwa produktu. To ważne, bo badania wykazują, że mały organizm dziecka wchłania więcej szkodliwych związków w przewodzie pokarmowym niż organizm dorosłego. Jeśli jednak masz pewność, że posiłki, które są spożywane przez całą rodzinę są odpowiednie, to nic nie stoi na przeszkodzie by je podawać także maluchowi!

Mit 5: „Wszystkie kaszki dla niemowląt mają gładką konsystencję, więc są dobre tylko na początek rozszerzania diety”

To prawda, że kaszki to dobry posiłek na początek rozszerzania diety z uwagi na konsystencję, delikatny i łagodny smak, ale nie tylko! Nie wszystkie produkty są jednakowej konsystencji – zwłaszcza te, które zawierają różnorodne zboża. Pamiętaj też, że to od Ciebie zależy jak wykorzystasz kaszkę w diecie swojego dziecka. Można je dodawać do placków, naleśników, wypieków, a także dań wytrawnych. Kaszki sprawdzą się jako składnik dań dla tych najmłodszych, ale i starszych dzieci. Sprawdź przepis tutaj.

Mit 6: „Kaszki mają zawsze cukier w składzie, pomimo że, producenci deklarują, że go nie dodają”.

Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier w diecie niemowląt i małych dzieci nie jest zalecany z uwagi na większe ryzyko próchnicy czy nadmiernej masy ciała. Przy wyborze produktów dla niemowląt i małych dzieci warto kierować się składem i wybierać takie, które nie mają cukru dodanego. A więc te, które nie mają w składzie m.in. cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy kukurydzianego. Pamiętaj, że zboża, owoce i mleko to produkty, które mają naturalnie występujący cukier. W tabelach wartości odżywczych są uwzględniane przy węglowodanach.