Wysokoprzetworzona żywność Skip to main content

Wysokoprzetworzona żywność

Wysokoprzetworzona żywność

Nie ma jednoznacznej definicji czym jest żywność wysokoprzetworzona. Zazwyczaj oznacza to jednak produkty, które:

  • Przetworzono tak, aby miały długi okres przydatności do spożycia (w wyniku dodania konserwantów, barwników i środków aromatyzujących)
  • Uzyskano metodami obróbki i przygotowania surowców, które mogą niekorzystnie wpłynąć na wartość odżywczą ostatecznego produktu
  • Są przeznaczone dla osób dorosłych (nie oznacza to jednak, że są to produkty, które dorosłe osoby powinny spożywać)

Żywność wysokoprzetworzona, to na przykład: wszelkiego typu dania „fast food”, zupy czy sosy w proszku, konserwy, chipsy, frytki, kostki rosołowe czy parówki. Ze względu na niską jakość tłuszczu stosowanego do ich produkcji, wysoką zawartość cukru i soli, czy obecność substancji szkodliwych dla zdrowia powstałych podczas smażenia (np. rakotwórczego akryloamidu) produkty te nie powinny znaleźć się na talerzu dziecka!