Żywność dla dzieci - zabronione substancje Skip to main content

Co wolno, a czego nie wolno dodawać do żywności przeznaczonej dla małych dzieci?

Podczas produkcji żywności powszechnie spożywanej producent może dodać tyle cukru lub soli, ile uważa za słuszne. Kieruje się przy tym zwykle preferencjami smakowymi konsumentów lub też faktem, że składniki te przedłużają trwałość żywności. Natomiast w przypadku żywności dla najmłodszych dopuszczalna zawartość soli, cukru jest ściśle określona ze względu na negatywne konsekwencje wynikające z ich nadmiernego spożycia.

Zgodnie z prawem, żywności dla niemowląt nie można utrwalać chemicznie, a więc dodawać do niej żadnych substancji konserwujących, które są dozwolone w żywności przeznaczonej do powszechnego spożycia.

W tym przypadku trwałość jest osiągana w inny sposób – stosuje się głównie odpowiednią obróbkę cieplną, pasteryzację, sterylizację, hermetyczne zamknięcie lub tak zwaną atmosferę ochronną. Tym terminem określa się taką mieszaninę gazów, w której tlen (gaz sprzyjający utlenianiu witamin, jełczeniu tłuszczu) został zastąpiony gazem chemicznie obojętnym (azotem) powodującym przedłużenie okresu trwałości tego produktu.

Dzięki takim metodom żywność dla niemowląt na bazie warzyw, owoców czy mięsa przygotowywana w słoikach ma długi termin trwałości bez użycia konserwantów, podobnie jak wekowane przetwory przygotowywane w warunkach domowych.

Do żywności przeznaczonej dla dzieci nie można też dodawać barwników oraz wzmacniaczy smaku. Dozwolone są niektóre składniki dodatkowe, które służą m.in. zachowaniu odpowiedniej konsystencji czy kwasowości produktu, często naturalnie występujące w przyrodzie, jak lecytyna, kwas jabłkowy i cytrynowy lub pektyny z owoców.

Do żywności dla dzieci dodawane są również witaminy i składniki mineralne wzbogacające skład produktów. Dowiedz się więcej z artykułu: Wzbogacanie żywności dla dzieci – witaminy i sole mineralne.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.