Wręcz przeciwnie! W pierwszym półroczu życia niemowlęcia mleko mamy jest jego jedynym i wystarczającym pożywieniem. Dopiero w drugim półroczu życia, kiedy zaczynamy rozszerzanie diety maluch ma możliwość oswajania się z nowymi produktami i smakami. Są to jednak niewielkie ilości jedzenia np. 1-2 łyżeczki, którymi dziecko nie najada się, tylko smakuje. Dlatego eksperci zalecają, aby kontynuować karmienie piersią podczas wprowadzania nowych pokarmów uzupełniających do diety dziecka. Mleko dla malucha jest podstawowym pokarmem do 1. roku życia (patrz tabela). Posiłki bezmleczne powinny stopniowo zastępować mleko matki. Karmienie piersią powinno być kontynuowane do co najmniej 1-2 roku życia. 1, 1
Jak długo karmić piersią?3
Wiek |
Procent zapotrzebowania energetycznego pochodzącego z mleka |
0 – 6 miesięcy |
100 % |
7 – 8 miesięcy |
70 % |
9 – 11 miesięcy |
55 % |
12 – 23 miesięcy |
40 % |
Rozszerzanie diety niemowlaka zaczynamy od wprowadzania warzyw . Są one mniej słodkie w smaku od owoców, przez co trudniej akceptowane przez niemowlę. Dlatego zanim maluch pozna słodkie owoce czy kaszki powinien spróbować wytrawnych brokułów, marchewki czy ziemniaków. Z badań wynika, że niemowlęta, w przypadku których podczas rozszerzania diety stosowano taką kolejność, w przyszłości jadły warzywa chętniej – w przeciwieństwie do dzieci, które swoją przygodę z nowymi smakami zaczęły od owoców. 1 Ważne jest, aby nie wprowadzać kilku nowych produktów równocześnie. Stopniowe rozszerzanie diety dziecka pozwala na obserwację jego reakcji organizmu na określone pokarmy i wykluczenie ewentualnych produktów uczulających.5, 1, 1
To jeden z powszechniejszych mitów. Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt optymalnym czasem wprowadzenia glutenu jest okres między 5. a 12. miesiącem życia dziecka .8, 1 Nie ma podstaw naukowych do opóźniania jego wprowadzenia. Nie wpłynie to na pewno na zmniejszenie ryzyka celiakii czy alergii pokarmowej.10, 1 Należy jednak pamiętać, aby po wprowadzeniu do diety dziecka glutenu zawsze uważnie obserwować jego reakcje organizmu. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy np. wysypka, biegunka, objawy przeziębienia itp. należy koniecznie udać się z maluchem do lekarza na konsultację. W chwili obecnej nie ma również dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóźnione wprowadzenie pokarmów alergizujących (mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza) zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choroby alergicznej12. Dla bezpieczeństwa, pokarmy potencjalnie alergizujące warto jednak wprowadzać po raz pierwszy w domu, a nie w żłobku lub w restauracji13.
Smaki dziecka zmieniają się cały czas. Dlatego podawaj maluchowi różnorodne produkty i nie przejmuj się, kiedy nie chce ich spróbować. Pamiętaj, że jeśli będziesz podawać dziecku tylko wybrane produkty możesz doprowadzić do powstania niedoborów żywieniowych.14 Wczesne (w 1. roku życia) przyzwyczajanie niemowlęcia do urozmaiconej diety oswaja go z nowymi produktami, co w przyszłości może zaprocentować większą otwartością na nowe smaki.15 Eksperci podkreślają, że częste próbowanie nowych produktów ok. 10-15 razy powoduje stopniową ich akceptację.16 Czasem wystarczy zmienić sposób podania danego produktu, żeby dziecko zaczęło go jeść. Przykładowo ogórek podany w formie plasterków i ogórek starty na tarce to dwa różne produkty dla malucha! 1000 pierwszych dni życia to kluczowy moment kształtowania się nawyków żywieniowych, przyzwyczajanie dziecka już w 1. r.ż. do właściwych wyborów jedzenia warzyw czy picia wody jest inwestycją na przyszłość.
Żywienie niemowląt i małych dzieci