Powrót

Mity na temat rozszerzania diety niemowląt

Młode mamy na początku przygody z macierzyństwem często spotykają się ze sprzecznymi informacjami dotyczącymi dziecięcej diety i sposobów karmienia. My chcemy obalić kilka najpopularniejszych mitów, opierając odpowiedzi na aktualnych zaleceniach polskich ekspertów.

 

Mit 1: Rozszerzanie diety niemowlaka wiążą się z zakończeniem karmienia piersią

Wręcz przeciwnie! W pierwszym półroczu życia niemowlęcia mleko mamy jest jego jedynym i wystarczającym pożywieniem. Dopiero w drugim półroczu życia, kiedy zaczynamy rozszerzanie diety  maluch ma możliwość oswajania się z nowymi produktami i smakami. Są to jednak niewielkie ilości jedzenia np. 1-2 łyżeczki, którymi dziecko nie najada się, tylko smakuje. Dlatego eksperci zalecają, aby kontynuować karmienie piersią podczas wprowadzania nowych pokarmów uzupełniających do diety dziecka. Mleko dla malucha jest podstawowym pokarmem do 1. roku życia (patrz tabela). Posiłki bezmleczne powinny stopniowo zastępować mleko matki. Karmienie piersią powinno być kontynuowane do co najmniej 1-2 roku życia. 11

Jak długo karmić piersią?3

 

Wiek

Procent zapotrzebowania energetycznego pochodzącego z mleka

0 – 6 miesięcy

100 %

7 – 8 miesięcy

70 %

9 – 11 miesięcy

55 %

12 – 23 miesięcy

40 %

 

 

Mit 2: Jako pierwsze wprowadzamy do diety dziecka owoce

Rozszerzanie diety niemowlaka zaczynamy od wprowadzania warzyw . Są one mniej słodkie w smaku od owoców, przez co trudniej akceptowane przez niemowlę. Dlatego zanim maluch pozna słodkie owoce czy kaszki powinien spróbować wytrawnych brokułów, marchewki czy ziemniaków. Z badań wynika, że niemowlęta, w przypadku których podczas rozszerzania diety stosowano taką kolejność, w przyszłości jadły warzywa chętniej – w przeciwieństwie do dzieci, które swoją przygodę z nowymi smakami zaczęły od owoców. 1 Ważne jest, aby nie wprowadzać kilku nowych produktów równocześnie. Stopniowe rozszerzanie diety dziecka pozwala na obserwację jego reakcji organizmu na określone pokarmy i wykluczenie ewentualnych produktów uczulających.511

 

Mit 3: Należy unikać wprowadzania glutenu i alergenów w pierwszym roku życia

To jeden z powszechniejszych mitów. Zgodnie ze schematem żywienia niemowląt optymalnym czasem wprowadzenia glutenu jest okres między 5. a 12. miesiącem życia dziecka .81 Nie ma podstaw naukowych do opóźniania jego wprowadzenia. Nie wpłynie to na pewno na zmniejszenie ryzyka celiakii czy alergii pokarmowej.101 Należy jednak pamiętać, aby po wprowadzeniu do diety dziecka glutenu zawsze uważnie obserwować jego reakcje organizmu. Jeżeli wystąpią niepokojące objawy np. wysypka, biegunka, objawy przeziębienia itp. należy koniecznie udać się z maluchem do lekarza na konsultację. W chwili obecnej nie ma również dowodów naukowych uzasadniających eliminację lub opóź­nione wprowadzenie pokarmów aler­gizujących (mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza) zarówno u dzieci zdrowych, jak i z rodzin obciążonych ryzykiem wystąpienia choro­by alergicznej12. Dla bezpieczeństwa, pokarmy potencjalnie alergizujące warto jednak wprowadzać po raz pierwszy w domu, a nie w żłobku lub w restauracji13.

 

Mit 4: Jeśli dziecko nie akceptuje smaku nie powinnam ponownie poddawać nielubianego produktu

Smaki dziecka zmieniają się cały czas. Dlatego podawaj maluchowi różnorodne produkty i nie przejmuj się, kiedy nie chce ich spróbować. Pamiętaj, że jeśli będziesz podawać dziecku tylko wybrane produkty możesz doprowadzić do powstania niedoborów żywieniowych.14 Wczesne (w 1. roku życia) przyzwyczajanie niemowlęcia do urozmaiconej diety oswaja go z nowymi produktami, co w przyszłości może zaprocentować większą otwartością na nowe smaki.15 Eksperci podkreślają, że częste próbowanie nowych produktów ok. 10-15 razy powoduje stopniową ich akceptację.16 Czasem wystarczy zmienić sposób podania danego produktu, żeby dziecko zaczęło go jeść. Przykładowo ogórek podany w formie plasterków i ogórek starty na tarce to dwa różne produkty dla malucha! 1000 pierwszych dni życia to kluczowy moment kształtowania się nawyków żywieniowych, przyzwyczajanie dziecka już w 1. r.ż. do właściwych wyborów jedzenia warzyw czy picia wody jest inwestycją na przyszłość.

 

Żywienie niemowląt i małych dzieci

buttonybutton_2.png

Przypisy Rozwiń
  • 1. a. b. c. d. e. f. g. Autor: mgr inż. Marta Wójtowicz - edukatorka żywieniowa programu "Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy" [1] Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A. i inni, 2014. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 3, 321-338.
  • 3. WHO, 2002. Global Strategy for infant and young child feeding. Annex 2. [W:] Infant and young child nutrition. Geneva: 55 WHA, Report by the Secretariat.
  • 5. Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A. i inni, 2014. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 3, 321-338.
  • 8. Szajewska, H. i inni, 2016. Gluten introduction and the risk of coeliac disease: a position paper by the European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 62, 3, 507-513.
  • 10. Krogulska A. i inni, 2017. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających a ryzyko rozwoju alergii. Pediatria Polska, 92, 3, 309-315
  • 12. Szajewska, H., Socha, P., Horvath, A. i inni, 2014. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Pediatria, 11, 3, 321-338.
  • 13. Fleischer D. i innie, 2013. Primary prevention of allergic disease through nutritional interventions. J Allergy Clin Immunol Pract, 1, 29-36
  • 14. Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., 2013. Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Standardy Medyczne, Pediatria, 1, 2-6.
  • 15. Rybak A. i inni, 2009. Zaburzenia karmienia u dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 6, 802-815.
  • 16. Kozioł-Kozakowska, A., Piórecka, B., 2013. Neofobia żywieniowa jej uwarunkowania i konsekwencje zdrowotne. Standardy Medyczne, Pediatria, 1, 2-6.

Czy znalazłeś odpowiedź na swoje pytanie?
Jeśli nie zadaj pytanie ekspertowi.

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.