Organizm dziecka w chwili narodzin jest całkowicie bezbronny wobec wielu zagrożeń mikrobiologicznych, które mogą być przyczyną infekcji. Mówi się, że dojrzewające komórki układu odpornościowego dziecka w chwili narodzin są „naiwne”, ponieważ do chwili przyjścia na świat nie podejmowały walki z czynnikami zewnętrznymi. Właśnie dlatego przed układem odpornościowym noworodka stoi wiele wyzwań. Komórki układu immunologicznego dziecka bardzo szybko muszą nauczyć się rozpoznawać i reagować na zagrożenia. Z czasem komórki te wykształcą tzw. „pamięć immunologiczną”1 2.
W prawidłowym rozwoju układu odpornościowego maluszka kluczową rolę odgrywa mikrobiota jelitowa znajdująca się w przewodzie pokarmowym dziecka. Przełomowym momentem, który rozpoczyna zasiedlenie jelita dziecka przez mikroorganizmy jest poród. Kluczowymi czynnikami w rozwoju układu odpornościowego jest sposób żywienia niemowlęcia, a także kontakt z naturą i unikanie czynników, które uszkadzają mikrobiotę. Tak zwaną wzorcową mikrobiotę jelitową mają dzieci, które przyszły na świat siłami natury, karmione piersią, w których rodzinach są inne dzieci oraz zwierzęta, jak również te, które nie były leczone antybiotykami i niesterydowymi lekami przeciwzapalnymi3 4 5 6.
W jelitach powstaje około 80% komórek odpornościowych organizmu człowieka, a mikrobiota jelit noworodka jest pierwszym czynnikiem, który działa na jego dziewicze komórki układu immunologicznego. Od tego jakie mikroorganizmy zasiedlą układ pokarmowy maluszka w ciągu pierwszych dwóch lat jego życia zależeć będzie m.in. zdolność do zwalczania infekcji. Szczególnie cenna z punktu widzenia rozwoju odporności organizmu jest obecność bakterii probiotycznych z rodzaju Lactobacillus oraz Bifidobacterium. Ich metabolity, tzw. postbiotyki odżywiają śluzówkę jelita przyśpieszając jej wzrost i uszczelnianie bariery międzykomórkowej. Są one substancjami rozpuszczalnymi dlatego mogą przenikać przez barierę jelitową. Dzięki temu bezpośrednio aktywują komórki układu odpornościowego takie jak limfocyty T i B, jak również komórki dendrytyczne stymulując odporność organizmu7.
Bakterie probiotyczne z rodzaju Lactobacillus i Bifodobacterium są obecne w niewielkich ilościach w mleku zdrowych kobiet8. Jednak za kluczowe w rozwoju właściwej mikrobioty jelitowej dziecka są galaktooligosacharydy (ang. galaktooligosaccharides, GOS). Te unikatowe składniki mleka kobiecego określane są również jako HMO (ang. human milk oligosaccharides, HMO) – oligosacharydy mleka kobiecego. Podstawę strukturalną HMO stanowi laktoza. Nie są one trawione przez układ pokarmowy niemowlęcia, natomiast stanowią pożywkę do wzrostu bakterii probiotycznych. W mleku kobiecym stanowią kompozycję ponad 1000 różnych oligosacharydów, złożonych z krótko- i długołańchowych oligosacharydów w stosunku 9:1. Opisane wcześniej metabolity bakterii probiotycznych – postbiotyki stanowią trzeci element pobudzające rozwój odporności własnej organizmu niemowlęcia9.
Oprócz stymulowania rozwoju własnej odporności organizmu niemowlęcia pokarm matki zawiera również związki aktywne immunologicznie, białka oraz enzymy, które zwalczają bezpośrednio zagrożenia mikrobiologiczne. Do podstawowych składników mleka mamy, odpowiedzialnych za wspomaganie odporności niemowlęcia należą m.in. witaminy A i C10. Karmienie piersią zmniejsza zatem ryzyko wystąpienia infekcji u dzieci oraz wpływa na budowanie ich odporności w wieku późniejszym. Zgodnie z obowiązującym schematem żywienia niemowląt celem, do którego należy dążyć jest wyłączne karmienie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia dziecka11.