Nasz Ekspert odpowiada na Wasze pytania

gorący temat

Ekspert odpowiada na pytania

 

Drodzy Rodzice, nasz Ekspert dr inż. Sylwia Biegańska-Hensoldt - Dietetyk odpowiedziała na Wasze pytania związane z żywieniem Maluszków w tym szczególnym okresie, które zadaliście na naszym fanpage na Facebooku. Jeżeli po ich przeczytaniu dalej macie wątpliwości związane z żywieniem swojej pociechy zachęcamy do kontaktu z naszym Ekspertem na forum.

 

Jak zadbać o higienę i bezpieczeństwo pokarmów podawanych dzieciom po 1. roku życia?

Podstawową zasadą higieny i bezpieczeństwa żywności i żywienia jest częste i dokładne mycie rąk opiekuna przygotowującego posiłki, ale także Maluszka. Niezmierne znaczenie ma także przestrzeganie warunków przechowywania produktów spożywczych, w tym suchych, surowych, wymagających chłodzenia i mrożenia, chroniąc je przed działaniem promieni słonecznych lub wilgocią. Kolejną kwestią jest wykorzystywanie do obróbki technologicznej czystych, suchych, pozbawionych widocznych oznak zniszczenia, narzędzi kuchennych. Celem zachowania wysokich standardów higieny i bezpieczeństwa żywności, należy przestrzegać fundamentalnych zasad przygotowywania potraw polegających na starannym myciu i płukaniu warzyw/owoców, przesiewaniu mąki, oczyszczaniu i płukaniu grubych kasz, dokładnym gotowaniu produktów surowych.

 

Ile posiłków powinno spożywać roczne dziecko?

Po ukończeniu pierwszych urodzin maluchy powinny spożywać 3 główne posiłki dziennie i 1 lub 2 posiłki uzupełniające. W pierwszym modelu, rocznym dzieciom proponuje się 4 posiłki dziennie, tj. śniadanie, obiad, kolację i jedną przekąskę. W przypadku modelu z 5 posiłkami, maluszkom po ukończeniu 1. roku życia proponuje się wymienione wyżej 3 główne posiłki i dwa uzupełniające np. II śniadanie i podwieczorek. Wybór modelu żywienia dotyczący ilości posiłków w ciągu dnia powinien być uzależniony od aktywności dziecka oraz tradycji rodzinnych. W obu modelach żywieniowych przerwa między posiłkami powinna wynosić około 3-4 godziny.

 

Jakieś patenty na przemycenie surowych warzyw? Oprócz marchewki, bo z tym nie ma problemu. Aha, chodzi o 2,5 latka (prawie 3).

Maluchy to mali naśladowcy. Jednym z doskonałych rozwiązań na sprawienie, aby maluszek zechciał coś zrobić, w tym przypadku zjeść, jest w dosłownym znaczeniu „zajadanie się” danym produktem ze smakiem i jednoczesne nie proponowanie dziecku spróbowania tego produktu. W wieku 2,5 lat dzieci starają się decydować za siebie i stawiają opór w obszarach, na którym rodzicom niezmiernie zależy. Im bardziej będziemy naciskać Malucha na to, aby spróbował jakiegoś produktu, tym jego opór może być większy. Proszę uzbroić się w cierpliwość  i zachwycać się jedzeniem na oczach dwulatka. Innym, popularnym już rozwiązaniem jest przygotowywanie kulinarnych figur przestrzennych, np. tworzenie zwierzątek z wykorzystaniem elementów warzyw lub owoców.

 

W jakim przypadku należy/warto włączać posiłki uzupełniające już w 5. miesiącu życia? Czy jeśli dziecko (karmione mieszanie, na żądanie) słabo przybiera na wadze to warto włączyć posiłki stałe już w 5. miesiącu?

Kontrolę masy ciała Maluszków należy przeprowadzać z wykorzystaniem siatek centylowych. Wszelkie zaobserwowane odchylenia warto konsultować z pediatrą i dietetykiem, którzy po ocenie stanu odżywienia i sposobu żywienia Malucha mogą zdecydować o wprowadzeniu diagnostyki niewystarczającego przyrostu masy ciała oraz zmian w dotychczasowym żywieniu niemowlęcia. Decyzja o rozszerzaniu diety niemowląt i wprowadzeniu innych produktów niż mleko, jest uzależniona od wielu czynników, w tym oceny ogólnego rozwoju dziecka, indywidualnych potrzeb i decyzji matki, ale także zainteresowania dziecka innym sposobem żywienia wyrażona np. próbami otwierania ust na widok jedzącej osoby oraz umiejętnością malucha do stabilnego siedzenia z podparciem.

 

Sama robię dla rocznego synka obiadki zgodnie z wytycznymi rozszerzania diety. Jak w obecnym okresie dbać o czystość warzyw i brak bakterii i zarazków? Czy mycie pod bieżącą wodą wystarczy?

Mycie produktów surowych pod bieżącą wodą jest najlepszym i wystarczającym sposobem na zachowanie bezpieczeństwa i higieny produktów spożywczych przeznaczonych do spożycia przez dzieci. Przed umyciem, warzywa można oczyścić z zalegającej na nich warstwy ziemi, natomiast po obraniu z skórki warto przemyć je ponownie. W przypadku niektórych warzyw, np. pomidorów, skórkę można sparzyć wrzącą wodą i ostrożnie ją zdjąć. W przygotowywaniu produktów i potraw kluczową kwestią jest częste i dokładne mycie rąk z wykorzystaniem mydła.

 

Co z tym mlekiem krowim? Czy są jakieś wskazania do opóźniania podawania mleka krowiego u zdrowego rocznego dziecka bez wywiadu alergicznego? Czy mleko modyfikowane w drugim roku życia ma jakąkolwiek przewagę nad mlekiem krowim?

W obecnym stanie wiedzy nie zaleca się celowego opóźniania wprowadzania produktów alergizujących do diety niemowląt. Zdrowe, bez cech potencjalnej alergii, roczne dziecko może spożywać mleko krowie w ilości dwóch porcji dziennie. Mleko i jego produkty zawierają łatwo przyswajalne białko, wapń – pierwiastek niezbędny do budowy kości, zębów oraz niektóre witaminy z grupy B. Należy jednak podkreślić, że w żywieniu dzieci do 3. roku życia, mleko modyfikowane nadal ma przewagę pod względem wartości odżywczych. Mleko modyfikowane stanowi cenne źródło żelaza, witaminy D, kwasów tłuszczowych, w które to mleko krowie jest zdecydowanie uboższe.

 

Jakie świeże warzywa można podawać dziecku (2lata) w sezonie zimowym lub wiosennym, a które lepiej w postaci mrożonek?

Do przygotowywania potraw dla Maluchów przede wszystkim należy korzystać ze świeżych warzyw sezonowych, jednakże po mrożonki i przetwory warzywne warto sięgać w okresie zimowym i wczesno wiosennym. Prawdą jest również fakt, że dzięki importowi z krajów zachodnich, sezonowe dla Polski warzywa i owoce, są dostępne w polskich sklepach przez cały rok. Zimą i wiosną warto wykorzystywać mrożonki, szczególnie z przeznaczeniem na zupę jarzynową, np. kalafiory, fasolę szparagową, groszek zielony, dynię. Z kolei późną wiosną Maluchom można podawać między innymi świeże ogórki, pomidory szklarniowe, kalarepę oraz cukinię.

 

Ile porcji nabiału dziennie powinno spożywać dziecko 5 lat? Czy możecie to pokazać na przykładzie np. tygodniowego jadłospisu?

Nabiał to kategoria produktów spożywczych obejmująca mleko i jego przetwory takie, jak sery twarogowe, podpuszczkowe, jogurty, kefiry, maślanki, mleko w proszku, śmietana. Dzieci pięcioletnie mogą spożywać 1-2 porcje mleka i produktów mlecznych dziennie. Produkty mleczne mogą być spożywane samodzielnie lub stanowić dodatek do przygotowywania potraw, np. zup, naleśników, koktajli. Przykładowe posiłki z udziałem produktów nabiałowych możliwe do zaproponowania 5-letniemu dziecku to: owsianka ze świeżymi lub suszonymi owocami, naleśniki z serem, jogurt z ciastem drożdżowym, zupy zabielane śmietaną, koktajl mleczno-bananowy.

 

Chciałabym zapytać czy dzieciom (w wieku 2-3 lata) można podawać soki owocowe (przecierane)? Zastanawiam się oczywiście nad ilością cukru zawartego w owocach, ale też nad odpowiednią ilością karotenu przyswajanego przez dziecko. Czy podawanie dzieciom soków/koktajli owocowych przygotowanych w domu jest w porządku?

W żywieniu dzieci, niezależnie od wieku, polecane są soki typu przecierowego, czyli zawierające miąższ warzyw i owoców i zawierające wyłącznie naturalnie występujące cukru. Zatem przygotowanie koktajli warzywno-owocowych w domu z wykorzystaniem blendera (nie sokowirówki) będzie doskonałym rozwiązaniem. Oprócz witamin (głównie witaminy C i beta-karotenu) i składników mineralnych (potasu, magnezu), soki przecierowe są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Z kolei, beta-karoten jest w pełni bezpieczną odmianą karotenu, gdyż organizm przetwarza tylko taką ilość, jaką potrzebuje. Soki bezpośrednie do spożycia, przygotowane w domu, z wykorzystaniem świeżych warzyw i owoców mimo, że są źródłem wielu cennych składników pokarmowych, nie powinny być podawane dzieciom do 3 lat w większej ilości niż 1 porcja (około ½ szklanki) dziennie.

 

Pamiętajcie, że okres 1000 pierwszych dni życia dziecka już od poczęcia przez pierwsze lata życia ma fundamentalne znaczenie dla jego zdrowia teraz i w przyszłości. Czas pomiędzy 13 a 36 miesiącem życia dziecka jest okresem krytycznym do rozwoju określonych preferencji i nawyków żywieniowych!

Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.