Spis treści
Aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, pamiętaj o zróżnicowaniu jego diety, tak by była zbilansowana pod względem energii oraz by zawierała wszystkie niezbędne składniki pokarmowe.
Grupy spożywcze, które są niezbędnymi elementami codziennej diety, to: owoce, warzywa, produkty mleczne, mięso, drób, ryby i jaja, produkty zbożowe oraz woda. Dowiedz się więcej o roli warzyw, owoców i produktów mlecznych.
Niedobór warzyw w diecie dziecka to poważny błąd żywieniowy. Warzywa są bowiem ważnym źródłem składników odżywczych: witamin, składników mineralnych czy błonnika pokarmowego. Warto podawać warzywa zielone (groszek, szpinak, zielona fasolka), które są przede wszystkim źródłem kwasu foliowego i witamin B6 i B2 oraz ciemnozielone warzywa liściaste (np. brokuły), zawierające witaminy rozpuszczalne w tłuszczach E i K. Rośliny strączkowe są bogate w białko roślinne, a dobrym źródłem witaminy C jest pietruszka, kapusta, pomidory, papryka. Pamiętaj, żeby korzystać z sezonu letniego i kupować świeże warzywa i zioła. Mrożonki i inne warzywne przetwory warto wykorzystywać w sezonie zimowo-wiosennym.
Są naturalnym źródłem witamin, głównie witaminy C i A oraz cukrów: glukozy, fruktozy i sacharozy. Składniki mineralne zawarte w owocach, takie jak potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, wchodzą w skład m.in. zębów, kości, płynów ustrojowych czy enzymów. Błonnik i pektyna ułatwiają przemianę materii i pomagają usuwać z organizmu dziecka szkodliwe substancje. Soki z owoców są źródłem wielu składników odżywczych, ale pamiętaj, żeby zachować umiar – nie podawaj ich więcej niż pół szklanki dziennie. Zbyt duża ilość cukrów prostych, które znajdują się w sokach, może powodować otyłość, próchnicę i zahamowanie apetytu.
Udział mleka i produktów mlecznych w diecie dziecka jest istotny przede wszystkim ze względu na zawartość wapnia i białka oraz witamin z grupy B. Mleko (w tym mleko modyfikowane) oraz produkty mleczne, takie jak jogurty, kefiry, sery twarogowe czy sery żółte, zawierają znaczne ilości wapnia, który ma szczególne znaczenie w procesie wzrostu kości i zębów. Najlepiej tolerowanym produktem mlecznym przez dzieci są kefiry i jogurty, gdyż mają obniżoną zawartość laktozy. W żywieniu polecane są produkty mleczne naturalne, ewentualnie z dodatkiem miodu lub świeżych owoców.