Żywność dla dzieci ma znacznie bardziej zaostrzone normy dotyczące zanieczyszczeń

Żywność dla dzieci ma znacznie bardziej zaostrzone normy dotyczące zanieczyszczeń

 

W żywieniu dziecka istotna jest nie tylko prawidłowa dieta, dobrze zbilansowana pod kątem dostarczanych składników odżywczych, ale także JAKOŚĆ żywności, z której sporządzane są posiłki 1. Jakość środków spożywczych to nie tylko ich wysoka wartość odżywcza, którą zazwyczaj możemy ocenić, czytając etykiety produktów. Ważne jest również to, czego nie widać i czego nie da się wyczytać z opakowania – brak szkodliwych dla zdrowia substancji.

Dlaczego jakość jest taka ważna?

U niemowląt i małych dzieci mechanizmy obronne, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego ważne jest, aby żywność przeznaczona dla dzieci pozbawiona była szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak metale szkodliwe dla zdrowia, środki ochrony roślin (pestycydy), nawozy sztuczne, niektóre substancje dodatkowe 2. Pamiętajmy, że dziecko ma  też znacznie mniejszą masę ciała. Dlatego też, aby nie narazić się na negatywne skutki zdrowotne, dziecko może spożyć znacznie mniejszą dawkę zanieczyszczeń w porównaniu z dawką, którą bez szkody dla zdrowia mógłby spożyć dorosły.

Jaka żywność dla dzieci jest odpowiednia?

Z wielu badań wynika, że dzieci dość szybko, nawet już po ukończeniu pierwszego roku życia przechodzą na dietę stołu rodzinnego, czyli że ich sposób karmienia upodabnia się do żywienia osób dorosłych w rodzinie 3. Wiąże się to z włączeniem do diety produktów, których dzieci powinny unikać.

Wybierając surowce, z których przygotowujemy posiłki dla dzieci, warto zwrócić uwagę na pochodzenie kupowanych warzyw, owoców, zbóż (kaszek), mięsa 4. Ich obecność w żywności wynika z nieodpowiedniej uprawy roślin, transportu bądź przechowywania. W przypadku jakości mięsa ryb ma na nią wpływ również stan czystości akwenów wodnych, w których żyją. Nie bez znaczenia więc jest to, czy ryba pochodzi z otwartych czy z zamkniętych mórz. Istnieją doniesienia, które udowadniają wyższe stężenia toksycznych substancji w rybach hodowlanych w porównaniu do dzikich5. Wniosków jednak nie można uogólnić ponieważ analiza danych wskazuje na to, że stosowanie chemikaliów jest różne w różnych typach gospodarstw akwakultury, a dodatkowo może różnić się nie tylko między krajami ale również między poszczególnymi operacjami w tym samym kraju6. Jest to niepokojące ponieważ zanieczyszczenia te mogą kumulować się w tkankach i stanowić zagrożenie dla wciąż niedojrzałego organizmu dziecka7. Dlatego jakość żywności podawanej maluchom jest tak niezmiernie ważna.

Jak sprawdzić, że żywność jest odpowiednia dla małego dziecka?

Zgodnie z zaleceniami ekspertów, jeżeli wybierasz żywność dla niemowlęcia i dziecka w pierwszych latach życia, korzystaj z asortymentu produktów wytwarzanych dla tej grupy konsumentów8. Kupując żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci (np. kaszki, owoce i warzywa w tubkach i słoikach) korzystasz z produktów najwyższej jakości - naturalnych, mało przetworzonych, pochodzących z kontrolowanych uprawi i hodowli8. Ich skład i jakość są regulowane prawnie, a stawiane im wymagania są bardziej restrykcyjne niż dla żywności ogólnego spożycia9. Dotyczy to odpowiedniego składu, braku substancji dodatkowych (np. konserwantów, sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku i aromatu), wyjątkowej jakości surowców oraz stosowanej technologii produkcji. Wybierając produkty z tej grupy rodzice mają pewność, że są one dostosowane do potrzeb żywieniowych ich dzieci. Są bezpieczne, ściśle kontrolowane - ich jakość sprawdzana jest na każdym etapie produkcji, od zbiorów surowców do momentu wysłania produktów do sklepu9. Przykładem mogą być zboża z upraw specjalnie przeznaczonych pod produkcję żywności dla dzieci. Ogólnodostępne produkty zbożowe są podatne na niektóre zanieczyszczenia, m.in. toksyny pleśniowe czy pestycydy, które kumulują się w tkankach7. Zanieczyszczenia te mogą stanowić zagrożenie dla niedojrzałego organizmu dziecka. Zboża, z których produkowane są kaszki, takie jak ryż, pszenica czy owies są badane pod katem tych zanieczyszczeń i muszą spełniać bardzo ostre normy jakości. 

Przypisy Rozwiń
Chcesz regularnie otrzymywać porady dopasowane do wieku Twojego maluszka? Zapisz się do naszego newslettera!
Chcesz regularnie otrzymywać
porady dopasowane do wieku
Twojego maluszka?
Zapisz się do naszego newslettera!

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.