Zaktualizowany Poradnik 1-3 już dostępny! Skip to main content

Zaktualizowany Poradnik 1-3 już dostępny!

Warto zaufać ekspertom! Prezentujemy najnowsze wydanie Poradnika żywienia dzieci w wieku od 1 do 3 lat. Znajdziesz tu przykładowe jadłospisy oraz pomocne wskazówki, które w przystępny i praktyczny sposób przedstawią aktualne zalecenia związane z żywieniem. Za opracowanie merytoryczne poradnika odpowiada zespół Zakładu Żywienia Instytutu Matki i Dziecka. Publikacja powstała dzięki wsparciu Fundacja Nutricia w ramach działań edukacyjnych ogólnopolskiego programu „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, pod patronatem Fundacja Instytutu Matki i Dziecka. Jakie są najważniejsze aktualizacje?

  • Tłuszcze w diecie dziecka po 1. urodzinach powinny dostarczać 35–40% całkowitej energii tak aby zabezpieczać wydatek energetyczny dziecka związany z jego wzrostem oraz rozwojem. W diecie powinny być tłuszcze dobrej jakości. Szczególnie istotne w menu Malucha są wielonienasycone kwasy tłuszczowe (a więc oleje roślinne: olej rzepakowy, oliwa z oliwek), a zwłaszcza długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdują się w rybach morskich.
  • Węglowodany w diecie dziecka po 1. urodzinach powinny stanowić 45-65%. Należy ograniczać tzw. cukry dodane (czyli cukry stosowane w produkcji żywności i przygotowywaniu potraw) do poniżej 10% energii ogółem. Zaleca się podawać produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, takie jak pełnoziarniste pieczywo, kasze, makaron i produkty z mąki z pełnego przemiału. Takie produkty dostarczają odpowiednią ilość błonnika, który reguluje pracę jelit Maluszka.
  • Zapotrzebowanie dziecka w wieku 13.–36. miesiąca życia na witaminę D od 15 µg (600 j.m.) do 25 µg (1000 j.m.) w zależności od masy ciała i podaży witaminy D w diecie, na żelazo – 7 mg, a na jod – 90 µg.
  • Głównym źródłem płynów powinna być woda. To ona powinna gasić pragnienie! Dzieci nie powinny pić słodzonych i gazowanych napojów. Mimo że soki z owoców są źródłem różnych witamin , ich nadmiar nie jest wskazany w menu dzieci. Dziennie nie powinno się podawać więcej niż jedną porcję soku 100–120 ml (ok ½ szklanki).

Pobierz już teraz za darmo Nasz Poradnik

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.