Podając produkty zbożowe dziecku, zwiększasz energetyczność jego diety. Czy wiesz jednak, że dobierając odpowiednie produkty zbożowe możesz również wpłynąć na budowanie odporności malucha? Sprawdź jakie produkty zbożowe warto wybierać w diecie małego dziecka.
Aby zaspokoić rosnące zapotrzebowanie niemowlaka na energię i inne składniki odżywcze eksperci zalecają włączenie do diety produktów uzupełniających po 6. miesiącu życia. 1 Schemat żywienia niemowląt to świetne narzędzie, które wspomaga Rodziców w trakcie rozszerzania diety.
Rysunek 1 Zapotrzebowanie na makro- i mikroskładniki rośnie wraz z wiekiem. 2
Wśród witamin, które oprócz swoich podstawowych funkcji, wspierają także odporność organizmu wymienia się witaminy A C, E oraz D. Najlepszym ich źródłem w diecie malucha będzie zbilansowana dieta. Odpowiedni dobór produktów w menu malucha zapobiegnie np. niedoborom witaminy D czy niedoborom żelaza. Gdzie szukać tych witamin i za co odpowiadają?
Wśród składników mineralnych, które mają największy wpływ na odporność organizmu wymienia się m.in. cynk i żelazo. 3
W produktach zbożowych oprócz cennych witamin i składników mineralnych znajdziesz również błonnik pokarmowy. Nie działa on bezpośrednio na odporność organizmu, ale stymuluje rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych (mikrobioty jelitowej).4 Mikrobiota jelitowa wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni przed patogenami oraz wzmacnia barierę jelitową.5
Podawaj więc dziecku częściej produkty zbożowe pełnoziarniste zamiast tych „oczyszczonych” i wspomagaj jego odporność.
Sprawdź swoją wiedzę! Rozwiąż quiz o produktach zbożowych w diecie maluszka!