Skip to main content

Pamiętaj o przyjmowaniu suplementów kwasu foliowego

Zaleca się, by kobiety planujące ciążę przyjmowały suplementy kwasu foliowego co najmniej 6 tygodni przed planowanym poczęciem dziecka oraz przez pierwsze 12 tygodni ciąży.


Kwas foliowy to witamina z grupy B, niezbędna do rozwoju kręgosłupa i mózgu we wczesnym etapie ciąży. Przyszłe mamy mogą ograniczać ryzyko rozszczepu kręgosłupa u dziecka, przyjmując codziennie suplementy kwasu foliowego. Jeśli nie wiedziałaś, że jesteś w ciąży, zacznij jak najszybciej przyjmować kwas foliowy.

Odpowiednia dawka kwasu foliowego

By dostarczać organizmowi odpowiednich ilości tej ważnej witaminy, powinnaś przyjmować codziennie dawkę 0,4 mg dziennie. Kobiety z otyłością (BMI>30) powinny przyjmować zwiększoną dawkę kwasu foliowego, ustaloną z lekarzem ginekologiem.

Produkty zawierające kwas foliowy


Zadbaj też o to, by w Twojej diecie znalazły się produkty zawierające kwas foliowy (foliany). Niektóre produkty z chęcią przyjmujesz w codziennej diecie już teraz. Niektóre mogą wzbogacić jadłospis kobiety przygotowującej się do narodzin dziecka. Są to:

  • zielone warzywa liściaste takie jak: szpinak, brokuły, kapusta, brukselka, sałata (pamiętaj jednak, że długie gotowanie warzyw przyczynia się do utraty cennego kwasu foliowego),
  • groszek zielony, bób i fasolka (biała „jesiek”, adzuki, kidney, czarna, pinto),
  • ciecierzyca,
  • soczewica,
  • pomarańcze,
  • szparagi
  • ziarna słonecznika,
  • kalafior,
  • natka pietruszki,
  • awokado,