Opakowanie produktu to jego wizytówka. Nie tylko zachęca konsumenta swoją grafiką, np. wizerunkiem soczystych owoców lub apetycznych ciastek, ale także zawiera wiele cennych informacji o produkcie. Odrobina wiedzy w zakresie czytania etykiet pomoże dobrze skomponować codzienne menu, a także bezpiecznie korzystać z wybranej żywności.
Zgodnie z prawem każdy produkt musi być oznakowany nazwą, informacją o składzie, dacie minimalnej trwałości lub terminie przydatności do spożycia, a także informacją o warunkach przechowywania (jeśli trwałość produktu od nich zależy) oraz sposobie przygotowania (jeśli brak tej informacji mógłby spowodować niewłaściwe użycie produktu). Na opakowaniu muszą się też znaleźć dane identyfikujące producenta, zawartość netto produktu oraz oznaczenie partii produkcyjnej.
W przypadku żywności dla niemowląt na opakowaniach obowiązkowo umieszczane są informacje o wartości odżywczej produktu oraz wieku dziecka, od którego produkt może być stosowany.
W przypadku żywności uzupełniającej produkty są dodatkowo znakowane informacją o obecności lub braku glutenu (jeżeli produkt jest przeznaczony dla niemowląt poniżej szóstego miesiąca życia) oraz innymi informacjami, które zapewniają prawidłowe stosowanie tych produktów, a tym samym gwarantują ich bezpieczeństwo.