Witamina D jest ważnym czynnikiem wchłaniania wapnia i fosforanów w organizmie – składników niezbędnych do budowy kości i zębów. Ponadto wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i odpornościowy11 Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3..
Niedobór witaminy D w trakcie ciąży w negatywny sposób wpływa zarówno na matkę, jak i dziecko. Jak wynika z badań2, w przypadku ciężarnej kobiety może skutkować nietolerancją glukozy w ciąży, cukrzycą ciążową, rzucawką przedporodową, krótszym czasem trwania ciąży, zakończeniem ciąży drogą cesarskiego cięcia oraz bakteryjnym zapaleniem pochwy w pierwszym trymestrze ciąży.
Niedobór witaminy D w trakcie ciąży wpływa negatywnie na układ szkieletowy dziecka, który dopiero się kształtuje. Jak pokazują badania, niewystarczająca podaż tego składnika w trakcie ciąży może po urodzeniu powodować obniżoną masę kostną u dziecka, rozmiękanie potylicy, krzywicę, a także zaburzenia w rozwoju zawiązków zębowych.
Konsekwencje niedoboru witaminy D w trakcie ciąży mogą też ujawnić się w późniejszych latach życia dziecka. Wśród odległych skutków można wymienić zwiększone ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób alergicznych, astmy oraz cukrzycy dziecięcej.
Przeczytaj również: Suplementacja witaminy D w ciąży – o czym warto wiedzieć?