Witaminy i minerały dla kobiet w ciąży Skip to main content

Składniki odżywcze, które wpływają na rozwój dziecka w trakcie ciąży

Żywienie w okresie ciąży i w pierwszych latach życia może decydować o stanie zdrowia Twojego dziecka, o jego wynikach w szkole, a nawet o ryzyku rozwoju częstych w życiu dorosłym chorób, takich jak zaburzenia krążenia, otyłość czy cukrzyca typu 2.
Sprawdź, jaki wpływ na zdrowie dziecka mają poszczególne składniki spożywane w trakcie ciąży.

Witaminy dla kobiet w ciąży

Jeśli planujesz ciążę lub już spodziewasz się dziecka zwróć szczególną uwagę na te witaminy i składniki odżywcze:

Kwas foliowy to najważniejszy składnik odżywczy przed poczęciem i w pierwszych 12 tygodniach ciąży.

Witamina B9 zapobiega wadom cewy nerwowej, takim jak rozszczep kręgosłupa. Oprócz codziennej suplementacji (0,4 mg) warto, by w Twojej diecie znalazły się zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe i ewentualnie pokarmy wzbogacane w kwas foliowy.

Żelazo to kluczowy składnik decydujący o rozwoju mózgu dziecka i objętości krwi krążącej w Twoim organizmie. Pokarmami bogatymi w żelazo są: czerwone mięso, drób, jaja, warzywa strączkowe. Herbata i kawa natomiast zawierają taniny ograniczające przyswajanie żelaza, nie pij ich więc w trakcie ani tuż po spożyciu pokarmu bogatego w ten cenny składnik odżywczy.

Witamina C pomaga w przyswajaniu żelaza zawartego w pokarmie. Pamiętaj o jedzeniu owoców cytrusowych, pomidorów, papryki, a także o łączeniu ich z pokarmami bogatymi w żelazo.

Wapń ma ogromne znaczenie dla rozwoju układu kostnego dziecka. Decyduje też o stanie Twoich kości. Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i nabiał: jogurty, sery. Codziennie powinnaś spożywać trzy porcje produktów mlecznych. Wapnia dostarczy Ci również szpinak, konserwy rybne (zawierające rozdrobnione ości), warzywa strączkowe oraz pestki dyni i słonecznika.

Witamina D wspomaga wchłanianie wapnia i jest magazynowana w organizmie dziecka. Dostarczają jej tłuste ryby, jaja i mleko wzbogacane o tę witaminę.

Kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju mózgu, oczu i układu nerwowego. Zapobiegają rozwojowi chorób serca. Raz lub dwa razy w tygodniu jedz tłuste ryby, takie jak łosoś, śledź, makrela. Kwasy omega-3 występują również w oleju rzepakowym, pestkach dyni i sezamie.

Błonnik daje poczucie sytości i zapobiega zaparciom, co szczególnie ważne, gdy dziecko rośnie i zaczyna napierać na Twoje jelita. Jedz pieczywo pełnoziarniste, kasze, makarony, ryż. Owoce i warzywa dostarczą Ci nie tylko błonnika, lecz również witamin i soli mineralnych, zatem spożywaj je pięć razy dziennie.

Posłuchaj podcastu