Rola Taty w kształtowaniu nawyków żywieniowych Skip to main content

Rola Taty w kształtowaniu nawyków żywieniowych

Być bohaterem dla swojego syna i pierwszą miłością dla swojej córki to nie lada wyzwanie dla współczesnego ojca. Mam niebywałe szczęście, bo w moim życiu jest Antoś i Zosia. Zostałem już nazwany bohaterem, a zalotne spojrzenia mojej córeczki dają mi znać, że jestem jej miłością. W tych momentach facetowi miękną nogi, a serce bije szybciej. Lubię te chwile wzruszeń, bo dają mi one pewność, że wykonuję dobrą pracę dla przyszłości moich dzieci. Opowiem o tym jak dzieci postrzegają mnie jako ojca, i jak doskonale naśladują moje zachowania. Okazuje się bowiem, że rola ojca jest szalenie ważna w kształtowaniu nawyków – także tych żywieniowych.

Wszystko zaczyna się już w brzuszku Mamy

Odpowiedni styl życia i dieta przyszłej mamy ma wpływ na rozwój i „smaki” naszego potomstwa. W tej początkowej fazie życia maleństwo poznaje ojca przez emocje mamy, dlatego bardzo ważne jest, aby przyszły tata dostarczył kobiecie wsparcie i starał się rozumieć jej potrzeby. Emocje kobiety w ciąży odgrywają ważną rolę, chociażby w budowie mózgu dziecka1Carrion, V. G., Weems, C. F., Reiss, A. L., „Stress predicts brain changes in children: a pilot longitudinal study on youth stress, posttraumatic stress disorder, and the hippocampus.”, 2007.. W skrócie to właśnie wtedy facet musi ubrać zbroję i odpowiedzialnie znosić rollercoaster nastrojów. Aby dziecko mogło czuć się bezpieczne w ramionach taty, potrzebuję dostać „sygnał” od swojej mamy, że Tata jest fajnym gościem, który troszczy się o największy skarb – czyli Mamę.

Dziecko rozpoznaje smak w brzuchu

Nie inaczej jest z poznawaniem smaków. Dziecko w brzuchu mamy rozpoznaje smaki i potrafi odpowiedzieć sobie, co mu smakuje, a za czym niekoniecznie przepada. Doskonale pamiętam jak w okresie ciąży moja żona zajadała się wszystkim, co kwaśne – mam tu na myśli głównie kiszone ogórki czy kapustę. I to nie były zachcianki, ale nasza codzienna dieta. Po dzień dzisiejszy moje dzieci uwielbiają wszystko co kwaśne – wyżej wspomniane produkty kiszone, ale również kwaśne owoce i świeżo wyciskane soki2WhatToExpect.com (Pregnancy > Week by week), „21 Weeks Pregnant: Your baby is as big as a large banana.”. Nie chodzi tu wcale o dietę ciążową czy legendarną dietę matki karmiącej. Mama może jeść wszystko, na co ma ochotę, jeśli jest to wartościowym posiłkiem3„Mity na temat diety podczas karmienia piersią”, https://1000dni.pl/zywienie-i-rozwoj-niemowlecia/mity-na-temat-diety-podczas-karmienia-piersia..

Muszę się Wam przyznać, że osobiście zacząłem być smakoszem wszystkiego, co kiszone. Woda z ogórków jest w naszym domu prawdziwym hitem. Swoją drogą jest to bogaty w wartości probiotyk4J. Olszewska, E.K. Jagusztyn-Krynicka, „Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka”, 2012.. Jak to dobrze, że moje dzieci to uwielbiają!

Tata karmiący naprawdę istnieje

Bardzo ważny w diecie dziecka z mojego punktu widzenia jest etap, w którym mleko stanowi podstawę jego diety czyli czas do około 1. roku życia. Bez wątpienia mleko mamy zawsze jest najlepsze dla dziecka. Zdarzają się jednak sytuacje, które sprawiają, że nie zawsze karmienie to wychodzi lub jest możliwe. Mimo ogromnej chęci i wsparcia nie udało nam się karmić naturalnie. Brałem za to czynny udział w przygotowaniu mleka i podczas karmienia butelką. To było bardzo wartościowe doświadczenie. Mi jako ojcu pozwoliło uczestniczyć w tym ważnym etapie rozwoju, i być zawsze blisko. Podział obowiązków jest bardzo ważny – nie tylko daje wsparcie kobiecie, ale również pozwala nawiązać więź z dzieckiem.

Wspólne posiłki są kluczowe dla rozwoju dziecka

W naszym domu przyjęliśmy zasadę, że chociaż jeden posiłek w ciągu dnia będziemy jeść wspólnie. To dobry moment na nawiązywanie relacji, wspólne rozmowy, zainteresowanie się „małymi” sprawami naszych dzieci. I tu bardzo ważną misję odgrywa Tata. Udowodniono, że wspólne jedzenie ma wpływ na rozwój mowy i dobór słownictwa u małych dzieci5Catherine E. Snow (McGill University), Dr. Diane E. Beals (University of Tulsa).. Wspólne posiłki wpływają również na późniejsze wybory żywieniowe i działają korzystnie na koncentrację dzieci6The National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University.. To również świetny czas na utrwalanie dobrych nawyków, które w oczach dzieci wyglądają mniej więcej tak:

  • Tata je sztućcami – też będę tak jadł!
  • Tata je buraki – spróbuję ich!
  • Rodzice zawsze zjadają wszystko – to i ja nie będę nic zostawiał na talerzu!

Nawyki warto kształtować już od pierwszych dni życia

W wychowywaniu dzieci nie chodzi o utarte schematy, a swego rodzaju naturalność w planowaniu i konsekwencji. Takim prostym strzałem w dziesiątkę jest brak słodyczy w diecie dziecka – im dłużej, tym lepiej, choć liczne rekomendacje wskazują okres przynajmniej do 3. roku życia7mgr Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk, „Co z tym cukrem?”, https://1000dni.pl/dziecko-1-3-lata/co-z-tym-cukrem.. Myślę, że dzięki tej zasadzie moje dzieci uwielbiają warzywa, zajadają się brokułami i znanymi już z tego wpisu burakami. Miały okazję poznać je wcześniej niż słodycze, a przede wszystkim widziały, że ich Tata zajada się warzywami!

Pamiętajmy o tym, że dzieci nas naśladują – wszystko, co robimy ma ogromny wpływ na ich życie i rozwój.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    Carrion, V. G., Weems, C. F., Reiss, A. L., „Stress predicts brain changes in children: a pilot longitudinal study on youth stress, posttraumatic stress disorder, and the hippocampus.”, 2007.
  • 2
    WhatToExpect.com (Pregnancy > Week by week), „21 Weeks Pregnant: Your baby is as big as a large banana.”
  • 3
    „Mity na temat diety podczas karmienia piersią”, https://1000dni.pl/zywienie-i-rozwoj-niemowlecia/mity-na-temat-diety-podczas-karmienia-piersia.
  • 4
    J. Olszewska, E.K. Jagusztyn-Krynicka, „Mikroflora jelit oraz jej wpływ na fizjologię i zdrowie człowieka”, 2012.
  • 5
    Catherine E. Snow (McGill University), Dr. Diane E. Beals (University of Tulsa).
  • 6
    The National Center on Addiction and Substance Abuse at Columbia University.
  • 7
    mgr Anna Sobolewska-Wawro, dietetyk, „Co z tym cukrem?”, https://1000dni.pl/dziecko-1-3-lata/co-z-tym-cukrem.

Obowiązek informacyjny cookies:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie w ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Pliki cookies umożliwiają nam zbieranie anonimowych danych statystycznych w celu usprawnienia działania witryny, a po uzyskaniu Twojej zgody, umożliwiają nam dokonywanie pomiarów i analiz korzystania z witryny (analityczne pliki cookie), dostosowywanie witryny do Twoich zainteresowań (personalizujące pliki cookie) oraz przedstawianie odpowiednich dla Ciebie informacji oraz reklam (pliki cookie do targetowania), w tym w ramach newslettera, powiadomień webpush, usługi retargetingu a także w celu oceny niektórych informacji o Tobie w ramach zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych (w tym profilowanie).

Jeżeli chcesz zmodyfikować lub odwołać zgodę na zapisywanie plików cookies, możesz zrobić to w poniższej zakładce „Dostosuj ustawienia prywatności”, a także w ustawieniach przeglądarki.

W zakresie, w jakim pliki cookies będą zawierać Twoje dane osobowe, podstawą ich przetwarzania jest uzasadniony interes administratora danych (Fundacja Nutricia z siedzibą w Warszawie) - jakim jest potrzeba zapewnienia najwyższej jakości treści prezentowanych przez Fundacja Nutricia poprzez ich dostosowanie do preferencji użytkowników oraz marketing usług Fundacja Nutricia i jej partnerów Google LLC Heureka Huge Idea Sp. z o.o. Freshmail Sp. z o.o. Berry Fish Limited Poczta Polska TNT .

W każdej chwili możesz skontaktować się z nami - biuro@fundacjanutricia.pl lub dowiedzieć się więcej o naszej Polityce Prywatności i Cookies.