Skip to main content

Badanie CHOP – wpływ białka na programowanie żywieniowe we wczesnym okresie życia

Europejski projekt Child Obesity Programme (CHOP)11 Koletzko B, von Kries R, Closa R i wsp. „Lower protein infant formula is associated with lower weight up to age 2y: a randomized clinical trial” Am J Clin Nutr 2009, 89, 1836-1845. badał związek otyłości ze sposobem karmienia niemowlęcia po narodzinach. Jest to badanie kliniczne z randomizacją (co oznacza, że sposób jego przeprowadzenia upewnia nas, że otrzymane wyniki są wiarygodne), w którym analizowano wpływ zróżnicowanej ilości białka w diecie niemowląt na dalszy ich rozwój i ryzyko chorób.

Badanie zostało przeprowadzone w latach 2002-2005. Miało na celu potwierdzenie znanego powiedzenia: „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci”.

Główną ideą badania było założenie, że wczesne modyfikacje żywieniowe mogą trwale zmieniać przebieg rozwoju dziecka oraz działanie jego procesów metabolicznych. W trakcie badania porównywano rozwój dzieci otrzymujących mleko modyfikowane z większą oraz mniejszą zawartością białka – przy zachowaniu identycznej podaży energii.

Badanie potwierdziło występowanie mechanizmu programowania żywieniowego we wczesnym okresie życia. Niemowlęta otrzymujące mleko modyfikowane z mniejszą ilością białka w wieku 2 lat miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI). Sugeruje to mniejszą ilość tkanki tłuszczowej i niższe ryzyko otyłości w późniejszym życiu oraz chorób z nią związanych.

Wyniki badania CHOP pokazały również, że dzieci spożywające więcej białka miały większe wymiary nerek w 6. miesiącu. Może to być związane z ich gorszą pracą (mniej wydajna filtracja krwi).

W chwili obecnej trwa kolejny projekt prowadzony przez „Instytut – Pomnik Centrum Zdrowia Dziecka” o nazwie „Early Nutrition” („Wczesne żywienie”), który jest kontynuacją obserwacji m.in. grupy dzieci, które brały udział w badaniu CHOP. Jest to unikatowy projekt pod względem czasu trwania obserwacji – gdyż wynosi on tutaj aż 11 lat. Badana hipoteza zakłada, że większa podaż białka przyjmowanego w okresie niemowlęcym, może zwiększać ryzyko otyłości i chorób z nią związanych w wieku późniejszym. Dotychczasowe wyniki potwierdzają tę tezę.

Do badania CHOP włączono 1500 niemowląt z pięciu krajów europejskich (Belgia, Niemcy, Włochy, Polska, Hiszpania). Koordynatorem projektu był Berthold Koletzko z Monachium, a jednym z głównych wykonawców w Polsce Instytut „Pomnik – Centrum Zdrowia Dziecka”.22 Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A. Litwin M.: „Programowanie żywieniowe”; Standardy Medyczne, 2011, T.8, 885-888.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    1 Koletzko B, von Kries R, Closa R i wsp. „Lower protein infant formula is associated with lower weight up to age 2y: a randomized clinical trial” Am J Clin Nutr 2009, 89, 1836-1845.
  • 2
    2 Gruszfeld D., Socha P., Niemirska A. Litwin M.: „Programowanie żywieniowe”; Standardy Medyczne, 2011, T.8, 885-888.