Żywienie kobiet w okresie ciąży - teoria i praktyka Skip to main content

Żywienie kobiet w okresie ciąży – teoria i praktyka

Prawidłowe  odżywianie się w okresie ciąży jest podstawą zdrowia matki i dziecka. Mając na uwadze to, jak ważny jest to moment w życiu kobiety i dziecka Eksperci – Praktycy z Instytutu Matki i Dziecka opracowali angażujący materiał, który przekazuje praktyczne wskazówki i jadłospisy. Poradnik powstał pod redakcją naukową prof. dr hab. N. med. I n. o zdr. Haliny Weker, a swoją premierę ma właśnie teraz.

Wiemy, że to co przyszła mama spożywa w trakcie ciąży ma bezpośredni wpływ nie tylko na jej zdrowie oraz samopoczucie ale także na zdrowie i rozwój dziecka. Nie tylko w jego okresie płodowym, a także na stan jego zdrowia w dzieciństwie i wieku dojrzałym. Prawidłowe żywienie w tym szczególnym okresie życia wpływa także na prawidłowy przebieg okresu laktacji i zdrowie kobiety po okresie połogu.

Poradnik porusza najważniejsze aspekty dotyczące żywienia kobiet w okresie ciąży, omawia wzory żywienia, a także niezbędną suplementację w tym czasie. Opisane są także najczęstsze problemy zdrowotne i dolegliwości, które wymagają zmian żywieniowych. Przy pomocy ekspertów obalane są także popularne mity związane z dietą kobiet w ciąży oraz omawiane są problemy emocjonalne, które mogą pojawić się w tym wymagającym ale jednocześnie pięknym czasie.

Żywienie kobiet w okresie ciąży: