Choroba a brak apetytu u dziecka Skip to main content

Brak apetytu u dziecka podczas choroby

Jednym z objawów, który pojawia się podczas choroby jest brak apetytu u dziecka. Może to wywoływać dodatkowy niepokój u rodziców. Jak zatem radzić sobie z utratą apetytu u dziecka? Jak wspierać odporność chorego malucha poprzez odpowiednie pokarmy? Jeśli Ciebie ten temat dotyczy, to koniecznie przeczytaj artykuł!


Dlaczego dzieci tracą apetyt w czasie choroby?


Utrata łaknienia jest jednym z objawów, jakie mogą wystąpić podczas choroby. 1 Zuchowski, A., Nowicka-Zuchowska, A. (2019). Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci. Lek w Polsce, 29(11/12), 23-27. Dotyczy to zarówno dzieci jak i dorosłych. Ogólne zmęczenie organizmu jakie towarzyszy przeziębieniu czy gorączce skutecznie zniechęca do jedzenia. Brak apetytu u dziecka może też być spowodowany bólem gardła, który pojawia się podczas połykania kęsów jedzenia. Katarowi natomiast może towarzyszyć zaburzenie węchu i utrata przyjemności z jedzenia. Dlatego warto zachować spokój i zaakceptować to, że dziecko może nie zjeść śniadania czy obiadu. Brak apetytu minie! Po wyzdrowieniu, maluch będzie znów chętnie sięgał po jedzenie.


Karmienie mlekiem matki w czasie choroby dziecka


Karmienie piersią w czasie choroby może pomóc dziecku przetrwać ten trudny czas. Maluch może odmawiać przyjmowania pokarmów stałych, ale dalej chętnie pić mleko mamy. Jest to korzystna sytuacja, nawet wtedy, kiedy dziecko nie jest już niemowlakiem. Mleko kobiece dostarcza energii oraz niezbędnych składników odżywczych, które pomogą maluchowi w walce z infekcją. Warto też pamiętać, że mleko mamy jest źródłem przeciwciał oraz ponad 1000 różnych oligosacharydów, które będą wspomagać układ odpornościowy dziecka. 2Joanna Neuhoff-Murawska, „Czym są oligosacharydy mleka kobiecego?”, 1000dni.pl. 3Szajewska, Hanna, et al. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.” Pediatria 11 (2021): 321-338, dostęp na dzień 4.11.2022 https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/WL_jednostki/klinika_pediatrii_i_zaburzen_rozwoju_dzieci_i_mlodziezy/zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf


Może się jednak zdarzyć, że karmienie piersią będzie utrudnione przez katar i zatkany nos maluszka. Dziecko, pomimo chęci picia mleka mamy, nie będzie mogło swobodnie oddychać, a tym samym sprawnie pobierać pokarmu. Dlatego warto w tym czasie dbać o częstą toaletę nosa. Pomocna może też być inna pozycja karmienia, bardziej pionizująca dziecko.


Wskazane składniki pokarmowe dla dzieci chorujących


Pomimo braku apetytu u dziecka nie rezygnuj z przygotowywaniu dla niego pełnowartościowych posiłków. Nie zapomnij też o częstym podawaniu płynów (najlepiej bez dodatku cukru). Prawidłowa dieta, zgodna z zasadami talerza zdrowia, zdecydowanie może pomóc maluchowi w powrocie do zdrowia. 4Wolnicka K. , „Talerz zdrowego żywienia” , Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dostęp na dzień 4.11.2022 https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/ Komponując posiłki, szczególnie zwróć uwagę, aby były w nich obecne produkty bogate w takie składniki jak witamina C, cynk, witamina D oraz żelazo.

Witamina C


Witamina C działa stymulująco na układ odpornościowy. W czasie przeziębienia jej zasoby, m.in. z leukocytów, są szybko zużywane, co wpływa na jej zwiększone zapotrzebowanie w czasie infekcji. 5Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
Więcej o witaminie C i jej wpływie na odporność przeczytasz tutaj.


Dlatego pamiętaj o podawaniu dziecku warzyw i owoców w różnych postaciach. Szczególnie te surowe są bogate w witaminę C. Jeśli twój maluch lubi koktajle to przygotuj mu taki na bazie różnych owoców i warzyw.

Witamina D


Witamina D znacząco wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, w tym również układu odpornościowego. 6Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117. Niestety, jak pokazują wyniki polskiego badania PINTUS, 90% dzieci po 1 r.ż. miało niedobór witaminy D. 7Weker, Halina, et al. „Nutrition of infants and young children in Poland–PITNUTS 2016.” Journal of Mother and Child 21.1 (2017): 13-28. Dlatego tym bardziej warto zwrócić uwagę na ten składnik w diecie malucha. Źródłem witaminy D z diety są m.in. tłuste ryby morskie, żółtko jaja kurzego czy produkty wzbogacone o tą witaminę np. mleko modyfikowane.

Więcej o witaminie D przeczytasz tutaj.


Żelazo


Żelazo to kolejny składnik pożywienia, który decyduje o prawidłowej odpowiedzi organizmu na infekcje. Przykładowo w czasie przeziębienia niedobór żelaza obniża czynność bakteriobójczą komórek układu immunologicznego, co może wpłynąć na czas trwania infekcji. 8 Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.


Więcej o żelazie i jego wpływie na zdrowie przeczytasz tutaj.


Cynk


Cynk to kolejny mikroelement, który bierze czynny udział w walce organizmu z chorobą. Warto też wiedzieć, że brak apetytu u dziecka, może być jednym z objawów niedoboru tego składnika w organizmie. 9Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020, s. 286-289.


Cynk można znaleźć w wielu nieprzetworzonych produktach spożywczych m.in. w pełnoziarnistych produktach zbożowych. Więcej o roli zbóż w diecie dziecka i ich wpływie na odporność przeczytasz tutaj.

Przypisy Rozwiń

  • 1
     Zuchowski, A., Nowicka-Zuchowska, A. (2019). Leczenie przeziębienia i grypy u dzieci. Lek w Polsce, 29(11/12), 23-27.
  • 2
    Joanna Neuhoff-Murawska, „Czym są oligosacharydy mleka kobiecego?”, 1000dni.pl.
  • 3
    Szajewska, Hanna, et al. „Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.” Pediatria 11 (2021): 321-338, dostęp na dzień 4.11.2022 https://www.umb.edu.pl/photo/pliki/WL_jednostki/klinika_pediatrii_i_zaburzen_rozwoju_dzieci_i_mlodziezy/zasady_zywienia_zdrowych_niemowlat.pdf
  • 4
    Wolnicka K. , „Talerz zdrowego żywienia” , Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dostęp na dzień 4.11.2022 https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
  • 5
    Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
  • 6
    Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
  • 7
    Weker, Halina, et al. „Nutrition of infants and young children in Poland–PITNUTS 2016.” Journal of Mother and Child 21.1 (2017): 13-28.
  • 8
     Kościej, Anna, Urszula Skotnicka-Graca, and Iwona Ozga. „Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci.” Probl Hig Epidemiol 98.2 (2017): 110-117.
  • 9
    Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warsaw, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020, s. 286-289.