Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw Skip to main content

Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw

Jak wynika z badań11 Weker H. i wsp.: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”; Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011. przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka  – 100% dzieci w Polsce spożywa niewystarczającą ilość warzyw. 
Badania objęły 400 dzieci w wieku 13-36 miesięcy z losowo dobranej próby, odzwierciedlającej populację polską w tym wieku. Obejmowały one ocenę stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności dziecka oraz ocenę sposobu żywienia dzieci, w tym ich zachowań i preferencji żywieniowych.

Dzieci w wieku 1-3 lat mają w diecie za mało warzyw 


W kontekście spożywania warzyw wyniki tych badań są bardzo niepokojące. Żadne z badanych dzieci nie zjadało zalecanej dziennej porcji warzyw.
Wyniki badań pokazują, iż:

  • 100% dzieci spożywa zbyt mało warzyw w codziennej diecie.
  • 1/3 dzieci w wieku 1-3 lata nie je codziennie warzyw. 
  • 4% maluchów je warzywa 1 raz w tygodniu lub rzadziej. 
  • 30% matek uważa, że dodatek warzyw i owoców do każdego posiłku nie jest konieczny.  

5 porcji warzyw – każdego dnia


Eksperci oraz aktualne normy żywieniowe polecają jedzenie przez dziecko 5 porcji warzyw dziennie (około 300 g). Nie jest to ilość przytłaczająca, jeśli uświadomimy sobie, że dla dziecka do lat 3 jedna porcja warzyw to np. jeden mały pomidor do kanapki lub serka, pół papryki, szklanka gotowanego kalafiora lub cukinii do obiadu. Surowe lub gotowane na parze albo w niewielkiej ilości wody warzywa powinny być dodawane do każdego posiłku. Ale też jeden posiłek może się składać z dwóch lub trzech różnych porcji warzyw jednocześnie – np. zupa warzywna gotowane warzywa i surówka.
Eksperci zalecają również podawanie dziecku 4 porcji owoców dziennie (około 200 g). Jedna porcja owoców to np. pół brzoskwini, pół jabłka, pół gruszki.

Przypisy Rozwiń

  • 1
    1 Weker H. i wsp.: „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”; Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA, 2011.