Dziecko po skończonym roku nadal ma wyjątkowe potrzeby żywieniowe! Planując menu dla Roczniaka należy uwzględnić produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, źródła białka, ale też owoce i warzywa! To właśnie warzywa stanowią grupę produktów, które są bogate w witaminy, składniki mineralne a ich różnorodność dostarcza młodemu rosnącemu maluchowi wielu cennych składników odżywczych. Modelowy talerzyk żywieniowy dla dzieci w wieku 1-3 uwzględnia aż 5 porcji warzyw dziennie. Czym jest porcja warzyw? To na przykład mały pomidor, 2 łyżki gotowanej kukurydzy, kilka strąków fasolki szparagowej czy mała filiżanka zupy warzywnej. Okazuje się jednak, że dzieci w wieku 1-3 jedzą za mało warzyw w codziennej diecie.
Dzieci w wieku 1-3 lat jedzą za mało warzyw w codziennej diecie.
Jak wynika z badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” przeprowadzonego pod kierunkiem prof. Haliny Weker z Instytutu Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją NUTRICIA – 100% dzieci w Polsce spożywa niewystarczającą ilość warzyw.
Badaniem objęto 400 dzieci w wieku 1-3 lata z losowo dobranej próby odzwierciedlającej populację polską w tym wieku. Obejmowało ono ocenę stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności dziecka oraz ocenę sposobu żywienia dzieci, w tym ich zachowań i preferencji żywieniowych.
W kontekście spożywania warzyw wyniki tych badania są bardzo niepokojące. Żadne z badanych dzieci nie zjadało zalecanej dziennej porcji warzyw.
Wyniki badań pokazują, iż:
Rozwiąż quiz o żywieniu niemowląt i małych dzieci