Skip to main content

Zdrowe przekąski dla dziecka – poznaj nasze propozycje!

Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku od 1 do lat 3 określają, że dziecko powinno spożywać 3-4 posiłki dziennie oraz 1-2 mniejsze posiłki, czyli przekąski! Czy zatem przekąska powinna się różnić od standardowego posiłku, jakim jest np. śniadanie, obiad czy kolacja? Przekąska powinna być mniejsza, lekka i jednocześnie odżywcza. Najlepiej by była łatwa do zrobienia, by nie sięgać po mniej zdrowe alternatywy, gdy głód dopadnie dziecko.  Nie ma wątpliwości, że zdrowe żywienie, w tym przekąski, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju i zdrowia malucha. W okresie 1000 pierwszych dni dzieci rosną intensywnie, a ich potrzeby żywieniowe są specyficzne.

Składniki idealne na przekąski dla dziecka

Oto kilka propozycji składników, z których można stworzyć odżywcze i zdrowe przekąski dla maluchów:

  • Świeże owoce:

Owoce są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Najlepiej wybierać te sezonowe, ale przez cały rok sprawdzą się świetnie także banany, gruszki, jabłka czy owoce mrożone. Można je podawać na surowo, w formie purée, a także w musów bez dodatku cukru – zarówno domowych, ale także tych dedykowanych najmłodszym.

  • Warzywa:

Warzywa, podobnie jak owoce, są także bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Dzieci w wieku 1-3 powinny spożywać 5 porcji warzyw dziennie. Dlatego warto postarać się, by warzywa były częścią przekąski! Można je podawać surowe, gotowane na parze lub w formie purée. Warzywa mogą być też doskonałym składnikiem na muffinki, zupy, placki czy farsz do naleśników.

  • Mleko i produkty mleczne:

Dziecko w wieku 1-3 powinno spożywać 3 porcję mleka i produktów mlecznych dziennie. Mleko (w tym mleko modyfikowane) jest istotne w diecie po pierwszych urodzinach. Stanowi dobre uzupełnienie diety i dodatek do wielu dań. Jogurt naturalny jest doskonałym źródłem białka i wapnia, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu kości.

  • Produkty zbożowe:

Zbożowe produkty są pełne węglowodanów, błonnika  i składników mineralnych – zwłaszcza te z pełnego przemiału. Spożywanie tych produktów powoduje dłuższą sytość.  Stanowią one bazę zarówno do dań  wytrawnych i tych na słodko. Kaszki dla najmłodszych można wykorzystać do wypieków, placków, treściwych koktajli czy zbożowych deserów. Dzieci w wieku 1-3 powinny spożywać 5 porcji produktów zbożowych dziennie, dlatego warto sięgać po różnorodne produkty zbożowe!

  • Produkty bogate w białko:

Mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych to doskonałe źródła białka. Warto pamiętać, że mięso i ryby powinny być dobrze ugotowane, podobnie jak jaja, by uniknąć ryzyka zakażenia drobnoustrojami.

  • Orzechy i nasiona:

Orzechy i nasiona są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Dla małych dzieci najlepiej jest podawać je w formie pasty (np. masło migdałowe) lub drobno posiekane, aby uniknąć ryzyka zadławienia.

Przygotowanie przekąsek dla dzieci – najważniejsze zasady

Pamiętaj, że zdrowe przekąski powinny być podawane w mniejszych porcjach i dostosowane do wieku oraz umiejętności gryzienia dziecka. Oprócz wielkości i konsystencji posiłku bardzo ważna jest ich jakość. Wybierając produkty dla malucha kieruj się jego pochodzeniem, jakością, a także zwracaj uwagę na źródło, z którego pochodzą. Dziecko w okresie 1000 pierwszych dni nadal intensywnie się rozwija. Wraz z nim rozwija się  jego układ pokarmowy, odpornościowy czy układ nerwowy. Maluchy łatwiej wchłaniają niekorzystne składniki w układzie pokarmowym i trudniej wydalają zbędne substancje z organizmu. To dlatego ważne jest, by kierować się rozsądkiem przy wyborze produktów. Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z żywności z oznaczeniem wieku na opakowaniu, która została stworzona z myślą o dzieciach do lat 3. Ten rodzaj żywności charakteryzuje się bardziej rygorystycznymi normami pod kątem ilości zanieszczyczeń, regulowany jest także ich skład. W produktach dla najmłodszych jak obiadki w słoiczki, musy owocowe, kaszki nie może być konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.

Propozycje przekąsek z przepisami dla dzieci po 1. urodzinach

Bananowe placuszki – idealna przekąska na co dzień

Składniki:

  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 150 ml mleka (np. modyfikowanego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego np. rzepakowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kakao

Przygotowanie:

Kaszkę kukurydzianą wymieszaj z mlekiem i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Dodaj jajko, banana, kakao i olej roślinny, a następnie dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.

Zbożowe muffinki z borówkami – przekąska nie tylko na imprezy

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszki np.wielozbożowej jaglanej
  • 2 banany
  • 1 jajko
  • Pół szklanki borówek świeżych lub mrożonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Banany rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszką i borówkami. Dodaj jajko i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Szarlotkowy koktajl – odżywcza przekąska w formie napoju

Składniki:

  • Pieczone jabłko
  • 1 szklanka mleka (np. modyfikowanego)
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • Szczypta cynamonu lub przyprawy piernikowej

Przygotowanie:

Wszystko zmiksuj w blenderze.

Piśmiennictwo:

  1. Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Instytut Matki I Dziecka, Warszawa 2020.
  2. Szajewska H i wsp. Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria 2021
  3. Polska Grupa Ekspertów. (2022). Normy żywienia zdrowych dzieci w 1-3 roku życia.