Spis treści
Zalecenia żywieniowe dla dzieci w wieku od 1 do lat 3 określają, że dziecko powinno spożywać 3-4 posiłki dziennie oraz 1-2 mniejsze posiłki, czyli przekąski! Czy zatem przekąska powinna się różnić od standardowego posiłku, jakim jest np. śniadanie, obiad czy kolacja? Przekąska powinna być mniejsza, lekka i jednocześnie odżywcza. Najlepiej by była łatwa do zrobienia, by nie sięgać po mniej zdrowe alternatywy, gdy głód dopadnie dziecko. Nie ma wątpliwości, że zdrowe żywienie, w tym przekąski, są kluczowe dla prawidłowego rozwoju i zdrowia malucha. W okresie 1000 pierwszych dni dzieci rosną intensywnie, a ich potrzeby żywieniowe są specyficzne.
Oto kilka propozycji składników, z których można stworzyć odżywcze i zdrowe przekąski dla maluchów:
Owoce są doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Najlepiej wybierać te sezonowe, ale przez cały rok sprawdzą się świetnie także banany, gruszki, jabłka czy owoce mrożone. Można je podawać na surowo, w formie purée, a także w musów bez dodatku cukru – zarówno domowych, ale także tych dedykowanych najmłodszym.
Warzywa, podobnie jak owoce, są także bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Dzieci w wieku 1-3 powinny spożywać 5 porcji warzyw dziennie. Dlatego warto postarać się, by warzywa były częścią przekąski! Można je podawać surowe, gotowane na parze lub w formie purée. Warzywa mogą być też doskonałym składnikiem na muffinki, zupy, placki czy farsz do naleśników.
Dziecko w wieku 1-3 powinno spożywać 3 porcję mleka i produktów mlecznych dziennie. Mleko (w tym mleko modyfikowane) jest istotne w diecie po pierwszych urodzinach. Stanowi dobre uzupełnienie diety i dodatek do wielu dań. Jogurt naturalny jest doskonałym źródłem białka i wapnia, które są niezbędne dla zdrowego wzrostu kości.
Zbożowe produkty są pełne węglowodanów, błonnika i składników mineralnych – zwłaszcza te z pełnego przemiału. Spożywanie tych produktów powoduje dłuższą sytość. Stanowią one bazę zarówno do dań wytrawnych i tych na słodko. Kaszki dla najmłodszych można wykorzystać do wypieków, placków, treściwych koktajli czy zbożowych deserów. Dzieci w wieku 1-3 powinny spożywać 5 porcji produktów zbożowych dziennie, dlatego warto sięgać po różnorodne produkty zbożowe!
Mięso, ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych to doskonałe źródła białka. Warto pamiętać, że mięso i ryby powinny być dobrze ugotowane, podobnie jak jaja, by uniknąć ryzyka zakażenia drobnoustrojami.
Orzechy i nasiona są bogate w zdrowe tłuszcze, białko i błonnik. Dla małych dzieci najlepiej jest podawać je w formie pasty (np. masło migdałowe) lub drobno posiekane, aby uniknąć ryzyka zadławienia.
Pamiętaj, że zdrowe przekąski powinny być podawane w mniejszych porcjach i dostosowane do wieku oraz umiejętności gryzienia dziecka. Oprócz wielkości i konsystencji posiłku bardzo ważna jest ich jakość. Wybierając produkty dla malucha kieruj się jego pochodzeniem, jakością, a także zwracaj uwagę na źródło, z którego pochodzą. Dziecko w okresie 1000 pierwszych dni nadal intensywnie się rozwija. Wraz z nim rozwija się jego układ pokarmowy, odpornościowy czy układ nerwowy. Maluchy łatwiej wchłaniają niekorzystne składniki w układzie pokarmowym i trudniej wydalają zbędne substancje z organizmu. To dlatego ważne jest, by kierować się rozsądkiem przy wyborze produktów. Dobrym rozwiązaniem jest korzystanie z żywności z oznaczeniem wieku na opakowaniu, która została stworzona z myślą o dzieciach do lat 3. Ten rodzaj żywności charakteryzuje się bardziej rygorystycznymi normami pod kątem ilości zanieszczyczeń, regulowany jest także ich skład. W produktach dla najmłodszych jak obiadki w słoiczki, musy owocowe, kaszki nie może być konserwantów, sztucznych barwników czy aromatów.
Bananowe placuszki – idealna przekąska na co dzień
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszkę kukurydzianą wymieszaj z mlekiem i odstaw na kilka minut, aby napęczniała. Dodaj jajko, banana, kakao i olej roślinny, a następnie dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż placuszki na złoty kolor z obu stron.
Zbożowe muffinki z borówkami – przekąska nie tylko na imprezy
Składniki:
Przygotowanie:
Banany rozgnieć widelcem, a następnie wymieszaj z ugotowaną kaszką i borówkami. Dodaj jajko i proszek do pieczenia, a następnie dokładnie wymieszaj. Przełóż masę do foremek na muffinki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Szarlotkowy koktajl – odżywcza przekąska w formie napoju
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystko zmiksuj w blenderze.
Piśmiennictwo: