Spis treści
Atmosfera Świąt Bożego Narodzenia przepełniona jest mnóstwem tradycyjnych aromatów i smaków. Przy planowaniu menu kolacji wigilijnej warto wziąć pod uwagę również najmłodszych uczestników – niemowlęta i małe dzieci, które być może po raz pierwszy przeżyją to wyjątkowe wydarzenie. Czy wiesz jakie potrawy wigilijne może zjeść Twój maluch? Zobacz nasze propozycje.
W okresie świątecznym nie można zapomnieć o zasadach rozszerzania diety i specjalnych potrzebach żywieniowych niemowląt i małych dzieci. Potrawy dla dorosłych nie są odpowiednie dla najmłodszych. Dania wigilijne przygotowane dla dzieci powinny zawierać składniki bezpieczne i najwyższej jakości, bez dodatku soli i cukru.1Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016 Pamiętaj również, że święta to nie jest czas na eksperymenty. Jeśli wcześniej nie podawałaś dziecku danego produktu np. pomarańczy czy orzechów i nie wiesz, jak maluch zareaguje, lepiej poczekać. W razie ewentualnego wystąpienia niepokojących objawów przy wprowadzaniu nowego produktu dostępność lekarzy będzie większa po zakończeniu świątecznego sezonu.
Polskie, tradycyjne dania wigilijne często są tłuste i ciężkostrawne, dlatego warto zwrócić szczególną uwagę na to, co proponujemy najmłodszym uczestnikom kolacji. Nie podawaj dziecku smażonych potraw np. smażonej ryby, pierogów okraszonych tłuszczem, grzybów czy ciężkich słodkich ciast.
A co z wigilijną rybą? Wybór ryby dla małego dziecka nie jest jednoznaczny. Karpia ze względu na dużą ilość ości, lepiej zastąpić filetem z ryby morskiej np. dorszem lub łososiem. Dla maluchów nie są odpowiednie także potrawy mocno przyprawione czy z dodatkiem octu.
Również miód i przetwory go zawierające (np. piernik) nie są wskazane dla dzieci do 12. miesiąca życia.2Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 13, 9-24 Uważaj z całym orzechami – stanowią zagrożenie zadławienia. Oczywiście nie podawaj dziecku produktów, na które jest uczulone.
W wigilijnym menu malucha powinny znaleźć się potrawy bez dodatku soli i cukru oraz najlepiej gotowane (w małej ilości wody lub na parze). Możesz także wybrać żywność przygotowaną specjalnie dla niemowląt, która spełnia rygorystyczne normy na pozostałości szkodliwych substancji3Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016. Pamiętaj, że w 1000 pierwszych dni organizm jest szczególnie wrażliwy na zanieczyszczenia pochodzące z żywności.
Jeśli niemowlak jest na początku rozszerzania diety można przygotować mu barszcz z kawałkami buraka, doprawiony oliwą z oliwek i cytryną. Można też podać dziecku sałatkę jarzynową z marchewki, ziemniaka, jabłka i groszku (bez dodatku soli i majonezu, ale np. z jogurtem naturalnym). Maluch może zjeść również kawałek fileta z ryby, najlepiej ugotowanego na parze, czy wypić trochę kompotu wigilijnego, pod warunkiem, że jest on bez dodatku cukru. Pamiętaj, że ryby podawane najmłodszym powinny pochodzić z certyfikowanych połowów. Możesz też przygotować coś specjalnego dla niemowlęcia np. kaszkę z bakaliami, pierogi z twarogiem lub owocami, pieczone jabłko.
Pamiętaj, że 1000 pierwszych dni to czas najintensywniejszego rozwoju i moment kształtowania nawyków żywieniowych. Długofalowo nie warto więc trzymać się zasady „od czasu do czasu można wszystko”, małe dzieci zupełnie inaczej odczuwają smaki niż starsze dzieci i dorośli. Maluchy nie odczuwają braku wyrazistych dań4Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016. Dla niemowlęcia czy małego dziecka niezjedzenie świątecznego ciężkostrawnego, słonego czy słodkiego dania, mimo że tradycyjnego, nie jest końcem świata! To rodzic decyduje, co dziecko zje5Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 13, 9-24 a podawanie dziecku właściwych potraw korzystnie wpływa na zdrowie w przyszłości6Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016.