Skip to main content

Jak wpływać na rozwój odpowiednich preferencji smakowych?

Zapotrzebowanie na cukier i sól  w pierwszym roku życia jest w pełni realizowane przez naturalne pokarmy, które podajemy dziecku. Dlatego w tym okresie nie powinniśmy dosalać, ani dosładzać potraw podawanych maluszkom. Zdrowe żywienie to nawyk, który warto kształtować u dziecka już od poczęcia, a następnie przez pierwsze lata jego życia. Zwyczaje żywieniowe wypracowane w 1000 pierwszych dni mają największą szansę na przetrwanie w przyszłości i jeszcze przez długie lata mogą wpływać na zdrowie Twojego dziecka. 

Nie wspieraj rozwoju preferencji do smaku słodkiego

Nie dosładzaj posiłków dla dzieci. Unikaj podawania dziecku słodyczy, słodzonych napojów oraz zbyt dużej ilości soków owocowych, a także produktów dosładzanych cukrem lub syropem glukozowo-fruktozowym. Według najnowszych badań* 75% dzieci po 1 roku życia spożywa nadmierną ilość cukru. Zwiększa to ryzyko rozwoju próchnicy zębów, nadmiaru masy ciała oraz zaburzeń łaknienia czy zaparć. Ograniczanie spożycia cukru przez dziecko i nie rozwijanie u niego preferencji do smaku słodkiego jest bardzo istotne w kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Nie wspieraj rozwoju preferencji do smaku słonego

Nie dosalaj posiłków dla dzieci. Unikaj podawania dziecku paluszków i innych słonych przekąsek , aby nie rozwijać u niego preferencji do potraw słonych. Badania pokazują, iż dzieci, które we wczesnych miesiącach spożywają słone przekąski , wykazują preferencje do smaku słonego w następnych miesiącach i latach życia, co może skutkować upodobaniem do niezdrowych słonych przekąsek lub do nadmiernego dosalania potraw.

Sprawdź także: Wyniki badań – Rozwój preferencji smaku słonego u dzieci

Wysokie spożycie soli w okresie dzieciństwa może być przyczyną rozwoju wielu chorób w wieku dorosłym – w tym nadciśnienia. Dodatkowo sól nadmiernie obciąża nerki dziecka oraz rozwijający się układ pokarmowy i utrudnia jego prawidłowe działanie. Gotowe mieszanki warzywno-przyprawowe, kostki rosołowe, gotowe dania i sosy nie są odpowiednie dla małych dzieci ze względu na zbyt dużą zawartość soli i konserwantów. Przyprawiając potrawy staraj się zastępować sól ziołami.

*Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia” zrealizowane  przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie na reprezentatywnej grupie 1059 dzieci z całej Polski. Projekt badawczy został zainicjowany i sfinansowany przez Fundację NUTRICIA.