Skip to main content

Jak wprowadzać nowe produkty do diety dziecka?

Rozszerzanie diety to bardzo ważny moment w życiu dziecka i rodzica. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by karmić wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia. Według najnowszego standardu żywienia niemowląt z 2021 roku, rozszerzanie diety należy rozpocząć pomiędzy 17. a 26. tygodniem życia niemowlęcia. Tak szeroki zakres umożliwia wyłączne karmienie piersią przez pół roku.  Rozszerzanie diety to jednak nie koniec z karmieniem piersią! Jak rozpocząć przygodę z produktami stałymi?

Konieczność rozszerzania diety wynika z tego, że mleko przestaje być jedynym wystarczającym pokarmem. Niemowlęta w 5-6. miesiącu zwyczajowo nabywają umiejętności rozdrabniania pokarmów językiem, samodzielnego siedzenia, kontrolują mięśnie szyi oraz otwierają usta przy zbliżającej się łyżeczce. Zaleca się, aby rozszerzanie diety rozpocząć od warzyw- szczególnie tych zielonych. Dlaczego? Ich smak jest bardziej gorzki niż owoców i może być trudniejszy do zaakceptowania. Po około 2 tygodniach przychodzi czas na owoce. Co ważne,nowe pokarmy należy podawać osobno i po kolei, obserwując reakcję dziecka. Rozszerzając dietę o nowe produkty, zachowaj odstęp 1–2 dni, aby upewnić się, że nie wystąpiła żadna niepożądana reakcja organizmu Twojego dziecka na nowy składnik diety (wysypka, wzdęcia, rozdrażnienie, kłopoty ze snem). Zacznij od niewielkich ilości, np. 3–4 łyżeczki posiłku.
Cały czas w trakcie rozszerzania diety maluch powinien dostawać swój dotychczasowy posiłek mleczny, zgodnie z zaleceniami ze schematu żywienia dzieci w 1. roku życia.
Pamiętaj, że wielkości porcji podane w schematach żywienia niemowląt są średnią, jaką zjada dziecko w danym wieku niezależnie od łaknienia i zapotrzebowania. Różnice mogą również dotyczyć liczby posiłków.

Wybieraj produkty wysokiej jakości o znanym pochodzeniu

Jeśli samodzielnie przygotowujesz posiłek dla dziecka, wybieraj warzywa i owoce o znanym Ci pochodzeniu. Zarówno warzywa, jak i owoce należy dokładnie umyć, a następnie przed przetarciem ugotować. Nie dosalaj ani nie dosładzaj dań dla dziecka! Pomimo że mogą wydawać się mdłe, właśnie taki smak najbardziej zadowoli małego smakosza. Rezygnując z soli, unikasz również obciążania słabo rozwiniętych nerek dziecka. W okresie rozszerzania diety dziecka warto sięgać po produkty z oznaczeniem wieku na opakowaniu (np. po 6. miesiącu), które są dopasowane pod potrzeby żywieniowe rosnącego dziecka. Produkty te  muszą spełniać rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa żywności, które są znacznie wyższe niż te dedykowane dorosłym konsumentom.