Witamina D w okresie prenatalnym i w ciąży Skip to main content

Pamiętaj o witaminie D

Witamina D to składnik, który – obok wapnia – przyczynia się do budowy mocnych kości. A przy tym wzmacnia serce, a nawet zapobiega niektórym nowotworom. A dlaczego warto ją przyjmować szczególnie w czasie ciąży?


Gdy planujesz ciążę, pamiętaj, że zaleca się codzienne przyjmowanie suplementów tej witaminy, by zapobiec niedoborom.

Witamina słońca

Witamina D nazywana jest często „witaminą słońca”, bo nasz organizm pod wpływem promieni słonecznych przekształca ją w formę aktywną. Jednak w naszych szerokościach geograficznych nasłonecznienie jest zbyt słabe, dlatego też skóra wytwarza zbyt mało tej cennej witaminy.
Na co dzień mamy niewiele okazji do spędzania czasu na słońcu i równocześnie zdajemy sobie sprawę z konieczności stosowania filtrów ochronnych. W efekcie nasze zapasy witaminy D są bardzo niskie, dlatego zaleca się codzienne przyjmowanie suplementów tej witaminy.

Pokarmy bogate w witaminę D

Witamina D występuje naturalnie w żywności. Najwięcej znajduje się jej w takich pokarmach, jak:

  • tłuste ryby – śledzie, makrela, sardynki, łosoś, pstrąg,
  • żółto jaja,
  • produkty wzbogacane w witaminę D: niektóre marki margaryn i płatków zbożowych – warto więc czytać etykiety.

Jeśli jednak nie spożywasz regularnie żywności bogatej w witaminę D, Twój organizm może mieć jej za mało. Porozmawiaj więc z lekarzem o ewentualnym przyjmowaniu suplementów witaminy D.